| sabin89 a întrebat:

O întoarcere în timp. Anul 399 î.Hr. În vremea aceea Atena era o democraţie. Sau, nu era? Dacă e să ne luăm după discursul lui Pericle, omul care reprezenta simbolul acelei democraţii, sistemul de guvernare de acolo se baza pe două mari principii: egalitate şi libertate. Dacă mai considerăm şi rolul pe care Atena îl avea în domeniul artei şi gândirii, s-ar puta spune că această cetate era un model şi o educatoare a lumii greceşti.
Atunci, cum a putut această vatră a libertăţii să condamne la moarte un om inteligent, poate cel mai inteligent din generaţia aceea, un filosof admirat de toţi, nu numai de atenieni dar şi de străinii, consideraţi mari spirite ale epocii?
Am citit pe net despre acuzaţiile care i se aduceau, dar niciuna nu mi se pare atât de gravă, încât să justifice crima respectivă. Poate trebuie să mai citesc printre rânduri?

Răspuns Câştigător
| LifeLust a răspuns:

Procesul de condamnare la moare a lui Socrates a venit ca urmare a ignorarii legilor Atenei, pe atunci nu era atat de multa libertate. Vorbim de niste traditii de justitie nefinalizate. Pe langa oprimare, oamenii nu aveau voie sa se opuna zeilor, sa vorbeasca importiva autoritatii din vremea aceea.

Fiind condamnat la exil pentru 10 ani cum se obisnuia, Socrates nu a vrut sa plece fara a-si face dreptate, dar curtea era de partea legii si se pare ca refuzul putea duce si la condamnare la moarte, sau a dus in cazul lui. Probabil ca stia acest lucru si si l-a asumat.

Einstein a fost oprimat si el mai recent de sistemul nazist din cauza rasei lui, si ihau fost arse cartile, lipsa de respect precum a scris el fata de oamenii importanti de stiinta.

Este posibil in orice vremuri ca oricine sa fie oprimat si sa i se doreasca incetarea muncii, cum se intampla astazi cu celebritatile care au talente pe care niste grupari extreme politice ii duc la suicid facandu-le rau ani de zile. Cu precadere minoritarile cum a fost Einstein, cei care au viziuni politice si filozofice puternice si se opun unor sisteme in general acceptate de 'turma'.

Viata aduce cu ea putere si libertate, coruptia si falsa justitie nu vor inceta atata timp cat viata exista. Ca aparent societatea e pusa la punct din alte puncte de vedere nu conteaza.

4 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Democratie in Athena pe vremea aia,cred ca glumesti laughing Democartie era in carti,se discuta,dar realitatea era alta,aia aveau scalvi,atentie,aveau scalavi,cum poti numi democratie cand tu ai scalvi laughing
Egalitatea si libertatea cui? Asa si cu sclavii cum ramane? Aia doara dadeau din gura,ceva gen cum e si la romani vin unia,haideti ca noi va facem,va dregem,facem de toate,o sa aveti joburi,sosele,de toate,asa si pe atunci,cam asta era democratia din timpul ala,vorbe in vint laughing
Grecia nu era vatra democratiei,nici pomeneala,a fost vatra datului din gura,dar si a stiintelor,pentru asta e cunoscuta Elada,nu ca erau aia liberi si egali.
Grecia n-a fost nicicind asa ceva,poate Republica romana,pana si dacii erau mai democrati ca grecii laughing la daci daca erai ales rege,ala de nu facea treaba,renunta singur,venea altul,deci nu erau chestii pe baza de mostenire.

Asa este trebuie sa mai citesti printre rinduri laughing poate sa vezi si pe linga ce mai era.

Stii cum e cu Grecia? Ceva gen cum gindesc oamenii ca era in fenudalism.,Multi oameni spun,vai ce frumos mai era laughing asa este,majoritatrea vad feudalismul ca pe ceva frumos,erau castele,wow iti dai seama sa fi trait intr-un castel bla bla. asa zic f multi oameni.

Deci perioada aia a fost zugravita numa din pctul ala de vedere,oamenii omit sa se uite si la altceva,filme,carti,muschetari,femei bune laughing wow totu era roz,dar opare chiar asa de roz a fost?

Ia sa vedem,aia de erau nobili la castel unde is faceau nevoile? Ce am citit,castelele alea ce majoritatea ni le imaginam wow,werau inconjurate de rahat laughing putea de traznea in jur
Cei din castele faceau ce faceau ei in oale si le arunca pe fereastra in afara zidului.
Ce am mai citit,este ca se intampla chestii asa cum se arata,adica venea un de asta nobil,sau cavaler si cinta,ori spunea povesti lui julieta care era la balcon.
Dar uneori se intampla ca respectivu sa se trezeasca cu rahatu direct in cap laughing
Am citit despre chestiile astea din perioada aia,descria respectivu si cum era si prin orase,toti se rahateau in ziua mare pe liga ziduri laughing si asa la o saptamana parca venea unu care avea jobu asta sa stringa rahatu,iti dai seama ce frumuseste era pe timpul ala.

Deci cam ceva genu a ramas in gindu omului si Grecia,a ramas asa pentru filosiofi, matematiceini, fizicieni si ce mai erau.
Dar sa vii sa spui ca tu ytraiesti in democratie si ai acasa scalvi, hai sa fium seriosi, mai vorbeau si despre libertate si egalitate laughing Iti dai seama ce timpenii, aia chiar ca luau oamenii de idioti.

| sabin89 explică (pentru relian):

Acum e mai bine. La unele școli pe la sate, wc-ul e în fundul curții. Deci nu se răhățesc lângă zidul școlii.

| Goete a răspuns:

La fel cum a putut o Europa "democratica" sa ingradeasca elementarul drept la miscare cu un pasaport numit "verde" intr-o pandemie imaginara

| EliLeli a răspuns:

Eu nu as spune ca era democratie, chit ca e atat de ridicata in slavi. In vremurile in care Sclavia era o practica uzuala, nu voi accepta niciodata ca exista democratie. Dar asta este o abordare personala.

Cat despre proces: Socrate a luptat mai mult pentru ideile lui decat pentru propria viata. El insusi a vrut sa demonstreze ceva cu asta.

Daca sunt de acord? Ce sa zic? Nu va exista niciodata o societate perfecta, vor exista mereu un set de legi generale care sa ne ghideze si multe vor fi neintelese, contestate etc. Nu cred ca scopul legilor a fost vreodata acela de a fi perfecte si nu cred ca scopul si jobul oamenilor legii este acela de a fi perfecti din punct de vedere al principiilor la nivel personal. Cred ca un om atat de inteligent ca Socrate ar fi trebuit sa inteleaga atat scopul legilor si a celor care le aplica, cat si pe cel al politicii in sine (care emite aceste legi).

Întrebări similare