| Pricope_Marius_1997 a întrebat:

Ma poate lamuri cineva cum e treaba asta cu codul genetic. Un copil mosteneste trasaturi de la ambii parinti s-au mai mult de la tata, intreb asta pentru ca stiu ca in general copii mostenesc mai mult de la tata decat de la mama.

Răspuns Câştigător
| AnastasiaK a răspuns:

Dar in clasa a 9-a la genetica dormeai? Raportul e 50-50, adica ia in mod egal de la amandoi (vezi diviziunea meiotica ca sa intelegi mai bine). Cu toate astea, copilul poate ajunge sa semene mai mult cu unul dintre parinti daca mosteneste de la el mai multe caractere dominante (adica cele care se manifesta), dar va avea in continuare prezent in gena caracterul recesiv de la celalt parinte, chiar daca nu se manifesta. In orice caz, nu e obligatoriu sa semene mai mult cu tatal, poate la fel de mine sa mosteneasca mai multe caractere dominante de la mama. In fine, nu stiu cat ai prins din explicatia mea ca ai nevoie de materia care se studiaza intr-un an intreg ca sa intelegi pe deplin, dar concluzia este ca un copil isi va mosteni parintii, din punct de vedere genetic, in mod egal.

8 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Mostenesti totu de la ambii,dar dupa formarea noului OM depinde ce caractere is dominante, alea or sa se vada, restul stau ascunse, mai pe inteles stinse, inactive, se pot activa mai tarziu sau deloc.In general intial sunt active caraterele bune,apoi pe masura ce organismul incepe sa scaratie se trezesc caracterel rele laughing asa la batranete vezi ca incep sa te lase multe,apar chestii ce nu le aveai,astea de fapt le ai doar cas inactive,acu se trezesc, cau fost puse la culcare de cele dominate si de energia ta mare ce o aveai cand era tanar si nelinistit laughing cand astea se diminuiaza cele rele nu mai pot fi tinute la somn asa apar si tu spui vai asa avea si tata, il durea nu stiu ce, pfff parca si pe mama nu stiu ce o suopra, dar vad ca acu ma supara si pe mine laughing
Concluzia? Orice este transmis, iar tu la randul tau transmiti mai departe.Tot ce vezi, tot ce auzi, tot ce faci se scrie undeva si se transmite.Nu toate or sa se vada, ca de-ar fi asa nu stiu daca am putea face fata vietii laughing deci energia, forta aia cand esti tanar tine in frau restul, sau ce nu este neaparat nevoie organismului.
Deci un copil mostenneste nu doara de la paprinti, mosteneste de cand a aparut omu de la ala primul de unde se trage.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Raportul dintre proprietățile genetice moștenite nu este bătut în cuie, nu cred că se poate "calcula" înainte de fapt.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Greu de spus mai mult de la Mama, si putin ADN din sperma care a abdorbit de-a lungul vietii farã protectie folosind anticoceptionale, nu sunt facute destule studii pe tema asta, doar pe animale.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Telegonia este o superstitie. Sursa: Enciclopedia Britannica.

| anonim_4396 a răspuns (pentru doctorandus):

Fiecare crede ce vrea, cum explici de ce anumite religii triburi in care era obligatoriu doar unul? Doar asa fãra un scop anume...

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce legatura au religiile tribale cu un fapt obiectiv din stiinta numita biologie? Triburile alea nu aveau facultati de biologie. Daca te referi la iudaism: vaduvele se puteau recasatori.

| Elenabalan888888 a răspuns:

În general, se zice că moștenești gândirea și caracterul mamei, și aspectul tatălui.