| Kosuchin a întrebat:

Pan' la urma, care este de fapt adevarata istorie a poporului latin si a limbii latine?
Latina se trage din limba greaca sau limba daca?

8 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Fumaretule,trebuia sa-i spui sotiei sa ceara limbile maaaa...

| Arthur a răspuns:

Părerea mea e că dacii vorbeau o latină vulgară, un dialect de fapt al acesteia. Aşa se explică multe contradicţii şi mistere legate de limba dacică, care am convingerea că era tot limba latină. Aşa se poate explica faptul că limba latină a fost asimilată în timpul scurt al ocupaţiei romane ( soldaţi căre proveneau din zone care făceau necesară tocmai învăţarea acestei de către ei în primul rând ) şi de către dacii liberi din partea neocupată de romani.
Inexistenţa oricărui izvor credibil legat de un posibil limbaj sau scriere caracteristic dacilor etc.
Limba latină în sine face parte din acea familie largă a limbilor indo-europene. Asta ca rădăcină, propriu zis limba latină a început să fie vorbită pentru prima dată în Roma şi în jurul ei.

| Arthur a răspuns:

Nici eu nu am înţeles " implică sau nu exclude ". Astea sunt teoriile unor profesori, nu sunt formulate de mine, pe ei cred că nu îi înţelegi.

| Arthur a răspuns:

Există o teorie, respinsă de majoritatea lingviştilor : " http://www.scribd.com/doc/4095394/ORIGINEA-GETODACA-A-LIMBII-ROMANE "
" – Limba dacă a fost o limba indo-europeană vorbită în antichitate de daci "
"
Limba latina, limba Romei antice si a teritoriilor invecinate Latium-ului. Datorita expansiunii romane, limba latina a fost dusa in toate zonele cunoscute. "
După cum vezi nu există o teorie unică, unanim apreciată.
Singurul lucru dovedit este faptul că latina propriuzisă a apărut : "
Limba latina, limba Romei antice si a teritoriilor invecinate Latium-ului. Datorita expansiunii romane, limba latina a fost dusa in toate zonele cunoscute "

| MMihai a răspuns:

Nu ai înțeles nimic!
Cele 3 limbi erau vorbite de cele 3 popoare!
Ne existând multe texte în limba geto- dacă se presupune că era apropiată cu /de limba latină.
Limbi apropiate implică sau nu exclude și o origine comună a celor două popoare.

| BebeStrumf a răspuns:

Xoxo,limba latina nu se trage nici din limba greaca si nici din cea daca, ci din cea romană.@Arthur, ti'a explicat ceva acolo...binehappy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da care-i problema? ce nu sant tot limbi? una e ma lunga sau mai subtire, mai lata sau mai ingusta fistecare cum ii incape in gura.io am cerut in piata limbi de porc. voiam sa fac o mancare.si am cerut doamnei; dati-mi doua limbi va rog.si m-a luat la spurcat.ce am gresit? trebuia sa spun dati-mi doua limba? e groaznic cu limba asta.

| DetSykes a răspuns:

Pot să dau eu un răspuns mai aproape de adevăr. Din punctul de vedere a ceea ce se ştie deja, dacii au avut contacte anterioare cu romanii, iar când au fost ocupaţi şi s-a creat Dacia Felix, latina vorbită de ei era una vulgară - nu limba în care scrie Titus Livius - suficient cât să se înţeleagă la nivel popular şi administrativ. Se tot vehicula mai înainte de '89 teoria dacismului, cum că limba dacă era limba de origine a limbii latine, ceea ce este fals. Cum romanii au împrumutat multe lucruri de la greci mai mult pe plan arhitectural şi cultural, nu cred că există influenţe lingvistice greceşti în limba latină.