| sabin89 a întrebat:

Minciuna stă cu regele la masă?
În decretul regal din 14 septembrie 1940, la art. 2 se spunea: "Mișcarea Legionară este singura mișcare recunoscută în noul stat, având ca țel ridicarea morală și spirituală a poporului român și dezvoltarea puterilor lui creatoare". Oare ăsta era țelul Mișcării Legionare?
Mai dau un singur exemplu și apoi, dacă vreți, mai adăugați voi altele:
În anii din urmă ai comunismului, în timp ce totul se prăbușea în jur, propaganda oficială continua să vorbească despre "gloria socialismului" și despre "cât de mari succese obține România".
Câtă încredere putem avea în cei care ne conduc?

Răspuns Câştigător
| gabicoo a răspuns:

În evenimentele din toamna anului 1940 regele Mihai nu a contat! Pe toată durata războiului a fost o simplă marionetă! În toamna anului 1940 Cărțile au fost făcute de Antonescu și Horia Sima, fiecare din ei sperând ca la un moment dat să-l înlăture pe celălalt!

"Norocul" lui Antonescu l-a reprezentat faptul că Hitler intenționa să atace URSS și avea nevoie de armata română care să asculte de un general cu prestigiu și autoritate nu de niște derbedei cu "steagul verde în inimă" care se închinau la "duhul căpitanului"!
În perioada regimului Antonescu țara a fost guvernată prin decrete legi emise de cabinetul de miniștri și contrasemnate de rege!

Nici în cazul loviturii de stat din 23 august 1944 nu i se pot da toate meritele regelui! A fost momentul său de glorie ( Singurul! ) dar cei care au gândit-o și au pus-o în aplicare au fost alții!

Expresia "Minciuna stă cu regele la masă" se referă la Carol I!

| viorelman11 a răspuns (pentru gabicoo):

..."meritul"" a fost al tradatorului Sanatescu

31 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Așadar, câtă încredere putem avea în cei care ne conduc?

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Stii ce-i interesant? Unul care abia a facut armata imi da mie lectii, eu avand 27 de ani de armata. "Nepoate" (se pare ca am facut sex cu bunica-ta de-mi zici "tataie". Probabil ca stii tu ceva!) rau gandesti. Apoi m-am uitat peste contul tau si mi-am dat seama ca esti din Bucuresti. Acolo sunt cei cu educatie de slaba calitate (majoritatea nu toti). Vai si amar!

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu intelegi? Trageri cu mitraliera, si cu AG-ul, si cu Aruncatorul de 82, 120, si cu tunul, si cu... etc faceau si ai mei si am facut si eu. Problema este ca prin lege eram obligati sa nu tragem in multime. Era prevazut in Uzul de Arma ca nu ai voie sa tragi atunci cand ai putea lovi alte persoane sau impotriva grupurilor de persoane. Dupa revolutie a disparut acea prevedere. Uita-te la Art. 47 din Legea 17/1996!

| mihai69 a răspuns:

Fix atâta câtă merită. Din păcate prea puțini gândesc cu mintea lor, în timp ce majoritatea se lasă mințiți pentru că așa le e mai bine.

| minrest a răspuns:

Observatia ca limbajul partidului comunist si al miscarii legionare se aseamana, fiind un limbaj propagandistic desprins de realitate, este foarte buna. Dar telul declarat al miscarii legionare asta era. Miscarea era mai mult decat un partid, isi incadra membrii si chiar simpatizantii la munca, in timpul liber, ii indoctrina constant, ca orice partid totalitar dealtfel.

| minrest a răspuns:

Revolutia, fratilor, in epoca contemporana (1918 pana in prezent), nu mai poate lua formele din trecut, caci nu mai poti sa te organizezi linistit (te prinde Securitatea), sa te inarmezi (la ce arme are statul, sa iti bricolezi si tu niste puscoace, sau sa tot ataci patrule sa le iei PM-urile), sa faci propaganda in diferite cercuri (de regula, cheama Politia, dar asta doar daca nu te prinde Securitatea inainte); statul totalitar sau autoritar este prea puternic ca sa ai tu ce sa ii faci. Revolutia acum consta in a atrage armata de partea ta. Iar asta o faci prin spirit de sacrificiu, atata incasezi pana cand conducerea armatei zice: ''Stai asa, eu nu o sa ii omor pe fratiorii mei pentru niste bosorogi senili corupti; oricum la un moment dat alte trupe decat ale mele vor trece de partea revolutiei, dupa ce voi fi executat, raman in istorie ca un asasin si tradator''. Asta am facut noi in 1898, ne-am expus represiunii, aici in Bucuresti o dupa amiaza si o noapte, la Timisoara cateva zile, etc, iar pe 22 dimineata, cand mai veneau cateva coloane de muncitori sa o incaseza, armata, care oricum evita sa traga in noi, cum bine explica Salontanul, a refuzat clar sa se mai implice in represiune. Asta a fost revolutia, si a durat pana la ora 12, 22 decembrie 1989. Apoi a urmat o perioada de confuzie intentionata, in care unitati militare si grupuri de populatie inarmate aiurea au tras unele in altele, ca sa poata plasa FSN si pe Iliescu in timpul revolutiei, si nu la ore bune dupa.

| minrest a răspuns:

Daca iau termenul ''regele'' ad literam, iar nu metaforic, sunt cateva precizari de facut: 1. Regele Carol al II lea pierduse intai Basarabia si Nordul Bucovinei, apoi Nordul Transilvaniei; oamenii il invinuiau pe el, desi nu are regele ce sa faca daca Germania si Uniunea Sovietica au cazut de acord sa ii ia cateva provincii; regele atunci a trebuit sa lase puterea, si nu putea sa o lase decat dusmanilor lui, legionarii, dar a hotarat totusi sa o lase generalului apropiat de legionari, Antonescu, care i-a cerut imediat sa abdice in favoarea fiului sau Mihai I; conducerea statului era in intregime in mana lui Antonescu, era dictator prin lege. Decretele le dadea Antonescu, iar Mihai avea doar atributia de a le semna. 2. Singura fisura din esafodajul legal al dictaturii lui Antonescu era faptul ca el primise puterea de la rege, de la Carol al II lea; asta facea ca regele, atentie, doar daca poate sa o faca si fizic, sa il poata da jos de la putere, ceea ce Mihai ar fi facut cu placere oricand, dar a putut sa o faca doar pe 23 august 1944, cand razboiul era in mod clar pierdut.

| mi25 a răspuns:

Eu ma refeream la armata, nu la trupele de securitate. E o mica-mare diferenta. Tu ai zis de armata. Armata este formata din trupele Ministerului Apararii Nationale. Sistemul national de aparare era format din: armata, institutiile de ordine publica (militia si trupele de securitate, care aveau si formatiuni specializate de interventie) si institutiile de siguranta nationala (securitatea).

| Salontanul a răspuns (pentru mi25):

Asta nu stie cu ce se mananca armata dar scrie tampenii si mai si jigneste. Un needucat. Sa spuna ca securistii lui erau instruiti sa traga in populatie nu armata.

| mi25 a răspuns:

Daca nu cunosti, nu te baga! Acestea au fost trupele de securitate. Eu ma refeream la armata. Inca odata iti recomand sa faci diferenta intre armata si celelelate elemente ale sitemului de aparare. Da, trupele de securitate erau instruite sa intervina in luptele de guerila din orase, impotriva populatiei.
Aproape in fiecare judet era cate un batalion de trupe de securitate (purtau tot haine kaki), care era dispersat in principalele orase din acestea, in functie de obiectivele pe care le aveau. In jud. Harghita, batalionul de la Gheorgheni avea dislocate companii in orasele Toplita, Odorheiu Secuiesc si Miercurea Ciuc. De asemenea avea ca obiectiv releul TV de pe Harghita. Cand s-a infiintat jandarmeria, in judet au avut loc mai multe modificari, iar in Miercurea Ciuc s-a infiintat un batalion, care exista si acum La Gheorgheni s-a infiintat Centrul de pregatire, compania de la Toplita a fost retrasa.
Si ca sa inchei, stii cum erau recrutati tinerii care faceau armata la trupele de securitate? Cu multa grija erau verificate toate rudele pana la gradul IV (verisori) sa nu aiba "bube in cap" si sa fie loiali regimului comunist.

| mi25 a răspuns:

Cat de nepregatit esti! Asemenea formatiuni vedeia in fiecare unitate ale armatei sau trupelor de securitate - ca nu se vede cui apartineau -, care defilau in unitate cu ocazia diferitelor festivitati: primirea drapelului, depunerea juramantului militar, inspectii etc.
Cat cu privire la vorbit cu cetatenii, asta era specific trupelor de securitate indoctrinate si unde se practica teroarea fata de militarii in termen.
In orice caz, acestea, daca sunt trupe din jud. Harghita, nu sunt ale armatei romane, deoarece in acest judet trupe ale armatei erau doar vanatori de munte care nu purtau cizme, ci bocanci cu ciorapi albi (inclusiv cadrele militare).

| mi25 a răspuns:

In primul rand nu ai inteles nimic din ce a fost la revolutie in jud. Harghita, asa ca orice bucurestean. E mult de spus si nu o voi face aici. Doar atat spun: armata a aparat si chiar a preluat unele sedii de politie. A gazduit in unitate cadre de politie si de securitate.
Tragerile se faceau in poligonul de tragere. Iar spui prosti. Inspre care munte faceai trageri de pe unitate, cand unitatea este inconjurata de blocuri si cladiri? Cunosc foarte bine orasul. Nici macar cu cartuse de manevra nu era voie la asa ceva.
Te-as sfatui sa te abtii de la comentarii, ca are dreptate salontanul.

| mi25 a răspuns:

Ce? Intrati in sala de spectacole inarmati? Cand era asta?

| mi25 a răspuns:

OK. Cred ca este de ajuns.

| mi25 a răspuns:

Baiatu sa-i spui copilului tau. Nu sunt la acea varsta. Se vede ca nu te da afara din casa nici educatia, nici bunul simt. De altfel ca la muti bucuresteni care se cred buricul pamantului. Desi cei mai needucati oameni sunt in Bucuresti - este o constatare a unei cercetari despre care am citit.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

În anii din urmă ai comunismului și în primii 2 - 3 ani după revoluție era rău în România.

| Salontanul a răspuns (pentru anonim_4396):

"... unii în armată erau instruiți și pregătiți să tragă și cu mitraliera de companie în oamenii normali." Serios? In vechea Constitutie spunea clar ca armata nu are voie sa traga in popor. Daca armata tragea nu erau numai 1000 si ceva de morti si nu mai erau unii care sa vorbeasca prostii. Eram ca in Coreea de Nord. La revolutie eram comandant de companie si aveam circa 100 de oameni inarmati din care, majoritatea, aveau 300 de cartuse asupra lor si inca 3 unitati de foc in depozit care ne insoteau in lupta. Au vrut sa ne duca la Timisoara sa tragem. Secretarul de partid m-a intrebat ce fac la Timisoara? I-am raportat clar ca nu voi trage in oameni si ca voi sta cu soldatii stransi in jurul comandantilor pentru ca nu am voie sa trag. Astazi, in Constitutie si in uzul de arma, scrie clar ca se poate folosi armamentul impotriva multimilor care ataca militarii sau obiectivele de pazit. Atunci nu aveai voie sa tragi in multime. Cei care au murit, au murit din cauza provocarilor facute de anumite forte interesate de asta. Eu, cu compania, mea, daca imi puneam mintea puteam inabusi revolutia de la Timisoara. Un coleg al meu de promotie, comandant batalion la Regimentul de Garda "Mihai Viteazul" a fost primul care a plecat de pe strazile Bucurestiului. Daca ala tragea nu mai ramanea picior de revolutionar si cate unitati erau in Bucuresti! O tot tineti langa ca armata a tras. Armata n-a vrut sa traga. Au fost si incidente (cum zice "partenerul strategic" pierderi colaterale) dar astea au fost provocate de agenti instruiti, veniti de la "mama" Rusie si de la hunguri. De aia au murit numai peste 1116 si 4089 raniti. Altfel erau sute de mii cum se asteptau cei care au provocat incidentele. Deja la TV se vorbea de peste 60 mii. Statul are propaganda dar sunt si multi care vorbesc aiurea fara sa fie platiti.

| minrest a răspuns (pentru anonim_4396):

Am facut si eu armata pe timpul comunismului, cu putin timp inainte de revolutie, si am aflat ca armata romana nu trage in popor in nici o imprejurare. Asta zicea legea. Oricine asculta ordinul de a trage in grupuri de populatie formate din cetateni romani incalca legea, comitea un delict extrem de grav. Necunosterea legii, in general, nu este o scuza valabila; dealtfel legea asta era cunoscuta, o aflai cand iti satisfaceai stagiul militar.

| mi25 a răspuns (pentru anonim_4396):

Vorbesti prostii! Nici un militar din armata nu a fost instruit sa traga in oameni normali. Se vede cat de "neinstruit" esti, deoarece mitraliera nu este arma de lupta individuala.
Da, militarii sunt permanent instruiti sa traga, iar tintele lor principale sunt oamenii, dr numai cei care ataca cu arme sau alte mijloace, care pun in pericol obiective, alte persoane.

| viorelman11 a răspuns (pentru anonim_4396):

....acum ne tin sub teroarea preturilor

| viorelman11 a răspuns (pentru Salontanul):

...din totalul mortilor 113 au fost militari

| Salontanul a răspuns (pentru viorelman11):

Normal! A fost o diversiune si a fost bine regizata. Cum doar cei din SNAp. (Armata, Trupe de Securitate si Militie) aveau armament s-au mai si impuscat intre ei. Civilii au fost victime mai multe. Hai sa-ti povestesc un episod. Dadusem ordin soldatilor sa nu traga decat daca sunt siguri ca nimeresc pe cei ce trag cu arma. Altfel aveam locase in care se ascundeau. Pe dealul din apropierea unitatii, noaptea s-a vazut o lumina care palpaia ca si cand ar fi tras o arma dar nu avea sunet. Seful de stat major (seful meu) al batalionului unde eram comandant de comanie m-a intrebat daca am curajul sa merg cu el pe deal. I-am spus ca da si am mers. Am gasit un cub de metal cu un LED care palpaia si legat de un balon meteorologic. L-a deschis maistrul militar de transmisiuni si a vazut in el un montaj, cu piese rusesti (tranzistorii rusesti aveau caciula diferita de toate piesele similare din lume). Unul din firele difuzorului s-a desprins si de aia nu s-a auzit sunetul de arma. Asa am fost feriti si la unitatea din care faceam parte nu s-a tras decat un singur glont de avertisment asupra unei masini care vroia sa scape de filtrul de la o intrare in oras. Si ala a vrut sa fuga de frica crezand ca nu suntem militari ci teroristi. Era o dezinformare crasa in acele zile.

| minrest a răspuns (pentru Salontanul):

Da, simulatoare din astea s-au folosit si aici in Bucuresti, dupa 22 decembrie, stiu sigur.

| Salontanul a răspuns (pentru minrest):

Normal! Numai asa se explica de ce si-au consumat aia tone de munitie si au fost numai putini morti.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Salontanul):

Dacă o să citești cum la revoluție 4 inși au tras cu o mitralieră de companie în televiziune nu o să te mai miri de ce unii făceau trageri și cu mitraliera de companie chiar dacă ei nu erau la MAN.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Salontanul):

De unde au avut ăia 4 teroriști mitraliera de companie și cum au reușit să se plimbe cu ea în oraș atunci?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Salontanul):

Se trăgea la revoluție numai din locurile unde stăteau lunetiștii când trecea Ceaușescu.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Salontanul):

A fost un val mare de pensionări rapide imediat după revoluție.

| Salontanul a răspuns (pentru anonim_4396):

Simplu: si celelate componente al Sistemului National de Aparare (S.N.Ap.) aveau in dotare armament similar cu al armatei. Securistii si-au predat trupele regulate dar trupele speciale impreuna cu KGB-ul au actionat. A fost hotararea luata la Malta si Gorbaciov a cerut sa intervina doar el si hungurii. Trebuia sa fie, insa, si un ajutor din interior. Asa s-a gasit formula cea mai convenabila. Aveau agenti sub acoperire in toate domeniile. La noi militarii a fost Gr. N. Militaru care facuse facultatea la Mihail Vasilievici Frunze din Rusia. In plus in acea perioada au ramas din autocarele excursionistilor rusi o gramada dintre ei. In septembrie 1989 am fost in misiune la minister si am ramas uimit de multitudinea de autocare rusesti ce se aflau in parcarea Garii de Nord din Bucuresti. Ulterior am facut legatura, dupa revolutie.

| EliLeli a răspuns:

Cata te duce capul. Tot aia e oricum.