| sabin89 a întrebat:

În "Norocul culegătorului", Caragiale spune că viața este "vânzarea puterilor de azi pe o bucată de pâine pentru mâine". Eminescu ne spune că viața e "o baltă de vise rebele", iar omul este "visul unei umbre și umbra unui vis". Pentru Antonin Artraud - dramaturg francez - viața este "ocazia ce ți se oferă să-ți satisfaci foamea și setea de suflet". Din gândurile lui Stanislaw Jerzy Lec - scriitor satiric polonez - ne amintim: "Nu vă pierdeți capul! Viața vrea să vă mângâie pe el". Erasmus spunea că "viața este un fel de comedie continuă, în care oamenii, deghizați în diferite feluri diferite, apar pe scenă, își joacă rolurile, până când stăpânul teatrului...îi silește în sfârșit să părăsească scena". Louis Ferdinand Celine - scriitor francez - spune că "viața este beție în istoria timpurilor". Pentru Henri Amiel - scriitor și filosof elvețian - viața reprezintă "o țesătură de obiceiuri". Adrian Maniu - reprezentant al Tradiționalismului interbelic - ne spune că viața este "o bucată care se micșorează zilnic".
Ce este viața în viziunea voastră?

7 răspunsuri:
| DracuIa a răspuns:

Totul este trecator, te bucuri de ceva, o experienta buna, de tinerete, si sanatatea pe care o avem cat traim.
Ne traim viata incercand sa fim fericiti sa ne fie bine si cat mai usor, toti vrem sa ne bucuram de timpul pe care ni-l ofera corpul asta, cu placeri pentru creier.
Toti vor sa moara fericiti daca e, iar altii daca ar putea, sa nu mai moara, dar degeaba ca planeta si sistemul solar nu sunt la nesfarsit nici ele, odata si odata tot se vor stinge/murii si odata cu ele si viata ramasa pe pamant sau in acest sistem.
Ori ce ar fi, nimic nu e nou, totul se repeta la nesfarsit, dintr-o gaura neagra se naste alt univers si tot asa.
Nu stim daca e viata dupa moarte si nici ce ne asteapta daca mai exista ceva.

| sabin89 explică (pentru DracuIa):

Nu este nimic nou sub soare. Și când se va stinge și soarele...

| Bubico2022 a răspuns:

Toti gresesc
toti au dreptate

asta e raspunsul real la intrebarea ta, adica:
NU poti sa generalizezi
e ca si cum ai vrea o definitie care sa se potriveasca perfect vietii unui boschetar care traieste pe strada si mananca de doua ori pe saptamana cu viata unui presedinte american (cel mai puternic om din lume)
deci definitia aia e IMPOSIBIL de imaginat

viata este NUMAI ce ajungi tu personal... ABSOLUT PERSONAL sa vezi ca este
eu personal VAD ca viata e numai si NUMAI ceea ce soarta vrea sa fie
iar soarta e pentru unii muma, dar pentru majoritatea ciuma

| 94Lucifer94 a răspuns:

Viața este un răsărit și un amurg

| Scorillo a răspuns:

Citeste cu MARE atentie: (ca sa nu ma faci sa repet) ca la sfarsit iti pun intrebari

Viata e „un sistem chimic autosustenabil capabil de evoluție darwiniană".Mai simplu, viața este „materie care se poate reproduce singură și evolua după cum dictează supraviețuirea".

Viata este un complex de proprietăți și funcții ale organismelor. Organismele vii sunt entități materiale care își mențin existența prin procese biologice precum reglare internă, metabolism și reproducere. Formele de viață cunoscute includ: plante, animale, ciuperci, alge și bacterii. Știința care se ocupă cu studiul lucrurilor vii și a fenomenelor vieții se numește biologie.

Conceptul de viață cuprinde o mare varietate de semnificații. Deși au fost propuse multe definiții, nu există o descriere concludentă care să delimiteze clar distincția dintre natura vie și alte realități. Biologia modernă definește viața în principal prin caracterizarea acțiunilor efectuate de o ființă vie: menținerea mediului intern, schimbul de materie și energie cu mediul înconjurător, creștere și dezvoltare, adaptare la mediu, răspuns la stimuli și evoluție.Alte definiții includ uneori forme de viață necelulare, cum ar fi viruși și viroizi.

Abiogeneza este procesul natural al vieții care rezultă din materie nevie, cum ar fi compușii organici simpli. Ipoteza științifică predominantă este că tranziția de la entitățile non-vii la entitățile vii nu a fost un eveniment unic, ci un proces gradual de complexitate în creștere. Viața pe Pământ a apărut pentru prima dată în urmă cu 4, 28 miliarde de ani, la scurt timp după formarea oceanelor în urmă cu 4, 41 miliarde de ani și nu cu mult timp după formarea Pământului acum 4, 54 miliarde de ani.[3][4][5][6] Cele mai vechi forme de viață cunoscute sunt microfosilele de bacterii. Viața pe Pământ provine probabil dintr-o lume ARN, deși viața bazată pe ARN poate să nu fi fost prima viață care a existat. Experimentul clasic Miller-Urey din 1952 și cercetări similare au demonstrat că majoritatea aminoacizilor, constituenții chimici ai proteinelor utilizate în toate organismele vii, pot fi sintetizați din compuși anorganici în condiții menite să le reproducă pe cele de pe un Pământ timpuriu. Moleculele organice complexecapar în Sistemul Solar și în spațiul interstelar și este posibil ca aceste molecule să fi furnizat material de pornire pentru dezvoltarea vieții pe Pământ.[
De la începuturile sale primordiale, viața pe Pământ și-a schimbat mediul pe scara timpului geologic și s-a adaptat pentru a supraviețui în majoritatea ecosistemelor și condițiilor. Unele microorganisme, numite extremofile, prosperă în medii extreme din punct de vedere fizic sau geochimic, condiții care sunt dăunătoare pentru majoritatea celorlalte organisme de pe Pământ. Celula este considerată unitatea structurală și funcțională a vieții. Există două tipuri de celule: procariote și eucariote, ambele constând din citoplasmă închisă într-o membrană și conțin multe biomolecule precum proteinele și acizii nucleici. Celulele se reproduc printr-un proces de diviziune celulară, în care celula părinte se împarte în două sau mai multe celule fiice.

În trecut, au existat multe încercări de a defini ceea ce se înțelege prin „viață" prin concepte învechite, cum ar fi forța odică, hilomorfism, teoria generației spontane și vitalismul, care au fost infirmate de descoperiri biologice. Aristotel este considerat a fi prima persoană care a clasificat organismele. Mai târziu, Carl Linnaeus a introdus sistemul de nomenclatură binomială pentru clasificarea speciilor. În cele din urmă au fost descoperite noi grupuri și categorii de viață, cum ar fi celulele și microorganismele, forțând revizuiri dramatice ale structurii relațiilor dintre organismele vii. Deși în prezent viața este cunoscută doar pe Pământ, ea nu trebuie să fie limitată la aceasta și mulți oameni de știință speculează existența vieții extraterestre. Viața artificială este o simulare pe calculator sau o reconstrucție creată de om a oricărui aspect al vieții, care este adesea utilizată pentru a examina sistemele legate de viața naturală.

Moartea este încetarea permanentă a tuturor proceselor biologice care susțin un organism și, ca atare, este sfârșitul vieții sale. Extincția este termenul care descrie moartea unui grup sau taxon, de obicei o specie. Fosilele sunt rămășițele sau urmele conservate ale organismelor.

Definiții
Definiția vieții a fost mult timp o provocare pentru oamenii de știință și filosofi, fiind propuse multe definiții variante. Acest lucru se datorează parțial faptului că viața este un proces, nu o substanță. Acest lucru este complicat de lipsa de cunoaștere a caracteristicilor entităților vii, dacă există, care s-ar fi putut dezvolta în afara Pământului. De asemenea, au fost prezentate definiții filosofice ale vieții, cu dificultăți similare în ceea ce privește modul de a distinge lucrurile vii de cele non-vii. Definițiile juridice ale vieții au fost, de asemenea, descrise și dezbătute, deși acestea se concentrează în general pe decizia de a declara un om mort și pe ramificațiile juridice ale acestei decizii. Există până la 123 definiții ale vieții.Una dintre definiții pare să fie favorizată de NASA: „un sistem chimic autosustenabil capabil de evoluție darwiniană".Mai simplu, viața este „materie care se poate reproduce singură și evolua după cum dictează supraviețuirea".

| relian a răspuns (pentru Scorillo):

laughing el vrea chestii filosofice nu biologie. Ce arati tu gasea si el pe internet, in carti, deci sa spui tu de la tine, cum vezi tu viata, ce ai scris tu, este ce au spus altii, ai luat alea de undeva.

Cel putin eu asa inteleg din intrebarea, acolo aia nu au dat definitia vietii, is niste citate sa le spunem filosofice, metafore etc.

| sabin89 explică (pentru Scorillo):

Interesant! Eu voiam ceva poetic, scriitoricesc... Ceva în genul celor spuse de Eminescu, Caragiale și ceilalți menționați. Dar e ok., mulțumesc de răspuns.