| adrianpetrican a întrebat:

Radiatiile ionizante produse prin fuziune nucleara afecteaza adn-ul? Adica pot produce cancer? Ma refer la radiatiile care se gasesc in natura (radiatiile solare, radiatiile cosmice, radiatiile din interiorul pamantului, etc.)

7 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Da afecteaza,cred ca rupe lanturile de ADN,asta daca esti expus la astfel de radiatii.
Radiatiile ce arati tu naturale,alea nu afecteaza ce intrebi tu. Daca cele puternice pot produce cancer,raspunsul este, nu prea,odata ce esti expus,mori,deci radiatia care poate rupe ADN-ul te omoara, nu stiu daca mai ajungi sa faci cancer.

Radiatiile care ne inconjoara is slabe,ori viata s-a adaptat la ele, deci nu-s daunatoare pentru organismele vii, ca urmare nu produc nici un cancer.
Povestile alea cancer de piele si ce se mai spune, pot afecta oamenii aia care is deja defecti, dar un om normal nu pateste nimic, insa nici cei defecti nu fac cancer.

| Wr3nch a răspuns:

Cele solare da, cancer de piele. De restul nu stiu.

| Frank51 a răspuns:

Radiațiile care se găsesc în natură nu sunt ionizante, ne referim la cele de pe pământ la care suntem expuși. Cele solare sunt filtrate de atmosferă în proporție de 99.9%, iar cele din fisiune/fuziune nucleară produse de reactoare sunt oprite de un strat gros de beton armat.

| LPCTSTR a răspuns:

Din ce-mi aduc aminte, radiatiile din surse naturale sunt foarte slabe si nu trec de piele, deci sa altereze molecule de ADN;
In afara de radiatiile UV-B de la soare, nu prea ai alte surse de radiatii ionizate prin preajma, ori daca ai surse, pana cand ajung la tine pierd o parte considerabila din inertia necesara alterarii codului genetic.
"Although DNA is always susceptible to damage by ionizing radiation, the DNA molecule may also be damaged by radiation with enough energy to excite certain molecular bonds to form pyrimidine dimers. This energy may be less than ionizing, but near to it. A good example is ultraviolet spectrum energy which begins at about 3.1 eV (400 nm) at close to the same energy level which can cause sunburn to unprotected skin, as a result of photoreactions in collagen and (in the UV-B range) also damage in DNA (for example, pyrimidine dimers)."

Daca vorbim de cancer, trebuie sa luam in considerare o perioada de expunere suficient de mare, nu cateva radiatii UV-B care sa-ti arda pielea; organismul are mecanisme interioare si exterioare celulei in ceea ce priveste ADN-ul alterat si initiaza autodistrugerea celulei in cauza, cu suficienta expunere obtii mai multe sanse ca mecanismele respective sa dea gres [de exemplu mecanismul intern nu initiaza autodistrugerea si celula sa prolifereze cancerul, etc.].

| Brizbriz a răspuns:

Radiatile solare si cosmice ajung foarte slab pe pamant, asta e cel mai forte argument cand se contrazice aterizarea pe luna... pamantul este protejat antiradiatii de campul magnetic al pamantului, ori nici o misiune cu oameni la bord nu a iesit niciodata in afara campului magnetic al pamantului, in afara de programul Apolo care cica, ca ar fi aterizat pe luna (si care s-ar fi expus in plin la vantul solar)

de asemenea, pamantul e protejat de radiatia de microunde de la soare de stratul de ozon

totusi, alte surse, locale, cum ar fi material radioactiv care apare natural sunt posibile, totusi, si acolo, sunt foarte slabe, centralele nucleare au cel mai slab material radioactiv, dar si ala e produs artificial, nu natural

deci, pana la urma, radiatile produse de oameni sunt cele mai periculoase

| MihaiSpeedster a răspuns:

Da, pot produce mutații care degenerează în cancer. Da, radiațiile solare și cosmice pot cauza cancer. De pildă, poate nu știai, dar într-o o zi de zbor cu avionul, organismul e expus la o cantitate de radiații egală cu cea dintr-o radiografie. Cu cât zborul este la altitudine mai mare, cu atât radiațiile sunt mai puternice. Piloții de Concord erau expuși mai intens pentru ca avioanele Concord zburau la altitudini mai mari decât avioanele obișnuite, și majoritatea făceau cancer, sau boli cardiovasculare, tiroidă, neurologice, etc.

| MrAM a răspuns:

Pe scurt da, acum depinde de provenienta, grad de expunere, cantitatea de raditii ssmd.

Întrebări similare