| Manolache_Lavinia_1986 a întrebat:

Punand in frigider doi pepeni rosii cu acelasi volum care se va raci mai repede cel taiat in doua sau cel intreg?

18 răspunsuri:
| Lavinia7386 a răspuns:

Presupun ca cel taiat pentru ca racoarea ajunge mai repede la el daca e taiat.

| Manolache_Lavinia_1986 explică:

Explica-mi.

| Moshoo a răspuns:

Pentru ca tu doresti sa racesti miezul si miezul intra in contact direct cu frigul.

| ErrorFound a răspuns:

Cel taiat fiindca asupra celui intreg actioneaza si presiunea asupra cojii care il face sa se raceasca mai greu. (Cand apa ingheata se dilata, rezulta ca pepenele are presiune in el).

| GangsterMan a răspuns:

Pai logic ca cel taiat in doua deoarece temperatura scazuta intra in contact cu interiorul, si totodata exteriorul pepenului, aceasta accelerand procesul de inghetare al fructului.

| Angel0 a răspuns (pentru ErrorFound):

"Cand apa ingheata se dilata, rezulta ca pepenele are presiune in el"
In clasa a 8-a o sa intelegi ca tocmai ai scris o tampenie.
In frigider temperatura optima este intre + 6 si +8 grade C.
Apa se dilata cand o racim sub +4 grade C si cand o incalzim peste +4 grade C.
Deci apa se contracta in pepene cand il racim in mod normal in frigider.

| ErrorFound a răspuns (pentru Angel0):

Frigiderul meu e reglabil...Nailed it! happy

| Hombre a răspuns:

Pepenele taiat pentru ca raceala actioneaza pe o suprafata mai mare.

| LordBolton a răspuns:

Cel taiat in doua logic

| RAY a răspuns:

Daca cel taiat e redus la jumatate logic ca cel taiat

| LordBolton a răspuns:

Deoarece miezul i-a loc cu aerul se araceste mai repede

| Purec a răspuns:

Hahaha ce intrebare tare laughing Diferenta e atat de mica, incat se poate spune ca se "Racesc" in acelasi timp


ps: oricum, au fost date niste explicatii criminale. Mai ales alea despre cum "actioneaza raceala pe o suprafata mai mare " laughing)

| alessia5158 a răspuns:

Suprafata de contact cu mediul(aer rece) creste cu cat dimensiunea este mai mica. Cu alte cuvinte, un pepene taiat in doua, trei, patru."n" parti, se va raci mai repede decat unul intreg. Sau, alt exemplu, carnea tocata se va raci mai repede decat o bucata intreaga cu aceiasi greutate--- asta, pentru ca prin tocare se mareste suprafata de contact/expunere.

| Zazu a răspuns (pentru alessia5158):

Bingo!

| Dreamer a răspuns:

Cel taiat va ingheta la suprafata, va face crusta de gheata si apoi continutul va fi,, protejat'' de aceasta creasta de inghet(pierzandu-si din proprietati si gust)...astfel ca cel intreg, raportandu-ne la volum se va raci mai repede decat cel taiat.

| Angel0 a răspuns (pentru ErrorFound):

Ateii cred in stiinta, dar sunt certati cu fizica de clasa a 8-a.
rolling on the floor
P.S. Ateii au frigidere speciale

| Mikhtarian a răspuns:

Pepenul taiat, pentru ca lichidul se scurge mai rapid.

| VlaĐ a răspuns:

Cel taiat bineinteles deoarece coaja izoleaza.

Întrebări similare