anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Oare americanii chiar au fost pe luna? De unde atata energie ca sa te duci pana acolo, asa departe? Dar sa te mai si intorci...
De fapt chiar! Cum s-au intors oamenii de pe luna daca au folosit tot combustibilul in drumul spre luna si au mai si aruncat motoarele in drum spre destinatie? Au impins rachetahee hee?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| cristi202 a răspuns:

Cum sa stii daca nici macar la tv nu te uiti, dar mai sa citesti articole serioase! Pe programele Viasat (History, Explorer, etc) chiar zilele astea au aratat cum functioneaza rachetele.
La lansare, ca sa invinga gravitatia, e nevoie de cel mai mult combustibil. Dar, ca sa nu ridice intreaga greutate pana in zona de imponderabilitate unde nu mai actioneaza gravitatia, rachetele sunt facute in trepte, fiecare treapta se desprinde de racheta pe masura ce isi termina combustibilul, astfel ca cu fiecare treapta lasata in urma, racheta devine tot mai usoara, si asta inseamna consum mai mic de combustibil decat daca ar ramane intreaga. Din cate am inteles, energia necesara unei lansari e egala cu energia consumata de un oras mai maricel timp de un an de zile. Dar nu e imposibila de realizat, de aceea rachetele zboara.
Odata ce a depasit cimpul gravitational si atmosfera, cu combustibilul folosit rachetei i se imprima o viteza care ramane constanta si fara a fi folosit combustibil, pentru ca nu exista nimic care sa frineze racheta, nici frecarea cu aerul, nici gravitatia. Asa au ajuns acum in afara sistemului solar navetele Voyager, trimise in spatiu in 1972. Se foloseste combustibil doar daca e nevoie pentru reglarea directiei, ceea ce inseamna foarte putin.
Cine ti-a zis ca racheta consuma tot combustibilul pana la luna? Se mai pastreaza si pentru aselenizare, pentru a nu cadea ca o piatra pe Luna datorita cimpului gravitational al Lunii, si pentru ridicarea de pe Luna la intoarcere. Dar e nevoie de mult mai putin, dat fiind ca cimpul gravitational al Lunii e mult mai mic decat cel al Pamintului, Luna fiind de 11 ori mai mica ca pamintul, si ca nu coboara intreaga racheta pe Luna, ci doar modului lunar, care daca te uiti in fotografii, nu e prea mare.
Eu cred ca daca oamenii au ajuns in spatiu, au ajuns si americanii pe Luna, pentru ca cel mai mare obstacol e depasirea gravitatiei Pamintului. Daca ai ajuns pe orbita, ceea ce se intampla frecvent acum, avand statia spatiala internationala acolo, dupa aceea lucrurile sunt mai simple de facut, si doar revenirea pe Pamint mai poate fi periculoasa.

10 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Am văzut la un moment dat un tricou pe care scria: "Your inability to grasp science is not a valid argument against it".

Adică "Incapacitatea ta de a înțelege știința nu reprezintă un argument valid împotriva ei".

Întrebarea "De unde atata energie ca sa te duci pana acolo, asa departe" dovedește că în anul 2018 habar nu ai de niște legi enunțate de Newton prin 1687.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Lucru care ma face sa ma gandesc ca te consideri ateu doar pentru ca e cool si esti incapabil sa gasesti niste argumente valide.

Oricum, ca sa iti raspund la intrebare: exista o multime de dovezi 3rd party prin care poti vedea ca omul a iesit de pe planeta. Sunt dovezi ale Japoniei, ale Chinei. Poti chiar tu sa cumperi un laser mai puternic (de vreo 5-600 de lei) ca sa iti invingi prostia. Il indrepti spre luna intr-o seara senina si o sa vezi ca lumina laserului se va reflecta in oglinzile amplasate acolo.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Suna la NASA si intreaba-i.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Treaba sta cum a zis cristi 202, pe scurt NU au aruncat motoarele laughing, ci numa rezervoarele GOALE de combustibil. De ce se arunca la scurt timp dupa decolare?: deoarece este foarte greu sa treci de campul gravitational a pamantului, (gravitatia te trage inapoi) iar pentru asta se folosesc cantitati uriase de combustibil. Odata ajunsi in spatiu navigarea este foarte usoara, necesita foarte putin combustibil. Iar aselenizarea si ulterior decolarea de pe luna, necesita putin combustibil, deoarece acolo nu exista gravitatie ca pe Pamant

| 6684464 a răspuns:

Nu a fost nevoie de prea mult combustibil pentru a se intoarce, au propulsat putin nava spre Pamant si de acolo gravitatia Pamantului si-a facut treaba...

| ibaal a răspuns:

Eu cred ca e o mare vrajeala!
Daca au fost acum zeci de ani cand tehnologia era cum era...de ce nu mai merg si acum cand suntem atat de avansati (fata de atunci)!?!

| anonim_4396 explică (pentru ibaal):

In anii 60`, 70 era concurenta mare intre Sua si Rusia asta a dus la implicarea/finantarea programelor spatiale
Odata cu sfarsitul raboiului rece SUA a ramas fara adversar la explorarea spatiului, asa nu avea motivatia sa mai investeasca in noi cercetari.
Acuma se reia din nou "concursul"/cursa explorarii spatiului, din cauza aparitiei concurentei atat China, Rusia, Sua, si Elon Musk vor sa "cucereasca" spatiul, Telul este sa duca oameni pe o planeta indepartata gen Marte

| cristi202 a răspuns (pentru ibaal):

1) Costurile. O "plimbare" pe Luna nu e ca o plimbare pana la parcul din capatul strazii.
2) Tehnologia rachetelor e veche din al doilea razboi mondial. Nazistii au inceput cu rachetele V-1 si V-2 pe la sfirsitul razboiului, deci 1943-1944, si interesant e ca au facut-o cu acelasi om care a fost la cirma programelor spatiale americane, Werner von Braun. Americanii nu au fost prostii, au preluat capitalul de inteligenta de la nazisti, si asta a dus la posibilitatea crearii programelor spatiale. Acum, din 1944 pana in 1969, cand s-a aselenizat pentru prima data, e ceva timp, care a fost investit in cercetare. Oare nu crezi ca se putea ajunge la tehnologia necesara aselenizarii in 25 de ani, cand, acelasi om, in doar doi-trei ani, a dus rachetele de la incapacitatea de a fi functionale pana la atingerea tintei de catre acestea? E adevarat ca nu toate rachetele V-1 si V-2 si-au atins tinta, Londra, poate doar 10%, dar vorbim de inceputuri. Cu cercetarea americanilor, si ei baga bani grei cand vine vorba de cercetare, mai ales spatiala, sistemul lor social, in care cel care exceleaza are drumurile deschise pentru implinirea visului sau, si capacitatea intelectuala a lui Werner vin Braun, eu cred ca americanii au fost suficienti de capabili sa dezvolte tehnologia incit sa se ajunga pana pe Luna, mai ales ca aveau concurenta serioasa a rusilor, care cucerisera spatiul inaintea lor.
Daca insa gindesti dupa sistemul romanesc, da, e usor sa deduci ca a fost o mare vrajeala, in conditiile in care la noi cercetarea e la pamint, si nu suntem in stare nici macar citiva km de autostrada sa realizam. Dar totusi omenirea a avansat mult, si romanii au ramas mult in urma (norocul nostru cu internetul, calculatoarele si celularele pe care altii ni le-au adus in casa), eu adesea zic ca suntem in urma cu cel putin 100 de ani. Si, da, atunci era imposibila aselenizarea. happy

| Mogiojojo a răspuns:

,,De unde atata energie ca sa te duci pana acolo" da' crezi ca au mers pe jos?

| Stropdeploaie a răspuns:

Au fost pe dracu..Astia au inventat si Extraterestri!