| sabin89 a întrebat:

Reţetele folosite de om de-a lungul timpului pentru a progresa economic sunt atât de multe, că nu ar putea fi numărate. Totuşi, trei dintre acestea par să fi avut o importanţă cu totul deosebită. Prima, în ordine cronologică, ar fi agricultura. Faptul că un bob de grâu semănat poate produce în plus un pumn de boabe înseamnă mult. A doua a fost oferită de descoperirea focului. Se ştie ce putere imensă are acesta. Scânteia unui singur băţ de chibrit poate incendia o pădure. Iar a treia: motorul cu aburi. Cu puţin cărbune pus sub acest motor a putut fi evacuată întreaga cantitate de apă dintr-o mină inundată, făcând apoi posibilă extragerea de cărbune, mai mult decât se folosise pentru funcţionarea lui.
În prezent, ne confruntăm cu problema resurselor naturale ale planetei. Se ştie că acestea nu sunt sac fără fund. Ele scad într-un ritm îngrijorător. Iar noi continuăm să consumăm într-o veselie. Deocamdată încă avem, dar ce vor face generaţiile viitoare? Ne pasă şi de ele? Credeţi că avem nevoie acum de o a patra reţetă de o „importanţă cu totul deosebită" nu doar să putem evita catastrofa, dar şi să putem continua progresul economic? Mulţi economişti încearcă să ne liniştească, spunând că ne vom descurca noi cumva. Aşa cum ne tot descurcăm încă de pe vremea lui Tutankamon, ne vom descurca şi de aici înainte. Unii spun că omenirea se va putea descurca chiar şi fără resurse naturale. Aşa să fie? Se îndreaptă, de exemplu, atenţia spre energia solară care, spun ei, este lângă noi, o putem folosi chiar acum. Ei omit însă să spună că aceasta, ca şi electricitatea, este dependentă de alte surse. Energia cu care se pot produce baterii solare şi automobile (sau avioane) solare provine din surse nesolare.
Ce aţi propune voi, dacă aţi fi un factor de decizie?

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

E simplu: dacă petrolul va deveni greu de obținut, prețul benzinei va crește și 90% din automobiliști nu-și vor mai permite benzină. Extragerea petrolului din nisipurile americane acum nu e rentabilă dar va deveni rentabilă. Ș.a.m.d.

8 răspunsuri:
| sabin89 explică:

Până să găsim „reţeta minune", şi eu cred că, în spiritul celei mai stricte logici, s-ar impune reducerea consumului, pentru a încetini ritmul epuizării resurselor vitale până la un minim de natură să permită o supravieţuire rezonabilă. Trebuie adoptat un anume program de austeritate; să nu fiu înţeles greşit, nu zic să ne întoarcem la natură. Să renunţăm la toate tipurile de instrumente de a ne ucide, să eliminăm excesul de încălzire, de răcire, de iluminare, de viteză ş.a.m.d. Să ne lecuim de pasiunea morbidă după gadget-uri extravagante... Şi toate aceste măsuri ar trebui, bineînţeles, luate în primul rând în ţările bogate, nu în cele precum Bangladesh.

| Thecurious a răspuns (pentru sabin89):

Eu sunt nevoit sa ma intorc la natura in privinta alimentatiei.
Am suferit MULT, din cauza mancarurilor moderne. Torturile supraetajate cu multe creme si pizza cu de toate.
Am regretat.
Asta-i viata.

| Nilsson a răspuns:

Ca să respect șirul enumerat de tine, eu aș numi-o "rețeta zero" care a existat înainte de toate celelalte și se exprimă prin următorul model: nu vâna un elan când poți să îți saturi familia cu un mistreț.

Mai concret, mă refer la principiul chibzuinței și al gestionarii resurselor conform nevoilor reale.
Să luăm automobilul de exemplu, majoritatea conduc singuri ceea ce presupune deplasarea greutății pasagerului plus a unui colos de oțel de vreo 2 tone iar asta înseamnă un consum enorm de resurse, începând de la fabricarea automobilului cu fiecare componentă până la utilizarea zilnică a acestuia.
Comparativ cu folosirea transportului în comun sau a mijloacelor alternative de deplasare (biciclete, trotinete) amprenta de carbon este covârșitoare.

La fel și cu risipa resurselor alimentare, toți vrem să mâncăm iarna legume și fructe aduse de la mii de kilometri distanță care oricum nu au gust dar pentru asta se consumă foarte mult mult combustibil, uneori chiar greutatea în petrol a alimentelor.

Nu mai vorbesc de obiceiul de a cumpăra haine ce sunt purtate doar o dată iar apoi ținute în dulap sau înlocuirea anuală a electronicelor cu modele de ultimă generație, importate evident din Extremul Orient și consumul aferent de carburant.

Eu mă îndoiesc că societatea se va adopta principiul chibzuinței de bună voie, o va face când va fi constrânsă de prețuri.

| Dorotheea21 a răspuns:

Cred ca ai vrut sa spui revolutii, nu retete.
Revolutia agrara, industriala, si ce urmeaza. Asa a progresat omenirea.
Ce urmeaza nu stiu, am pierdut un sfert de ora permutand zile senine si zile cu nori, pana mi-a dat partial inorat.hee hee

| sabin89 explică (pentru Dorotheea21):

Şi noi suntem acum în aşteptarea unei noi revoluţii? sau a unui război? happy

| Dorotheea21 a răspuns (pentru sabin89):

Eu astept sa se faca ceaiul, happy si nu sunt de acord cu ce ai scris despre cumpatare in cheltuirea resuselor.
Dezvoltarea omenirii s'a facut prin inventii ale unor soiuri mai productive pentru agricultura, a unor masini care sa mearga mai repede cu un consum mai mic de benzina si cu lucruri care sa consume mai putina energie, nu prin rationalizari si austeritate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Teoretic s-ar putea inlocui resursele naturale cu Bio energii inepuizabile. Practic e mai greu, si nu exista motivatie Din cauza ca exista anumite resurse naturale din belsug si sunt infinit mai ieftine decat cele Bio-Inepuizabile.
Dupa mine Viitorul omenirii sta in explorarea spatiului gasirea planetelor cu resurse naturale ce pot fi minerite, Daca mariile Natii in loc sa aloce banii pentru "defensiva" pentru tehnologie terestra de auto-distrugere reciproca, sau sume imense pentru mentinerea aparatelor vechi de zeci de ani si Ar aloca in inchimb pe inovatie in ce priveste tehnologia necesarii cuceririi spatiului in cateva decenii am putea crea baze permanente pe alte planete.

| TheGentleman a răspuns:

Vezi că focul a apărut înaintea agriculturii