| dracu14 a întrebat:

"Moartea unui om e o tragedie, moartea a milioane de oameni reprezinta doar o statistica"-Iosif Djugasvili(Stalin)
Acest Stalin nu este considerat un criminal, cel putin nu unul mai mare ca Hitler desi in perioada 1920-1953, in URSS, au murit circa 30 de milioane de oameni, pe cand Hitler cu tot holocaustul abia a atins cifra mult exagerata de 6 milioane,totusi,simbolurile naziste sunt interzise iar daca-l vorbesti de bine pe Hitler in public risti puscarie insa cele comuniste nu sunt interzise si multi il considera pe Stalin un "erou international", acum intrebarea mea este:ce-l face pe Hitler un criminal mai mare decat Stalin desi balanta deceselor atarna in favoarea lui Stalin(repet Hitler aprox.6 milioane-Stalin aprox.30 milioane)

Răspuns Câştigător
| WhatheWow a răspuns:

Istoria prietene, doar Istoria poate face un astfel de lucru căci e scrisă întotdeauna de învingători și nu de către învinși.

| Polaris a răspuns (pentru WhatheWow):

...cred că ăsta e cel mai relevant și inteligent răspuns care a fost dat pe TPU.

18 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Nu ştiu cât de corectă este sursa ta, dar dacă informaţiile sunt aproape de adevăr, atunci pe lângă ce a spus WhatheWow/Filosoficus, cum că istoria este scrisă de învingători, probabil au contat foarte mult şi metodele folosite de cei doi. Iar despre cruzimea covârşitoare a metodelor lui Hitler - care implicau şi lunile de chin, tortură psihică şi fizică, terifiantele experimente medicale din lagărele naziste - ştim cu toţii. Rasismul lui turbat (şi nu numai) a dus la genocid şi comportamente subumane, care au atras o mediatizare puternică, transformându-l în un fel de fenomen (ce face reclama negativă...).

| dracu14 explică (pentru NOname):

Sursa mea sunt istoricii si recensamantele din urss, multi istorici spun de 50 de milioane
stalin a omorat 7 milioane de oameni din ucraina numai prin infometare, metodele lui stalin sunt aproape identice cu cele ale lui hitler, lagare de concentrare, deportari, ingropari de vii doar ca stalin a mai creat si o foamete cu care a omorat circa 14 milioane de oameni in urss insa cea mai mare diferenta dintre ei este ca hitler ii omora pe altii pe cand stalin isi omora propriul popor

| NOname a răspuns (pentru dracu14):

Da, de aici şi mediatizarea mondială ceva mai redusă.

| harciog a răspuns:

Simplu motiv este ca istoria o fac invingatorii.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Stalin este considerat un mare criminal, alaturi de Hitler si altii.
Trebuie sa mai stii ca cifra de 6 milioane pentru Hitler (din alte surse 12 milioane) se refera doar doar la mortii din lagarele de concentrare. Provocand razboiul se face vinovat de moartea a cca 50 de milioane.
Hitler este considerat mai mare criminal deoarece este vinovat de moartea unor oameni din zeci de tari, pe cand Stalin a ucis mai multi din propria tara.

| dracu14 explică (pentru Ioandelasal):

La procesul de la nurnberg s-a spus de circa 1, 5 milioane de evrei morti, or mai fi murit intre timp?

| Ioandelasal a răspuns (pentru dracu14):

Nu este vorba numai de evrei, in lagare au fost si altii. De asemenea nu este vorba strict de lagarele de ucidere ci si de cele de munca fortata.

| MMihai a răspuns:

Nu știu de unde ai scos datele respective!
Este greu de afirmat câți oameni a ucis Stalin, la modul direct.

| eliaclodia a răspuns:

Virusul e un criminal mult mai mare.Si nu se imprieteneste cu nimeni.Nu are proprietati si filozofii despre dreptate si nedreptate.Si nu il intereseaza istoria.

| Cosmin86 a răspuns:

"repet Hitler aprox.6 milioane", serios? 6 milioane de evrei in lagare, DAR :

- aproape 50 de milioane de morti in razboiul pornit de el
- alte milioane de oameni ( de alte natii ) in lagare

Pe astea nu le pui la socoteala cand faci calculul?

| dracu14 explică (pentru Cosmin86):

6 milioane de evrei, tigani, prizonieri etc morti in lagare, de victimele razboiului nu-l poti acuza pe hitler(daca te-ai informa putin mai mult ai vedea ca nici de holocaust nu-l poti invinui pe hitler ci doar pe himmler si ss-ul) pentru ca si stalin a avut aceeasi vina pentru inceperea razboiului(sa nu uitam de pactul de neagresiune sovieto-german)

| Cosmin86 a răspuns (pentru dracu14):

Pana la pactul ala, cum ramane cu polonia? franta, danemarca, Olanda? toate alea le-a invadat fuhrerul cu mult inainte de razboiul cu uniunea sovietica

| dracu14 explică (pentru Cosmin86):

Pai polonia a fost rupta-n doua chiar pin pactul ala, pactul a fost semnat la 23 august 1939 iar invadarea poloniei a inceput pe 1 septembrie, exact cum a fost stipulat in pact, Germania incepea invazia iar 2 saptamani mai tarziu intrau si trupele sovietice in polonia
practic prin acel pact au vrut sa imparta europa-n doua, sfera de influenta germana si cea sovietica
serios acum, ar trebui sa te mai documentezi, vad ca nu cunosti prea bine ordinea cronologica a defasurarii razboiului

| sublime89 a răspuns:

Hitler a omorat mult mai multi de 6 milioane. Aia au fost au doar evreii omorati in Holocaust. Pe toti ceilalti civili si soldati morti nu-i pui la socoteala? Hitler a pornit razboiul, si el a fost principalul vinovat pentru cei 50 de milioane de morti. Dar asta nu-i o scuza pentru ce a facut si Stalin, bineinteles.

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Toata lumea stie de Hitler si de evrei...
Dar de Stalin si de ucrainienii pe care i-a lasat sa moara de foame stie cineva?
De taranii pe care ii ducea in Siberia unde mureau cu milioanele?
Dand la o parte pe Stalin si Hitler, cine isi aminteste de armeenii din Dobrogea care mureau din cauza religiei lor, fiind ucisi de turci?
Cin isi aminteste de lipovenii care erau ucisi de tar pentru convingerile religioase?
Cine isi aminteste de musulmanii si protestantii ucisi de Inchizitie? Nimeni...

| Krokodil a răspuns:

E mai cunoscut hitler pentru ura lui fata de evrei si lagare+tortura din ele. ceea ce facea stalin era normal pe timp de razboi, d'asta probabil n-a fost atat de "mediatizata".

| Messerschmitt a răspuns:

Hitler este doar un bebelus, fata de Stalin, sau Pol Pot!