| Inferno a întrebat:

In ultimul timp am cititi despre durerile care preced, insotesc si urmeaza diferitelor feluri ale mortii.
Ma preocupa o problema interesanta despre decapitari. Intrebarea este: Poate un cap detasat de corp sa vorbeasca, sa simta sau sa gandeasca?
Probabil stiti ca nu exista durere acolo unde nu exista simtire si ca simtirea e distrusa prin taierea coloanei vertebrale, in concluzie un cap detasat de corp nu ar avea cum sa simta durerea si sa reactioneze la stimuli.
Cu toate acestea am gasit niste paaje interesante in anumite carti ce nu mai coincid, oricum scrierile raman interesante.
Haller in cartea sa "Elementele de fizica" volumul patru, pg 35 spune urmatoarele:
"Un cap taiat deschise ochii si ma privi cu coada ochiului, pentru ca ii atinsesem, cu varful degetului maduva spinarii."
Weycard in "Artele filozofiei", pg 221 scrie:
"Am vazut miscandu-se buzele unui om al carui cap fusese taiat."
Sommering spunea undeva:
"Mai multi doctori, confratii mei, m-au asigurat ca au vazut un cap despartit de corp scisnind dintii de durere si sint convins ca daca aerul ar mai circulaprin oeganele vocale, capetele ar vorbi."

Astept si parerile voastre.

19 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

Poate te ajuta sa afli despre un documentar, ii zice The Natural History of the Chicken, acolo e povestea unei gaini care a trait bine-mersi fara cap.
Sau poti afla cate ceva de aici: http://www.miketheheadlesschicken.org/history
Eu nu pentru senzationalul ei recomand povestea ci pentru ca avem dovada ca exista fiinte vii care pot trai la propriu fara cap, se pare, iar asta este o veste si ai sa gasesti si ceva explicatii stiintifice in documentar, cum se poate una ca asta, totusi?
Cum spuneam, un corp poate trai la propriu fara cap dar n-am auzit un cap sa poata trai fara corp, nici macar la figurat.

| SaveTheNature a răspuns:

Buna intrebare. Eu chiar m-am gandit daca in viitor o sa se poata face transplant de creier. Desi in prezent doctorii se jura ca nu se poate.

| Mădă0611 a răspuns:

Durerea e (se creaza) in creier si ajunge acolo prin stimuli, nu? Creierul mai traieste 5 secunde dupa incetarea alimentarii cu oxigen, in timpul asta informatia ajunge la el (ca si cum deschizi un robinet de apa si il inchizi repede, niste apa a trecut), asa ca presupun ca simte durerea apoi se sterge totul. thinking

| doctorandus a răspuns (pentru Mădă0611):

Sangele, chiar daca sta pe loc, tot are mari rezerve de oxigen. Printul Friso de Orania-Nassau a avut stop cardiac timp de 50 de minute, plus ca era privat de oxigen si tot a mai trait (ca leguma) un an si jumatate dupa aceea.

| Inferno explică (pentru Mădă0611):

De fapt receptorii transmit informatia catre creier prin maduva spinarii, creierul creaza un raspuns (acesta poate fi senzatia de durere) ce este transmis tot prin maduva spinarii, apoi prin nervi periferici la locul respectiv.
Odata sectionata maduva spinarii, legatura dintre encefal si restul organismului nu mai exista, aparand paralizia.
Daca maduva spinarii este sectionata omul nu mai poate simti durerea.
Cum spunea si Docotrandus atat timp cat capul este pus pe un suport, scurgerea sangelui fiind impiedicata, acesta mai are oxigen, si tind sa cred, ca in aceasta situatie ar mai putea rezista cel putin doua minute.

| Mădă0611 a răspuns (pentru doctorandus):

Am zis "dupa incetarea alimentarii cu oxigen", nu am zis nimic de sange, desi sangele cara oxigenul.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Inferno):

"receptorii transmit informatia catre creier prin maduva spinarii", informatia a fost transmisa si creierul creaza senzatia de durere cat timp mai traieste, cel putin asta cred eu, si 2 minute nu are cum, daca primeste oxigen, dar putin, o sa inceapa sa se deterioreze in cateva secunde, putin cate putin, daca nu mai primeste deloc o sa moara (cel pe care zici tu ca il are il consuma repede, nu e mult).

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Fara oxigen creierul moare. sangele care duce oxigen la creier este pompat de inima. deci...

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Evident ca moare, dar intrebarea nu este daca un cap poate sa supravietuiasca individual, ci doar daca mai poate fi constient dupa ce a fost desprins de trup

| Anonim a răspuns (pentru Inferno):

Pai daca moare cum sa mai fie constient? daca iti iau aerul acum, intri in hypoxia si in 8 minute iti moare creierul. asta e in condintiile in care mai este atasat de corp si primeste inca sange. daca-i tai sursa de sange moare in cateva secunde. te intrebi daca in alea cateva secunde mai este constient? intra in soc oricum, e un nonsens ce spui acolo.

| Hombre a răspuns (pentru Inferno):

"Evident ca moare, dar intrebarea nu este daca un cap poate sa supravietuiasca individual, ci doar daca mai poate fi constient dupa ce a fost desprins de trup"
Daca in 1940 experimentul facut de rusi cu un cap de caine a reusit azi cred ca se poate si cu un cap de om.
http://www.youtube.com/watch?v=KDqh-r8TQgs

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Chiar asa bai nene, ce ne-am face daca ar lua-o capul la sanatoasa intr-o zi? Sa zica ''auzi bai asta, eu m-am cam saturat sa mi se zica. capul face, capul trage, pai zau asa! ia mai trage si tu ma, si tzushti la plimbare cu el " eu zic asa, mai capule, lasa-ne ma mintea macar, om baga-o noi pe undeva, in san la fund pe undeva, am dreptate?

| puscahoreangaion a răspuns:

vrei sa spui numai la vampiri in filme am vazut asa ceva macabru!
referitor la ultima cu doctorul acela este ultimul spasm!

| w0nderboy a răspuns:

Capul dupa ce este detasat de corp mai este constient 8 secunde.

Pe vremuri calaii, dupa isi executau ordinul, ridicau capul victimei in fata oamenilor pentru a vedea multimea.

| Inferno explică (pentru w0nderboy):

Eu stiam ca erau nevoiti sa schimbe si cosul in care se tineau capetele, pentru ca rodeau cu dintii lemnul pana il rupeau.

| Anonim a răspuns (pentru Inferno):

Al dracu nebun laughing) rolling on the floor

| Criterion a răspuns:

Decapitarii ii urmeaza iesirea sufletului din trup, asadar capul desprins de corp nu va putea gandi, simti sau vorbi.
Un caz interesant, minunat as spune in Zürich -
http://ziarullumina.ro/......lui-zurich
Citez: "An de an, la data de 11 septembrie se face pomenirea Sfinţilor Felix şi Regula, patronii oraşului Zürich. Morţi în timpul persecuţiei împăraţilor romani Maximianus şi Diocleţian, cei doi fac parte din categoria sfinţilor "kefalofori", adică a acelor sfinţi care după decapitare şi-au purtat capetele în mâini până la locul de înmormântare."

| justbelieve a răspuns:

Normal ca nu.pentru a trai este nevoie de inima, care mentine tot corpul si de cap. fara ele nu exista viata, orice ar fi.(exceptii, in carti si filme, unde fiecare poate avea o realitate "a lui")

| ErrorFound a răspuns (pentru justbelieve):

Da farte, sangele este pompat de inima, dar fluxul este atat de puternici incat probabil in cap mai exista sange, care sub presiune mai circula si alimenteaza.