| Ardeleanu_Iliuţă_1977 a întrebat:

În vremea lui Aristotel de la ce vârstă era obligatoriu să meargă copiii la grădiniță și la școală?

2 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

În vremea lui Aristotel in 384 înaintea erei noastre, în orașul Stagyra din nordul Greciei de azi, societatea era cu totul diferită de ceea ce cunoaștem noi azi. Cetățeni, erau numai oamenii bogați. Cei mulți erau sclavi, iar în cazul lor nu se punea problema școlarizării. De grădinițe pe vremea aceea nu am auzit cu toate că am citit mult. Copii la vârsta grădiniței stăteau acasă cu mamele lor, sau cu o doică sclavă. Școli existau, cuvântul Lyceum vine de la școlile de atunci. Dar nu exista o obligație legală de a trimite copii la școală. înscrisă în vreo lege. Copii puteau să fie educați acasă de un profesor, dacă era dintr-o familie bogată. la școală erau trimiși copii cetățenilor, oameni bogați căci altfel la maturitate ei nu erau primiți în societate, nu puteai să faci politică, filozofie, cu ceilalți cetățeni, nu puteai participa la treburile și deciziile cetății dacă erai ignorant, dacă nu știai să citești să socotești, dacă nu știai mitologie, religia lor. În Sparta, școala era mai obligatorie și de la vârstă fragedă, 12 ani, erau pregătiți în meseria armelor, să devină soldați viteji.

| ziftode a răspuns:

La gradinita nu a fost niciodata, niciunde obligatorie
"scoala obligatorie" e un concept modern si a fost introdus undeva pana la 1870, dar nici astazi nu e cu ADEVARAT obligatorie (sunt o tona care abandoneaza scoala, pe peste tot, si nu se face mare lucru)
sadrian ti-a dat un raspuns din cunostiintele lui de istorie
eu iti dau un raspuns din cultura mea generala, si diverse idei care le-am inteles

1. cunoasterea e putere, ce inseamna asta?
inseamna ca pana in perioada moderna, autoritatile aveau INTERESUL... MAJOR, ca "prostimea" sa nu faca scoala, si sa nu se trezeasca
2. cei bogati aveau interesul sa isi educe copii, insa in principal ii educau cum sa fie oameni bogati (sa nu iti manance servitorii/sclavii seminte in cap), cum sa manuiasca armele (ca sa nu fie omorati, macar nu prea usor) si erau mai putin importante chestii ca aritmetica, istorie, geografie, etc. si care puteau binemercic puse pe seama unui sclav/servitor atunci cand aparea nevoia

sper ca mi-am demonstrat punctul: pana in perioada moderna nici macar nu a existat conceptul sau ideea de scoala obligatorie... NICAIERI!