Presupun ca cel taiat pentru ca racoarea ajunge mai repede la el daca e taiat.
Pentru ca tu doresti sa racesti miezul si miezul intra in contact direct cu frigul.
Cel taiat fiindca asupra celui intreg actioneaza si presiunea asupra cojii care il face sa se raceasca mai greu. (Cand apa ingheata se dilata, rezulta ca pepenele are presiune in el).
Pai logic ca cel taiat in doua deoarece temperatura scazuta intra in contact cu interiorul, si totodata exteriorul pepenului, aceasta accelerand procesul de inghetare al fructului.
"Cand apa ingheata se dilata, rezulta ca pepenele are presiune in el"
In clasa a 8-a o sa intelegi ca tocmai ai scris o tampenie.
In frigider temperatura optima este intre + 6 si +8 grade C.
Apa se dilata cand o racim sub +4 grade C si cand o incalzim peste +4 grade C.
Deci apa se contracta in pepene cand il racim in mod normal in frigider.
Hahaha ce intrebare tare Diferenta e atat de mica, incat se poate spune ca se "Racesc" in acelasi timp
ps: oricum, au fost date niste explicatii criminale. Mai ales alea despre cum "actioneaza raceala pe o suprafata mai mare " )
Suprafata de contact cu mediul(aer rece) creste cu cat dimensiunea este mai mica. Cu alte cuvinte, un pepene taiat in doua, trei, patru."n" parti, se va raci mai repede decat unul intreg. Sau, alt exemplu, carnea tocata se va raci mai repede decat o bucata intreaga cu aceiasi greutate--- asta, pentru ca prin tocare se mareste suprafata de contact/expunere.
Cel taiat va ingheta la suprafata, va face crusta de gheata si apoi continutul va fi,, protejat'' de aceasta creasta de inghet(pierzandu-si din proprietati si gust)...astfel ca cel intreg, raportandu-ne la volum se va raci mai repede decat cel taiat.
Ateii cred in stiinta, dar sunt certati cu fizica de clasa a 8-a.
P.S. Ateii au frigidere speciale