| RAY a întrebat:

Poti oare deveni mai inteligent in timpul vietii sau totul e genetic?
Am vazut o emisiune in care s-a demonstrat ca jocurile pentru minte nu imbunatatesc inteligenta, nici memoria.


https://www.youtube.com/watch?v=4QKNArEAwEk

Răspuns Câştigător
| Mădă0611 a răspuns:

Diferenta intre memorare si inteligenta:

Ma trezeste intr-o dimineata un sunet enervant. Erau taica-mi-a si electricianul, cautau doza de curent batand cu degetul in perete. Ii intreb ce fac, imi raspund, si le zic sa ia un magnet, ca e din metal aia. Memorare inseamna sa stii ce e magnetul, sa stii cum functioneaza, si cam atat, dar inteligenta e sa folosesti ce stii unde n-ai invatat, vorba aia, "sa iti fuga mintea".

15 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

IQ-ul unei persoana ramane constant cam toata durata vietii.
Nu poate fi modificat decat in primii ani de viata de mediul familial, si chiar si asa modificarile nu sunt garantate. Un copil se poate naste intr-o familie denaturata si sa dezvolte un IQ peste medie asa cum si varianta inversa este posibila. Cu toate acestea se cunoaste ca o educatie precara are in general efecte defavorabile asupra IQ-ului.

Mai exista cateodata si modificari de IQ la anumite varste inaintate, peste primii ani de viata. Dar aceste modificari (scaderi sau cresteri ale IQ-ului) sunt random si inexplicabile. Daca persoana in cauza nu a suferit u naccident nu pot fi corelate cu o activitate specifica.


La capitolul memorie este foarte simplu sa o imbunatatesti. Pana si memoratul unei poezii te ajuta, asa ca ma indoiesc ca acele jocuri ar fi ineficiente.
Oricine poate concepe un "joc" care sa iti dezvolte memoria.

| Steregoi a răspuns (pentru Inferno):

Creierul e ca un hdd legat la o unitate logica ( inteligenta ) precum ALU de comparare ( si adunare, scadere, inmultire, impartire ) a datelor stocate in creier. Creierul are doua zone de memorie: memoria de scurta durata precum RAM-ul si memoria de lunga durata precum ROM-ul. Capacitatea de memorare nu se imbunatateste si nici potentialul de inteligenta. Creierul are un mecanism biologic de uitare sau de stergere de date prin care mare parte din datele zilnice neimportante ( din zona RAM ) si datele nefolosite ( din zona ROM ) mult timp sunt uitate sau sterse. Datele importante sunt copiate din zona RAM in zona ROM. Deci creierul are o capacitate limitata de stocare a datelor.

| Mădă0611 a răspuns:

Inteligenta inseamna informatie autodobandita. Nu cred ca se transmite ceva genetic in cazul asta. Poti da exemple de copii care fac lucruri fix ca parintii lor, dar nu e ceva ereditar, e dobandit, invatat. Citeam de Halsey, cantareata aia, ca sufera de tulburare de personalitate borderline, si ca si mama ei sufera. Unii, majoritatea mai exact, ar spune ca e ereditara, eu spun ca e contagioasa. Creierul, neo cortexul in cazul asta, e ca un burete nou, la nastere. Era povestea cu gemenii crescuti de un tata alcoolic. Unu a ajuns alcoolic, celalalt nu. Au fost intrebati de ce unu da si unu nu, ambii au raspuns "l-am privit pe tata". Inteligenta inseamna memorare prin intelegere, prin analiza, sau cum vrei sa-i zici, cum zicea Einstein, "daca nu stii sa explici inseamna ca n-ai inteles". Si aici depinde cum cresti. Daca esti crescut sa memorezi doar, o sa memorezi, daca esti crescut sa intelegi, o sa intelegi, si in ambele cazuri o sa fii ca parintii tai, dar cauza e, cum ziceam, educatia, nu genetica.

| Hammurabi a răspuns:

Eu cred că nu. Nu cred că inteligența se poate antrena.
Cred că te naști într-un anume fel. Pe parcurs poți deveni mai cultivat, mai informat, mai citit...etc, dar scânteia aceia care te face "ager la minte" cred că te naști sau nu cu ea.
Capacitatea de a culege informația din mediu, viteza cu care poți prelucra aceea informație și viteza cu care o poți converti în forma în care vrei să o folosești, e o chestie nativă.
E doar părerea mea.

| Donsavas a răspuns:

Inteligenta cognitivă, emoțională și constiinta se dezvolta pe parcursul timpului si se pierd la adânci batraneti. Tine de procesul de neuroplasticitate si de neurogeneza.

| SG1995 a răspuns:

Normal că da, până la aproximativ 20 de ani creierul e în continuă dezvoltare, după mai greu dar nu imposibil.

| MStefan a răspuns (pentru SG1995):

Pana la 30, "MAN"

| Steregoi a răspuns:

Pai eu asta am zis mai inainte. Omul se naste cu un potential de inteligenta pe care nu si-l va putea mari pana moare orice ar face. Restul sunt imprejurari favorabile sau nefavorabile aratarii potentialului. Unii sunt foarte inteligenti insa se pierd pe drum datorita unor imprejurari si intamplari nefericite. De aceea putini ajung sa-si valorifice la maxim potentialul din nastere. Altii mai putin inteligenti care au parte de imprejurari mai favorabile ajung mai realizati decat cei care se nasc cu un potential de inteligenta mai mare si care au parte de imprejurari mai nefavorabile pe parcursul vietii.

| HadesSs a răspuns:

Nu cred asta eu pana inainte sa lucrez cu cifre nu aveam asa tinere de minte, acum memorez mai repede un nr de telefon de exemplu.

| RAY explică (pentru HadesSs):

Memorarea nu are legatura cu inteligenta

| HadesSs a răspuns (pentru RAY):

Pai tu ai zis ca nici inteligenta nici memoria happy

| RAY explică (pentru HadesSs):

Man si eu invat o limba mai usor, sunt la a treia deja, dar asta nu ma face creativ.

| SG1995 a răspuns (pentru RAY):

Sunt multe tipuri de inteligență Ray.

| Mădă0611 a răspuns (pentru RAY):

Diferenta intre memorare si inteligenta:

Ma trezeste intr-o dimineata un sunet enervant. Erau taica-mi-a si electricianul, cautau doza de curent batand cu degetul in perete. Ii intreb ce fac, imi raspund, si le zic sa ia un magnet, ca e din metal aia. Memorare inseamna sa stii ce e magnetul, sa stii cum functioneaza, si cam atat, dar inteligenta e sa folosesti ce stii unde n-ai invatat, vorba aia, "sa iti fuga mintea".

| MStefan a răspuns:

Ai o baza de date. Un centru din care pornesc setarile ce sunt facute cu scopul de a tine un sistem in picioare.
Gandeste si tragi concluziile- Baza ta se adapteaza, ideea e sustinuta de Darwin, un rost a o demonstra la randul meu nu gasesc, Cel mai adaptabil supravietuieste. Poate ai garnatia ca esti o parte din cea mai inteligenta specie din sistemul solar (improbabil, dar il luam pe Eliade -Totul este posibil impotriva tuturor ratiunilor-)
Luam ideea asta de buna.- Creierul tau se adapteaza la randul sau sistemului. Este facut, este "programat" sa-si faca un scop suprem din a-si garanta extinderea, supravietuirea, indiferent mijloace- cel putin la inceput.
De aici poti ajunge singura la un sens comun pe care sa-l uiti in incercarea creierului tau de a-ti asigura existenta
...
...
...
Te pricepi la Arhitectura?
Inteligenta - capacitatea de rezolva, de a crea, de folosi intr-un timp util scopului,...