| adriana1991 a întrebat:

Prosperitatea unei tari depinde si de oameni sau in mare masura doar de conducatori?

16 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Prosperitatea tine de mai multe aspecte dar daca vrei sa o imparti intre populatie si conducatori..conteaza populatia si asta din mai multe motive.

1. In primul rand in majoritatea cazurilor conducatorii sunt alesi de catre popor si reflcta dorintele si viziunea poporului (da, inclusiv la noi chiar daca apare o usoara schimbare de paradigma). Chiar si in cazul regimurilor totalitate, la un moment dat au scapat de liderii care nu erau aliniati cu populatia.

2. Exista o credinta generala care s-a dovedit in nenumarate randuri cum ca daca schimbi liderul, gata e un nou inceput, cand de fapt in cele mai multe cazuri absolut nimic nu se schimba. America nu a cazut un haos din cauza lui Trump, cat a fost Ciolos premier la noi tara tot asa a mers etc.

3. Ai exemple de tari precum Belgia unde partidele se inteleg greu intre ele si au luni de zile in care nu au guvern pentru ca nu se inteleg sa faca o majoritate in parlament, tara functioneaza fara nici o problema in perioadele alea.

In alta ordine de idei, prosperitate e mai bine prezisa de: nivelul de educatie al tarii, cat de bine functioneaza instituriile statului, ce tip de cultura este, pozitionarea geografica, nivelul de religiozitate etc.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Prosperitatea depinde de dezvoltarea economică, care depinde de istoria țării, situația actuală, resurse umane și materiale, politici economice, relațiile economice cu alte state. Astfel, în acest complex de factori, rolul și înfluența asupra evoluției economiei, preponderența politicilor economice, care sunt dictate de conducătorii politici este majoră. Atitidinea față de muncă a oamenilor simpli, contează și ea. Astfel pot să dau exemplu atitudinea salariaților japonezi care nu își iau concediu, ca să lucreze mai mult.

| doctorandus a răspuns:

Politicienii din tarile democrate sunt mai degraba jucariile economiei si societatii decat stapanii lor. Ideea de baza a liberalismului este ca fie ca merge bine, fie ca merge rau, statul nu trebuie sa intervina in economie.

| Celcestietot a răspuns:

Oamenii aleg conducătorii. Totul depinde de oameni.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

"Nu imi este frica de o armata de lei condusa de o oaie, ci de o armata de oi conduse de un leu." - Alexandru cel Mare

| FreddieM a răspuns (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Fain citat. Pacat ca nu iti apartine.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru FreddieM):

Am zis eu ca imi apartine mie? Am si scris autorul. L-am si pus intre ghilimele.

| Nilsson a răspuns:

Conducătorii sunt aleși de către oameni deci până la urmă prosperitatea unei țări depinde de popor cel mai mult.
Contează mult însă și aspectele geopolitice, țările est-europene, printre care și România, au ajuns marionetele unor experimente economice și asta a frânat mult dezvoltarea. Țările din lumea a treia au fost colonii iar după independență au căzut în haos ceea ce la fel le-a ținut pe loc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

De conducători.

| Raducons a răspuns:

Prosperitatea unei tari depinde de toti cetatenii indiferent ca sunt demnitari sau oameni de rand.

| Daniel323 a răspuns:

Conducatorii dau tonul.Eu cred ca de ei depinde cam 95%.

| cosmin1324 a răspuns:

Pai cetatenii aleg conducatorii asa ca ei au o mare parte din vina...

| popa07ady a răspuns:

De economie.

| NoriAl a răspuns:

Si de oameni!
Dovada, este Romania. Degeaba se dau legi daca oamenii nu le respecta. Si ma refer la educatie (mai ales cea de acasa, nu de la scoala), infractiuni, curatenie, munca (nu "las' ca merge"), etc.
Sunt tari dezvoltate unde nici nu este nevoie de legi. Vezi Suedia, Danemarca, Japonia, Finlanda... Educatia face totul.

| Mihalache_Bogdan_Petru_1970 a răspuns:

Depinde doar de oameni deaorece conducatorii sunt produsul lor, uite situatia Romaniei...

| Holiday a răspuns (pentru Mihalache_Bogdan_Petru_1970):

"Depinde doar de oameni deaorece conducatorii sunt produsul lor"

Conducatorii, cum zici tu, de fapt nu sunt produsul norodului, ci al celor care au banii. Tu ai doar cateva variante prezentate/sustinute de ei din care sa alegi.