anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

In secolul V dHr Imperiul Roman era deja impanzit de biserici crestine, cu episcopi, diaconi si cu toata randuiala. Cand in anul 410 Roma a fost devastata de vizigotii lui Alaric, multi au interpretat lucrurile in sensul ca Dumnezeul cestin nu a putut sa salveze imperiul, in timp ce zeii traditionali ii asigurasera prosperitatea de-a lungul a multor secole. Intr-adevar, unde era acum secolul de aur al lui Augustus, unde erau succesele militare stralucite din vremea Scipionilor sau a imparatilor pagani din primele secole - Tiberius, Hadrianus sau Traian? Voi credeti ca a existat vreo legatura intre religie si succesele sau insuccesele imperiului din acele timpuri? Si episodul Alaric a fost doar un inceput. Peste doar cateva decenii, odata cu aparitia pe scena si a lui Odoacru, s-a pus practic capat unei jumatati a marelui Imperiu.

13 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Care sa fie aceia "multi" care au dat vina pe Dumnezeul cretinilor?---doar un istoric britanic prezuma, in teoria sa, ca la caderea Imperiului Roman de Apus ar fi contribuit si crestinismul.
Sunt multe teorii care incearca sa explice caderea Imperiului Roman de Apus si paradoxul supravietuirii celui de Rasarit (Bizantin) inca o mie de ani. Ultimele, mai noi, dau vina pe schimbari ale climei! Cica, din cauza secetei ar fi pierit pana si cel mai vechi imperiu, cel al akkadienilor!

| sabin89 a răspuns (pentru alessia5158):

Da, au fost multi in vremea aceea implicati in aceasta polemica. Stim asta din scrierile lui Augustin. Si era si logic sa se ridice asemenea intrebari. Secole la rand, cand romanii se inchinau la zei pagani, au avut succes dupa succes, iar cand s-a instaurat Crestinismul, hop! a inceput caderea. Nu era normal sa-si puna unii intrebarea "de ce"? A fost doar o coincidenta? Bine, Augustin a explicat in felul lui, ca puterea divina se exercita permanent in istorie, chiar si atunci cand este greu de a-i intelege sensul; ceva in genul asta. Si polemica a fost punctul de plecare al unei lungi interpretari de istorie universala. Cel putin eu asa stiu.

| SG1995 a răspuns (pentru sabin89):

Din punctul meu de vedere, crestinismul chiar a jucat un anumit rol, adica atunci cand crestinismul a devenit religie de stat, evident ca multi s-au revoltat, Roma incepea sa fiarba, in plus daca te uiti pana si prin scrieriile sfinte gen "Vietiile Sfintiilor" ai sa te lovesti de faptul ca un anumit rege incerca sa impuna un anumit curent religios, iar un altul sau opus, iar cand o parte au avut victoria au scris istoria, ia de exemplu istoria nestorianismului, la un moment dat accest curent care influenta prin intermediul unuia din fii lui Constantin parca, dar la un moment dat ala e dat jos de pe tron si vine la putere un conducator ordox care a impus politic ortodoxismul, iar noi acum stim ca ortodocsi au fost cei corecti, din contra, catoliciilor li se spun ca dreptatea in istorie a fost de partea lor iar noi suntem niste eretici, deci si in cazul religie, istoria e scrisa de invingatori.

| sabin89 a răspuns (pentru SG1995):

Adevarul e ca este o speculatie chestia asta cu "Dumnezeul crestin nu a putut salva imperiul". Si nici nu putem spune ca zeii pagani le asigurasera succesele de mai inainte. Dar "paganii" din secolul V asa au gandit; multi dintre ei asa au interpretat. Imperiul a cazut din alte motive. Devenise prea vast si era tot mai greu de aparat. Tot felul de triburi fortau granitele, la nord, la est si prin toate partile. Triburile germanice fortau granita de la Rin, sarmatii pe cea de la Dunare, partii pe cea de la Eufrat, ca sa dau doar niste exemple. Era ca si cand ai avea un butoi cu multe gauri si ai vrea sa le astupi pe toate cu cele zece degete. Nu mai mergea. Categoric, a avut si religia un rol in istorie, dar despre asta trebuie discutat in alti termeni.

| SG1995 a răspuns (pentru sabin89):

Pai nu se poate pune ideea ca divinitatea crestina e vinovata de caderea unui imperiu, dar religia crestina, prin filiozofia sa poate a jucat un anumit rol, sa nu uitam ca crestinismul ca religie e o religie anti instinct de conservare, sau cel putin asa reiese din religia crestina actuala, unde lumea prezenta nu conteaza atat de mult ca ceea viitoare, in afara de asta influenta politica pe care au avut preotimea in aceea vreme a jucat si ea un rol.

| SG1995 a răspuns:

Poate, ideologia religioasa crestina a dus la caderea imperiului, cert e ca nu putem stii sigur, ideea ca fiecare religie vine cu o anumita ideologie, asa ca da e posibil ca ideologia crestina sa fii afectat politica si gandirea romana atat de mult pe plan militar incat aceasta a decazut.

| syd2 a răspuns:

Cred ca raspunsul se ascunde in unele procese ce au inceput in perioada data, si nu in conjectura religioasa a timpului. Caci in secolele date din cauza a mai multi factori incepuse a migra masele de triburi germanice, hunii, si adaugand starea de colaps din imperiu care era deja divizat din 395 de catre Theodosiu, pot spune ca caderea acestuia, adica permiterea pradarii lui de catre Alaric nu a fost decat un eveniment ce avea sa se intample mai degraba sau mai tarziu, prin scurgerea circumstantelor.

| sabin89 a răspuns (pentru syd2):

Deci crezi ca religia nu a avut nicio legatura?

| syd2 a răspuns (pentru sabin89):

Nu exclud si aceasta varianta, dar cred ca a avut un rol mai proeminent, pentru ca factorii schimbarilor de pe mapamond au fost mai evidenti, totusi, nu-s atat de versat la subiectul influentei schimbarii religiei asupra populatiei romane de atunci, caci la noi se preda numai informatie uscata, cultura este adeseori ignorata si pusa pe al doilea plan, si chiar nu sunt de acord cu acest lucru. Spre exemplu am o prietena in Iasi, care mi-a spus ca ei studiaza amanuntit cultura, studiind minutios, a zis ca au invatat despre zeii sumerieni, si cultura asiriana(babiloniana ) pe cand noi, nu am studiat decat niste informatii goale fara nici un fel de " gust ", oricum asta nu m-a oprit sa ma informez atunci singur la acel capitol.

| anonim_4396 explică (pentru syd2):

Singur? Dar tu parca erai fata. Cel putin eu asa eram convins.

| syd2 a răspuns (pentru anonim_4396):

Sunt fiinta civiliziationala androgina neagra descent(a) din fiinta androgina civilizationala Satanos si fiinta civilizationala neagra androgina comuna Geea.

| Nilsson a răspuns:

Eu cred ca exista o legatura intre religie si decaderea Imperiului Roman. Pana in sec V crestinismul deja apostaziase si preluase o multitudine de elemente pagane, iar Biserica se unise cu politicul si deservea intereselor acestuia (ca si acum de altfel).
Evident, teroarea populatiilor migratoare poate fi privita ca o pedeapsa pentru acesta apostazie, asa cum din Vechiul Testament stim ca si invaziile popoarelor asiriene si babiloniene erau niste pedepse trimise de Dumnezeu pentru idolatrie si decaderea morala la care ajunsese Regatul Israel.

| PaulWiki a răspuns:

Unele detalii
Imperiul roman a fost unul dintre cele mai puternice si mai mari state ale lumii antice. Cea mai veche perioada din istoria Romei este cunoscuta in istorie sub denumirea de,, perioada regalitatii", care ar fi durat, potrivit traditiei, aproximativ doua secole si jumatate (753-509 I.C.).
http://www.referatele.com/......le-com.php

sau in spaniola:
http://www.ensayostube.com/historia/Roma-caracterstica-de-la-socie58.php