|

Oare orice civilizatie extraterestră va ajunge să adopte valuta, adica să folosească bani la fel ca si noi?
Mi se pare inevitabilă chestia asta. Oare orice evoluție duce spre una asemănătoare traiului nostru? Adică să ne imaginăm că găsim o planetă cu ființe inteligente asemănătoare nouă. E posibil ca si ele sa aiba religii, forme de guvernământ etc? Putea lumea noastră să evolueze într-o cu altă direcție?

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Depinde! Ca daca nu au apucaturi de dominare, rautatea, calicie nu va exista religie caci nu mai vor sa manipuleze oamenii de rand. Forme de guvernamant si valuta da, trebuie cineva sa conduca, sa fie ordine, trebuie sa fie unu mai destept ca altul, ca altfel cine face muncile de jos care trebuie facute oriunde.
Valuta e necesar, ca doar nu iti convine sa iei frigideru sa-l dai la schimb pe un calculator bun, trebuie valuta sa reprezinte bunurile.

Cum suntem genetic facuti nu puteam evolua in alta directie, caci genele rele si ale dracu au dus la hoti, mahari, smecheri, prosteala, manipulare, nepasare, razboaie, cuceriri, lacomie, asuprire. Dar altii daca au alta genetica sigur ca evolueaza de la sine altfel.
In primul rand nu se nasc mai multi decat resursele, deci nu va fi nevoie de lupta ca nu e loc pentru toti. Nu vor vrea uniii sa aiba tot si altii sa nu aiba nimic, si e pace. Au genetic in ei sa se gandeasca si la celalalt in mod automat probabil, cam asa ar putea fi.

| explică (pentru Mosotti):

Și la noi pe pământ mai demult nu existau banii, se făceau schimburi.

| a răspuns (pentru Andrei200202):

Da, dar nu era bine, daca aia sunt mai innapoiati, poate fac si ei schimburi, daca-s pe aproape cu noi sau mai sus, in nici un caz, ca e inutil si incomod. Evident ca trebuie sa aiba acoperire in bunuri, nu inflatie.

18 răspunsuri:
| a răspuns:

Nu numai că ar putea, ci poate.
Chiar acum trecem la criptovalute.

| a răspuns:

Capetele mari ale planetei Pamant au stabilit demult ca fara religie, o aglomerare umana nu poate sa devina civilizatie.
Cand incepi sa iti pui intrebari despre lumea in care traiesti, in primele mii de ani ai civilizatiei, ele, intrebarile, iti sunt rezolvate si dizolvate in religie. Mai gasesti niste functii sociologice pe wikipedia, care arata de ce nu poate exista o societate, fara religie. Regula aceasta cred ca se aplica oricarei specii inteligente din univers.
Despre bani nu stiu ce sa iti spun. In Star Trek i'au eradicat. happy

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Chinezii sunt in majoritate atei, nu depinde civilizatia neaparat de religie, capetele mari ale planetei au staibilit ca fara religie nu prea pot manipula ei bine pe prosti, ca pana la urma religia de aia a si fost inventata, dar asta se stie deja.
Ei ziceau ca imparatul era pus de dumnezeu acolo asa ca lumea nu mai contesta, nu conta ca ii asupreste si altele, cam de acolo a pornit religia.

Ce e drept este si ca putin ajuta, ca unii macar de frica lui dumnezeu stau mai cuminiti, daca la asta te referi, e adevarat. Insa pentru asta se pot face legi adica pentru cine incalca, dar nu sa alimentam o masinarie de mii de miliarde numita popenie, religie.

Cu banii, nu ai cum fara ei, in Star Trek erau pe nava aia, era altceva, nu cumparai calculatoare, frigidere, cartofi, masini si altele, practic doar de mancare aveai nevoie si aia o faceai la replicator. Nu poti sa vi sa-mi dai fizic 10 Logane full option pe un apartament cu 3 camere, ca au aceiasi valoare in anume caz. Mai bine imi dai niste hartii care reprezinta anume valoare, si iau eu apoi ce vreau.

| a răspuns (pentru Mosotti):

De ce citesti raspunsul meu cu stangul, si imi comentezi?
Chinezii se prefac atei pentru ca asa vrea acum un partid.
Pana la partid, aveau un milion de zei.
Nu exista nici un grup uman care sa fi ajuns sa devina o civilizatie, fara religie, nu trebuie sa iti fac un desen, intelegi singur ca asta nu este posibil.
Cu Star Trek era vorba de Federatie, nu de nava.
Federatia nu folosea bani.
Este atat de greu?

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Https://www.quora.com/Is-the-Star-Trek-society-socialist-or-communist

Traditional, zeii la chinezi sunt cum sunt Zburatorul si Ielele la romani. Taoismul, confucianismul, budismul, shintoismul nu iti cer sa crezi in zei. Poti fi credincios taoist ateu, confucianist ateu, budist ateu, shintoist ateu, etc.

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Marea majoritate a japonezilor urmeaza ritualuri traditionale, dar nu au credinte teologice (nu recita Crezul budist sau Crezul shintoist).

| a răspuns (pentru doctorandus):

Si tu te referi la China de astazi, sau de acum 70 de ani?
Oare atunci s'a nascut civilizatia lor?
Iti apreciez raspunsul, cum altfel, dar in continuare parerea mea este ca nu a existat nici un grup in istorie care sa ridice o civilizatie, direct cu fizica cuantica in cap.
Au existat protoreligii, religii, si acum, desenele animate ale chinezilor si japonezilor.

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Da, chinezii au avut religii, dar nu neaparat legate de zei. Ei puteau de milenii fi credinciosi si atei in acelasi timp.

| a răspuns (pentru doctorandus):

Poate ca atat de atei, incat in 1868, in urma unor victorii militare, la Beijing s'au facut sacrificii rituale. happy

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Inca o data: religiile chineze nu se bazeaza pe zei. Nu afirma nici ca zeii exista, nici ca zeii nu exista. Credinciosii lor sunt liberi sa creada sau nu in zei.

Este o prejudecata ca religiile sunt musai despre zei. E ca si cum ai crede ca strigoii fac parte din teologia crestina.

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Avem voie toti sa comentam, nu?
Nu stiu, eu aveam in fac in Germania in 98 chinezi, toti erau atei! Nu era vb de partid, imi explicau logic ca nu e, fapte, tot, aveau 10 la mate si fizica toti, ma uimeau, adica gandeau ca un ateu pe cont propriu care s-a prins ca religia e vraja marii. Deci nu doar ca am auzit.
I-am pus sa explice ca sa vad daca au gandit ei, sau au preluat zisele partidului.
Ca aveau si ei poate in trecut zeitatile lor, ai dreptate.

Explica de ce nu este posibil ca un grup uman sa devina o civilizatie fara religie te rog! Ca sa inteleg, adica sustine-ti afirmatia.
Eu am dat varianta mea, dar sincer sigur, poate gresesc eu (nu fac misto). E bine sa dai si varianta ta.
Ai citit, ai citit, dar sa si spui de ce, parerea ta personala care este, ca poate ala spune o tampenie acolo.

Varianta mea era ca formarea unei civilizatii nu prea are leg cu asta, divinitatile (zei, etc) ar fi scornite de smecherii lumii pentru a manipula pe cei de rand. Sau pur si simplu cand nu gasesti explicatii pentru un anumit fenomen, zici ca niste unii au facut asta pe care nu-i stim dar au puteri asa si asa.
Insa nu stiu daca omu ala care dadea la sapa, isi imagina el asa ceva, poate ca tot un lider, sau aia mai luminati, le-au bagat in cap asta dupa ce chiar ei au crezut.
Nu are legatura cu rolul religiei dupa aia, ca aia e f clar ca e pentru manipulare, are leg doar pe subiectul formarii unei civilizatii.

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Stiu ca au fost religii, zei de cand e lumea, dar asta nu are legatura cu a forma o civilizatie. Zeii si altele erau explicatia multor chestii pe care oamenii nu le intelegeau, adica domne cineva super poate face asta, si de acolo ideea de zei, asta fara neaparat legatura cu manipularea.

Insa o civilizatie o faci daca ai oameni destepti acolo. Ei poti face chestii, organiza, construi! Ce legatura are cu religia neaparat? Daca ai fizica cuantica in cap cum s-ar spune, te duce capul sa formezi si o societate, ca cu inteligenta o formezi.
Fara cap degeaba ai zei la care te rogi, in spatele carora arunci ploaia, tunetele, fulgerele, ca nu esti in stare sa construiesti, sa produci mancare si altele mai bine, sa organizezi un grup si tot asa, sa formezi un grup care sa tina ordinea si asa mai departe.
Chinezii or fi avut ce or fi avut ca religii, nu stiu exact, ce stiam e ca majoritatea sunt cam atei, cel putin tinerii din anii 90.

Si bunica de la tara fara scoala se ruga la dumnezeu, dar toti din sat erau praf, dupa ei n-ar mai fi fost civilizatie niciodata, deci religie fara creier nu iese nimic, invers insa da.
Dar de ce zici tu ca fara religie nu poate fi o civilizatie? Eu am zis ca, cu inteligenta faci si fara religie, si am zis si de ce.
Este greu sa inteleg de ce nu se poate forma fara religie daca nu imi explici de ce (ca ziceai data trecuta ca ce e asa greu?).
Daca nu mi-ai zis, inseamna ca nu stii de ce?! Pai daca nu, de ce sustii ceva ce nu stii? Doar ca ai citit nu stiu unde? Am zis, poate ala ascuns se referea ca nu poti domina fara religie, ca asa are dreptate. Sau daca cunosti, spune asa cum am spus si eu sustinand varianta mea.

Ca erau zei, religii, ce or mai fi, puteau fi in paralel, asta da, dar nu era conditia fara de care nu se putea forma acea civilizatie.

| a răspuns (pentru Mosotti):

Tu numai raspunsuri care incep cu 'Depinde' poti sa dai?
Am citit 4, in doar doua pagini de ale tale.
Pacat ca lumea s'a invatat atat de mult cu 'depinde'.
Depinde toata, de un cuvant slab.

| a răspuns (pentru Dorotheea21):

Pai normal ca depinde, nu sti ce civilizatie poate fi pe alte planete si cum lucreaza ei! Asta e adevarul. Noi doar banuim. Nimeni nu poate sa dea un raspuns sigur la asta. Si mai toti vor fi de acord cu acest depinde in acest caz.
Dar in functie de depinde, sunt scenarii diferite.

La aia cu banii nu depinde intr-o societate ceva mai avansata!
Poate nu ar fi bani fizic, poate ar fi direct format electronic dar tot bani sunt adica tot functia aia o au, nu merge fara asa ceva in nici o civilizatie, dar merge daca fac schimb direct de marfuri, dar aia e primitiv. Dar vezi? Pana nici aici nu stim daca acea eventuala civilizatie e foarte innapoiata sau nu, ca sa nu foloseasca schimbul direct de marfuri sau nu.

Depinde la gandire, comportament, instincte doar.
Ca daca nu-s rai si dominatori ca noi, s-ar putea sa nu aiba nevoie de religie, ca daca nu exista scopul de a manipula, religia nu-si prea are sensul, nici nu are treaba cu credinta in ceva, ca aia poti crede pur si simplu si atat, fara legatura cu biblii, popi, biserici si toate prostiile, fara conditionari, fara aluzie la supunere fata de smecheri (vezi romani 13 din biblie ce-ti spune). Fara sa nu preacurvesti sau sa curvesti (desi contrazice natura umana uneori), fara altele.

| a răspuns:

O forma de autoritate gasesti oriunde, de exemplu animalele
O forma de comert trebuie sa fie fiindca nu poti cultiva tot ce iti trebuie
Despre religie e greu de aproximat. Animalul considerat superior (omul) are, dar restul fiintelor, nu

| explică:

Poate să aibă si ei ca si noi un forum pe care pun întrebări?winking