anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

O să încerc să explic cât mai bine.
De ce atunci când o cantitate de grăsime ia contact cu apa, dacă te uiți dintr-o parte, se observă o dungă colorată în (aproape) culorile curcubeului?
Asta am băzut și pe unele geamuri (normale, nu vitraliu) chiar și la display-ul spart al unor telefoane. În jurul crăpăturilor de pe display apar pete de culoare galben, albastru și roșu.
Ce explicație există pentru asta?

Răspuns Câştigător
| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Se numește refracția luminii. E fizică de clasa a VI-a.
Ceea ce noi vedem ca lumină albă, sunt de fapt toate culorile combinate. Lumină e ceva foarte complex, dar de dragul discuției vom rezuma: lumina este radiație electromagnetică. Electromagnetismul este una din cele 4 forțe majore din Univers: alături de gravitație, forța nucleară slabă și forța nucleară tare. Lumina e practic o undă, iar culoarea ține de lungimea de undă.
Ai auzit vreodată de lumină ultravioletă? Sau raze X? Sau raze Gamma? Toate sunt radiații electromagnice, dar diferă lungimea de undă. Și undele radio sunt tot unde electromagnetice. Doar că lungimea de undă este uneori de kilometri întregi. Lumina pe care o percepem noi are un spectru foarte strict: undeva între 700 și 380 de nanometri (aproximativ). Și în funcție de lungimea de undă noi percepem culori diferite. De ex: roșu e cam la 380, verde pe la 560 ș.a.m.d. Ceea ce percepem noi ca lumină albă, în schimb, sunt toate lungimile de undă combinate. Iar când se produce refracția luminii, diferitele lungimi de undă se refractă la unghiuri diferite, rezultând într-un curcubeu.
Refracția e un fenomen fizic în care lumina trece din mediul optic 1 în mediul optic 2 printr-o suprafață de separație.

2 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Este un fenomen cunoscut, numit refractia luminii.
Razele de lumina alba, daca trec langa o muchie de obiect dur, ocolesc un pic muchia, schimbandu-si directia inspre spatele muchiei. Razele de lumina de culoare diferita formeaza unghiuri diferite, formandu-se un fel de "curcubeu".
Razele de culoare albastru fac un unghi mai mic, ier razele de culoare rosie fac un unghi mai mare de refractie.
In natura, fenomenul de refractie se poate intalni relativ des. "Fata morgana" este unul din fenomenele de refractie. Mai este cunoscut si fenomenul de rasarit si apus de soare, cand soarele se vede (inca) si cand se afla sub linia orizuntului (real).
Insa, nu totdeauna apare si fenomenul curcubeului, acest fenomen aparand doar in conditii speciale de "umiditate".

| T0T a răspuns:

E vorba de refracția luminii albe, fenomen care poate să fie combinat cu reflexia sau poate fi vorba de difracția ei. Lumina albă care circulă printr-un material va avea mereu un grad de refracție și atunci poate apărea dispersia (atunci când lumina este împărțiră vizual în culori). După ce s-a produs dispersia, rezultatul poate fi reflectat de acel material la un moment dat sau poate trece prin el pur și simplu. Lumina albă e formată din toate culorile care au lungimi de undă diferite. În cazul refracției cu cât lungimea de undă e mai mică, cu atât unda deviază mai mult print-un material (depinde de formă și din ce e făcut materialul). Deci, albastrul având o lungime mai mică decât roșul, va devia mai mult și nu vor mai corespunde ca poziție dacă deviază suficient de mult. Atunci se produce dispersia.
În cazul difracției lumina circulă pe lângă un obiect obstacol și deviază. Lucrurile se întâmplă asemănător, doar că în acest caz roșul e deviat mai mult.

https://en.wikipedia.org/......wiki/Light

https://en.wikipedia.org/......wiki/Prism

Sunt niște formule care arată dependențe între mărimile caracteristice ale undei pe care le înveți și pe la școală și de acolo se deduce de ce se întâmplă așa lucrurile. Discuția se duce până la domeniul cuantic, adică cel despre particule. Acolo vei culege mai multe răspunsuri. Studiul luminii e important deoarece datorită ei percepem realitatea vizuală și datorită a ceea ce vizualizăm putem înțelege tot ce ne înconjoară. De acolo pleacă studiul universului care se face prin măsurători, majoritatea asupra luminii (poți vedea din deviații ale acestor unde distanța până la stele, comportamentul lor, compoziția lor etc.). E bine că întrebi, dar consider că e destul de curios că nu știi lucrurile astea (măcar la nivel de bază) de la școală.