| Yrynella a întrebat:

Ofer funda! pentru cine stie sa-mi rs la intrebarea : In ce consta drama personajului in taica Goriot sau Mos Goriot de Honore de Balzac?

Răspuns Câştigător
| ronaldo07 a răspuns:

Moş Goriot face parte din Comedia Umană, ciclul Scene din viaţa pariziană şi reprezintă cheia de boltă a întregului ciclu, întrucât în acest roman Balzac introduce procedeul personajelor „reparaissant"-al căror destin este urmărit de-a lungul mai multor romane din cadrul ciclului-(Rastignac, Vautrin, Doamna de Restad etc.).
Acţiunea romanului se desfăşoară în pensiunea doamnei Vauquer, unde întâlnim oameni provenind din diferite medii sociale:studeinşi, negustori, ocnaşi, femei din burghezia scăpătată etc.
La pensiunea Vauquer, Eugene de Rastignac, un tânăr ambiţios dintr-o familie de aristocraţi sărăciţi, face cunoştiinţă cu Moş Goriot.
Moş Goriot s-a lipsit de toată averea strânsă de-a lungul vieţii pentru a-şi face fericite fiicele: pe Anastasie de Restand (căsătorită cu un aristocrat) şi pe Delphine de Nucingen (căsătorită cu un bancher). Pe acestea însă nici un sentiment nu le leagă de tatăl lor, considerat o persoană mult prea modestă pentru „înalta" societate din care ele ajunseseră să facă parte.Pentru cele două fiice Goriot rămâne o sursă permanentă de bani.
Cele două fiice ingrate îşi vor lăsa tatăl să moară, vegheat doar de Rastignac, fără să îl viziteze nici măcar atunci când acesta se afla pe patul morţii.Chiar şi pe ultimul drum spre cimitir Moş Goriot îl va avea alături doar pe Rastignac. Înainte de a muri Moş Goriot ajunge la trista concluzie că adevăratele sentimente, sincere şi profunde, nu pot exista decât la oamenii săraci, lipsiţi de orice fel de avere.
Moş Goriot trăieşte drama iubirii paterne. El şi-a concentrat întreaga viaţă afectivă în jurul unui singur sentiment, obsedant, şi anume iubirea paternă.
Paralel cu destinul lui Moş Goriot, Balzac ne înfăţişează şi evoluţia tânărului provincial Eugene de Rastignac.
Rastignac doreşte să reuşească în viaţă prin muncă cinstită, dar cu timpul sub influenţa lui Vautrin, un personaj cinic şi misterios, el ajunge concluzia că pentru a-şi atinge scopurile trebuie să facă uz de orice mijloace.
„Educaţia" pe care Vautrin i-o insuflă lui Eugene presupune o adaptare perfectă la situaţia existentă, la principiile „moralei" burgheze.
În final, Vautrin este arestat ca ocnaş evadat, iar Rastignac, pătruns în înalta societate prin intermediul lui Delphine de Nucingen, al cărei amant devenise, lansează Parisului sfidarea:"Şi acum între noi doi".
Honore de Balzac
(1799-1850)
Funda?

0 răspunsuri: