| sabin89 a întrebat:

Pentru cei care citesc istorie (ştiu că sunt câţiva pe aici): Cum explicaţi atitudinea pe care a avut-o Gallia faţă de stăpânirea romană? Nicio provincie nu a fost mai supusă şi mai loială decât Gallia. Imediat după cucerire, ar fi putut profita de faptul că romanii erau implicaţi în războaie civile – care au durat aproape 20 de ani, din 49 până în 31 – ca să scuture jugul roman. Dar n-au făcut-o.

11 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Au avut caracter, onoare, nu ca Romania cand a intors armele inspre nemtiwinking

| RAY a răspuns:

Simpatik like

| RAY a răspuns:

Am vazut un doc despre asta, pai aveau protectie din partea romei, asta a contat, parerea mea, pe history mai sunt doc de astea

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Colaboraționiști.
Este un cântec de cârciumă de acum.
Noi nu vom ceda Alsacia și Lorena,
Noi nu ne vom germaniza câmpiile,
Dar, dacă ne plătește bine...

| sabin89 explică (pentru sadrian46):

Nu prea rimează...

| sadrian46 a răspuns (pentru sabin89):

Rimează în franceză, dar eu îl știu din auzite.

| Dorotheea21 a răspuns:

Asterix si ai lui s; au rasculat. Atat stiam, pana acum 5 minute cand am citit repede ceva pe internet. happy Nici nu voiam sa raspund dar am vazut ca rWamo crede ca Galia era femeie, asa ca mi-a dat curaj. laughing))
Erau multe triburi, am numarat 28, si nimeni care sa le unifice. Nici dacii nu am citit nicaieri ca s'au rasculat dupa ce ultimul lor rege s'a sinucis. Poate ca mai exista si alte cauze cunoscute de specialisti dar sigur aceasta este una dintre ele.

| sabin89 explică (pentru Dorotheea21):

S; au răsculat? happy

| TristanTzara a răspuns:

Deși nu pot spune că știu chiar așa de multe despre cazul particular al Galliei, îmi trec prin gând niște motive pentru care aceasta nu s-ar fi revoltat:

(1) Conducerea romană îmbunătățea calitatea vieții. Romanii în toate coloniile lor construiau drumuri (de foarte bună calitate chiar, unele care au supraviețuit până azi) și instuții publice, precum băile publice, lucrur de care puteau profita toți cetățenii. Că să nu mai vorbim de un alt lucru pe care-l aduceau romanii, legi și ordine.

(2) Conducerea romană era destul de blândă. Cu excepția raidelor de după cucerire, care includeau răpirea de scalavi, în rest romanii era destul de blândă cu noii lor supuși. De fapt chiar exista o perioadă de timp (4 ani, cred) în care o provincie nouă nu trebuia să plătească taxe. Iar în ceea ce privește religia romanii era și acolo permisivi, ei pretinzând că și ei slujesc aceași zei că popoarele cucerire, foarte cu alte nume--puțini au avut probleme cu asta, anume iudeii.

(3) Nu de credea că un grup distinct de oameni trebuie să aibă autonomie. Idei naționaliste de tipul ăsta n-au apărut decât prin secolele 18-19.

| sabin89 explică (pentru TristanTzara):

Când încerci să-ţi îmbunătăţeşti scrierea în limba română? happy

| TristanTzara a răspuns (pentru sabin89):

Am un telefon nou și autocorect-ul își facea de cap (transformă "se" în "de", "deducem" în "duce fără" etc.) laughing