| IceRope a întrebat:

În poemul "Luceafărul" publicat în 1883, Mihai Eminescu intuieşte relativitatea spaţiului şi timpului, echivalenţa dintre materie şi energie. În "Luceafărul" apare în versuri teoria relativităţii pe care Albert Einstein o va publica în 1905. Eminescu l-a devansat pe Einstein cu 22 de ani.
Cum a fost posibil? Ce și cum aflase Eminescu despre viteza luminii atunci când marele Einstein "dormea"?

18 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Anticiparea teoriei relativității, adică dilatarea timpului, este evidentă nu în poeziile lui Eminescu, ci în basmul "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte", cules de Petre Ispirescu din popor. Făt-Frumos s-a dus pe tărâmul celălalt, a stat câteva zile și când s-a întors, nimic din ce lăsase nu mai exista, totul era în ruină, pentru că trecuseră pe pământ sute de ani. Când moartea i-a dat o palmă, pe loc Făt Frumos s-a transformat în cenușă. Aici putem într-adevăr să vedem un licăr din ceea ce mai târziu va fi "Teoria relativității".
Uite și o explicație a unui specialist: https://alba24.ro/......49542.html

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Atentie la jigniri! Chiar daca nu-ti convine raspunsul poti scrie frumos nu sa caracterizezi raspunsul ca fiind o tampenie. Tampenia este spusa de un tampit, nu?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Cred ca o sa ramai si fara contlul asta ca ai o proasta educatie! Nu meriti sa stai printre cei care nu jignesc. Cultura ta este o spoiala. Cultura fara educatie este ca si cand ai da cu var pe o plasa de sarma. Nu-si are rostul.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Eminescu la Viena nu a reușit să termine o facultate cu licență și să obțină un titlu. Dar a frecventat cursurile de la mai multe facultăți. La cafenele cu ceilalți studenți nu vorbeau doar despre fete și cursele de cai, ci aveau loc dezbateri încinse pe teme științifice. Avea la dispoziție biblioteci bine dotate pe care le frecventa. Ideile fizicii moderne pluteau în aerul acela academic pe care l-a cunoscut. Astfel cu multă pasiune a ajuns să fie savant vizionar. Ceea ce denotă el în Luceafărul sunt niște intuiții de geniu legat de zona universului, nimic mai mult. Astfel el nu a descoperit înaintea lui Einstein, să nu exagerăm cu interpretările.

| IceRope explică (pentru sadrian46):

Păi, nu știu 100% dacă a descoperit, dar cu siguranță a pus-o pe hârtie public, în forma pe care o cunoaștem. Poate că a redescoperit ceva "uitat" de omenire.
Iar ca să intuiești ceva de calibrul ăsta, nu o faci din postura unui avid de cultură generală.

| T0T a răspuns:

Relativitatea e o idee veche. Despre viteza luminii se cunoștea demult înaintea lui Eminescu, iar simpla ei cunoaștere nu implică relativitatea. Eminescu nu l-a devansat pe Einstein. Einstein a venit cu o teorie explicată și justificată matematic și fizic, complexă. Eminescu a venit cu idei vagi legate de relativitate, mai mult filosofice. Adevărul e că a avut o oarecare intuiție, viziune. Totuși, nimic concret. Alte formule le-a descoperit din cărți științifice care nu au ajuns la nivelul de cunoaștere pe care îl necesita teoria relativității. Recomand:

https://www.youtube.com/watch?v=uaIwcGITiiw

| relian a răspuns:

Eminescu era si filosof,a citit la viata lui tot ce se scrisese,sau ce il interersa.
Nu a descoperit nimeni nimic asa fara sa fie fost fac ut ceva inaintea lui,a lor.
Deci Eminescu Einstein,plecau deja cu un bagaj f bogat de cunostinte,ei doara au continuat,ori au pus gramada ce descoperise,ce spusese altii inaintea lor.

Ce a scris in versuri,el stia,adica ca in univers is distante f mari,stia ca lumina calatoreste si poate ajunge la distante f mari,iar obiectul cea emis acea lumina poate ca nu mai exista in mom cand lumina ajunge stiu si eu la cucu bau laughing.

El nu a intuit nimic,chestiile astea se stiau,le mai spusese si altii inaintea lui.
Deci Eminescu nu stia cit este viteza luminii,stia chestii generale,stiute,el doara le-a pus in versuri.

Einstein a fost ala care la fel a citit,a luat de ici de colo si-a pus gramada sub forma unei teorii.
Daca e sa spunem pe aiai dreapta,Einstein era pantaloni scurti pe linga Eminescu laughing desi multi il considera pe Einstein mare savant,mare geniu,eu nu cred ca era cine stie ce de capu lui laughing Era un profesor de fizica si atita tot,care a scos ceva teorii,vorba aia deja s tiute,a venit el cu completari,a pus. limga peste prajit si brocolii laughing
Legea atractiei universale de exemplu era,este sia cum aia a lui Newuton,dar einstein a trebuie sa se dea si el in spectacol,si a venit cu basmu harap alb laughing ca corpurile mnu pot sta asa atirnate pe nimic,asa a adus el in teorie notiounea de spatiu,care vezi doamne este ceva material si ca fara spatiu nu merge nimic.

Eu daca as fi fopst pe timpul ala lasi fi intrebat :dar spatiul ala poate sa stea atirnat pe nimic?
Nu stiu oare toti au fost batuti cu maciuca in cap,de nu lau intrebat asta?
Al dreaca planetele nu pot sta fara spatiu,dar spatiu fara nimic poate sa stea laughing
Voi astia ce tot il lingeti pe Einstein aveti ceva explicatii de la voi? Nu sa citati pe ala, sa veniti voi cu explicatii simple, sa faceti pe careva sa priceapa, puteti?

Asa sa vin sa arat definitia, teoria altuia, oricine poate si sal sustin din gura laughing cu altceva nu prea ai cu ce.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Îmi poți da versurile din care deduci tu că Eminescu cunoștea teoria relativității?

| Salontanul a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Multi confunda teoria relativitatii cu descoperirea ca, uneori, lumina unei stele este vazuta mult timp dupa ce a disparut. Ai dreptate! Nu este nicaieri ceva despre teoria relativitatii.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru Salontanul):

"Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, și nu e." ("La steaua", Eminescu)
Fenomenul de întârziere a luminii este găsit în mai multe poezii eminescene, dar nu e în niciun caz ceva nou. El a fost folosit chiar și de astronomul danez Ole Rømer (1644-1710) când a calculat viteza luminii, conform fizicianului Presură. Deci nu e ceva nou!
Legat de relativitate, ea se găsește în folclorul românesc. Ai adus aminte de basmul "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte". Foarte bine, așa e! Este un element foarte interesant al folclorului românesc, fenomen pe care Eminescu desigur îl cunoștea.

| Salontanul a răspuns (pentru Niciunnumedeutilizator):

Citeste explicatia unui specialist! Nu este vorba de teoria relativitatii.
https://alba24.ro/......49542.html

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

De ce te-ai supărat?
Tu ai făcut o afirmație iar acum trebuie să o susții. Deci, mai întreb o dată: Ce versuri din poeziile lui Eminescu crezi tu că se referă la Teoria Relativității?

| IceRope explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

Vezi că ți-am adus biblioteca în casă. Găsești referința mai sus, domnule ofensat.

| NisipLaMare a răspuns:

Hmm...Sa-l intrebam pe Celentano stie sigur.

| BabaOarba a răspuns:

Lumea are in general impresia ca relativitatea s-a nascut brusc cand a publicat Einstein teoriile sale.

In realitate drumul catre relativitate a fost unul treptat, incepand cu diferite descoperiri in domeniul fizicii din anii 1700 si 1800. Chiar si ideile lui Einstein au fost propuse inaintea acestuia de alti fizicieni, diferenta a fost ca Einstein a luat cunostintele de la acel moment si le-a ordonat in formule matematice elegante, rezultand niste ecuatii care puteau descrie complet lumea inconjuratoare.

Eminescu nu a intuit nimic, el doar era autodidact, citea mult, si era la curent cu fizica acelui moment.

| Ratsonweed a răspuns:

Legile universului sunt foarte vechi, si Eminescu si Einstein doar le-au reamintit. Eminescu a fost subapreciat de multi la partea cu fizica, nu degeaba i se zicea ca e un geniu, doar nu credeti ca de la poezii...Dar probabil era ceva ce doar el intelegea pe vremea aia, deci nu e imposibil sa fi inteles teoria inainte de vremea lui Einstein.

| CavassiDan a răspuns:

Eminescu studiase la Berlin și presupun ca era oarecum familiarizat cu anumite teorii referitoare la relația spațiu -timp care circulau totuși, in mediile științifice. Einstein le-a dat o forma finită și publicat

Întrebări similare