| RAY a întrebat:

Oare de ce daca impingi un lucru pe gheata este mai usor ca daca il impingi pe asflat?

Răspuns Câştigător
| anonymus4106 a răspuns:

Ca să clarificăm intrebarea: obiectul nu-și schimbă greutatea și nu devine mai ușor, ci forțele de rezistență devin mai mici; astfel, forța cu care împingi obiectul este mai mică.

Forta de rezistență, în cazul nostru, este frecarea la alunecare între două suprafețe, care depinde de cele 2 suprafețe. Relația dintre aceste două suprafețe este dată, cum au spus și ceilalți, de o constantă care se numește coeficient de frecare. De asemenea, forța de frecare depinde și de cât de tare apasă corpul pe plan (e mai greu să miști din loc elefant decât o maimuță).

Poți să faci analogia între coeficientul de frecare și vâscozitatea unui lichid. De exemplu, este relativ ușor să treci un obiect prin apă, dar este mai greu să-l treci prin miere deoarece fortele de rezistență sunt mai mari. În cazul ăsta, forțele de rezistență ar depinde de vâscozitatea lichidului (probabil și de viteză). Deci și coeficientul de frecare e ca un fel de vâscozitate între două suprafețe solide.

Mai poți să faci un exercițiu imaginativ: asfaltul, gheața și obiectul sunt formate din molecule. Să zicem că aceste molecule sunt de mărimea pumnului tău. Ei bine, când cele două suprafețe se află în contact, moleculele lor se 'intercalează', ca la ariciul de la adidași. Dacă încerci să miști pe orizontală cele două suprafețe, n-ai putea, deoarece moleculele acelea sunt blocate unele într-altele. Ca să le poti mișca, trebuie să îndepartezi putin moleculele ca să nu mai fie intercalate și suprafețele să se miște liber. Dar apoi, suprafețele iar se apropie și se intercalează, și iar trebuie ridicate. Astfel, pe lângă deplasarea pe orizontală a unei suprafețe față de cealaltă, mai există si o mișcare sus-jos pe care trebuie s-o faci.

O a treia explicație are legătură cu energia. Atunci când îți freci palmele intre ele simți cum se încălzesc. Așa, și la frecarea dintre obiect si asfalt, după un timp, cele două suprafețe se încălzesc. Dar tu ca să faci un lucru mai cald ai nevoie transfer de energie. Acea căldură n-are cum să vină din contactul termic, deoarece (ipotetic) cele doua suprafete (la fel ca si mâinile tale) au aceeași temperatură. In acest caz, variația aceea de energie vine de la tine. Așa că atunci cand miști obiectul pe astfalt, faci două lucruri: faci deplasarea pe orizontală și cresti și temperatura lor, deci ai nevoie de un lucru mecanic mai mare = forță mai mare pe aceeași distanță.

Gheața are de obicei coeficient de frecare mai mic cu alte suprafețe deoarece deasupra ei este un strat de apă în stare lichidă, iar moleculele de lichid opun mai puțină rezistență la contact decât moleculele de solid.

| RAY explică (pentru anonymus4106):

In sf cineva care stie, cunoaste

| Jeonghyeo a răspuns (pentru anonymus4106):

Corect si complet raspuns, dar partea cu intercalarea moleculelor nu este intru tot adevarata, desi multi profesori de fizica raspund astfel cand ii intreaba eleveii ce cauzeaza de fapt frecarea. Esteun proces chimic mult mai complex, care presupune dislocarea de electroni intr o anumita ordine si infulentarea campurilor electromagnetice ale atomilor "de la margine". De aceea fiecare element are un coeficient de frecare diferit, si este greu sa determnini coeficientul pentru un obiect neomogen. Ramanand insa la fizica newtoniana (pana in 1700) explicatia data este foarte buna.

| RAY explică (pentru Jeonghyeo):

Dar dupa einstein e ceva nou in privinta asta?

| anonymus4106 a răspuns (pentru Jeonghyeo):

Mulțumesc pentru completare. Nu știam chestia asta cu dislocarea ordonată electronilor (are cumva vreo legătură cu curentul electric?). E adevărat că am dus analogia la extrem, încercând să mă folosesc de fenomene macroscopice pentru a le explica pe cele microscopice. Așa că îmi cer scuze și viitorilor persoane care citesc raspunsul de mai sus pentru că am maltratat săraca fizică.

16 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Diferă coeficientul de frecare. Una e să împingi un obiect pe gheaţă, alta e să-l împingi pe asfalt, alta e pe hârtie abrazivă (şmirghel) ş.a.m.d.

| RAY explică (pentru sabin89):

Asta stiu, vreau sa vad ce explicatie ai tu personal

| mihai69 a răspuns:

De coeficient de frecare (miu ăla mic, de la fizică).

| RAY explică (pentru mihai69):

Mai in detaliu

| J0B0MAT a răspuns:

Pentru că alunecă mai uşor.

| RAY explică (pentru J0B0MAT):

Asta e logic, dar la nivel fizic ce se intampla

| J0B0MAT a răspuns (pentru RAY):

Ţi s-a explicat în termeni ştiinţifici, la nivel fizic.Eu am spus în termeni "mai simpli".
Tu ce explicaţie ai?

| RAY explică (pentru J0B0MAT):

Daca am eu pus intrebarea, de ce as raspunde, vreau sa vad ca va folositi mintea

| J0B0MAT a răspuns (pentru RAY):

Ok.

| Rd79 a răspuns:

Ti-au explicat ceilalti, ce nu intelegi?
Gheata are coeficient de frecare mai mic. Adica, e o suprafata mai neteda, din cauza ca se formeaza un strat foarte mic de apa intre gheata si obiectul tau, iar apa acopera imperfectiunile in suprafata ghetii.

| RAY explică (pentru Rd79):

Copy paste de pe net

| Rd79 a răspuns (pentru RAY):

Ok, atunci iti dau bloc, pentru ca iti bati joc de oameni.