|

Sa ne imaginam ca am putea trimite in trecut la o civilizatie antica (egipteni, greci, romani, etc) niste instructiuni simple de construire a unui dispozitiv electric, electronic sau mecanic, la ce dispozitiv ati face referire cu acele instructiuni, care civilizate s-ar descurca sau ar fi cel mai aproape de a se descurca?

15 răspunsuri:
| a răspuns:

Intai le-as trimite descrierea ca, Pamantul are forma sferica, nu plata. Greu ar intelege si acesta.

La fel, cum oameni de azi greu inteleg ca, Pamantul NU are traiectorie de elipsa in jurul Soarelui, ci traiectoria este o spirala elipsoida.

| a răspuns (pentru Bula):

Acum 2000- 2500 de ani se stia ca pamantul nu este plat. Stiinta/tehnologia era destul de avansata, poate mai avansata decat in epoca medievala. Diferenta era ca numai putine regiuni erau avansate(zona marii meditariene). Majoritatea continentului era intr-adevar o lume putin evoluata
Iar Ulterior statele inapoiate au invadat tariile dezvoltate... asa s-a creat un regres tehnologic de mai bine de 1000 de an

| a răspuns (pentru AA1CK3D):

In epoca antica stiinta a fost mai avansata pe teritoriul chinei si a tarilor arabe (actuale).
Varful de lancie a fost Biblioteca din Alexandria, unde au fost adunate toate scrierile stiintifice si tehnologice de epoca de pe acel teritoriu. Dupa ce biblioteca s-a distrus, s-a produs un regres stiintific urias.

In imperiul Roman, stiinta a fost foarte putin avansata, ceea ce nici nu este de mirare, daca calculele s-au facut cu cifre romane (nu-mi pot inchipui cum faceau inmultirile si impartirile cu numere mari, de ordinul miilor).
Grecii antici au invatat notiunile de aritmetica si geometrie de la arabi.
etc.

| explică (pentru Bula):

Grecii au fost prima civilizatie din europa, poate ca au preluat ceva din orientul mijlociu, dar nu de la arabi cel putin in antichitate, poate ai vrut sa spui fenicieni, sumerieni, babilonieni, egipteni.
Dupa ce vechile civilizatii din europa au colapsat arabii au preluat unele cunostinte de la ei si nu numai, am mai citit ca asa zisele cifre arabe sunt de fapt indiene, dar au fost aduse la cunostiinta in europa prin intermediul arabilor, asta o stiu si de la istorie.
In imperiul roman existau viaducte, exista un fel de ciment care cunostiintele pentru creareara lui fost au fost pierdute timp de o mie, o mie si ceva sau doua mii de ani, etc. Da referitor la cifrele lor, numerotarea, calculele erau foarte greoaie cumparativ cu cele facute cu cifre arabe.

| a răspuns (pentru Sym_Tudor_1994):

Am scris "arabi", fiindca acesta le este acum numele lor comun.
Si in antichitate, limbile tarilor actual arabe erau inrudite, se intelegeau intre ei (ca si in zilele noastre).
Cunostintele actuale s-au raspandit prin lume ocazional, prin doar cateva persoane cunoscatoare.
Rolul Bibliotecii din Alexandria a fost tocmai adunarea tuturorr cunostintele intr-un singur centru, accesibil celor interesati (un fel de "enciclopedie mondiala". Din pacate, toate materialele adunate au fost mistuite de flacari, iar stiinta a regresat /stationat timp indelungat din aceasta cauza.

| explică (pentru Bula):

Depinde si cum dai informatia mai departe, ca s-ar putea sa se inteleaga gresit.

| a răspuns (pentru Sym_Tudor_1994):

Evident, trebuie sa explici in asa fel ca cei mai destepti sa priceapa. happy

| a răspuns:

Un iPhone rolling on the floor
O priza, un încărcător, o eoliana.

| a răspuns:

As trimite in Grecia antica, orice instructiune pentru construirea oricarui dispozitiv mecanic apartinand perioadei 1600-1900 (pentru a avea o idee "in teren", este perioada ce tine de Revolutia industriala 1.0).

Sunt convins ca respectivul dispozitiv s-ar realiza de catre grecii anilor 100 i.e.n./100 e.n., nu pentru ca au teoretizat ei atomul, (cu vreo 2000 de ani inaintea fizicienilor) sau pentru ca excelau in Geometrie, ci numai pentru ca "se jucau" cu masinarii cu aburi carora nu le-au dat intrebuintari practice (altfel cronologia Revolutia industriala 1.0...Revolutia industriala 4.0, cea in care ne aflam, ar fi fost alta), cu 1500 de ani inaintea inventarii oficiale a motorului cu aburi.
Acum serios, grecii, indiferent ca erau traitori in Imperiu sau in Egipt, aveau "Antikythera", atunci cand Egiptul Ptolemeilor si Imperiul Roman al dinastiilor Iulio-Claudiana, Flaviana si Antoniana (corespund in mare perioadei), realizau NIMIC, din punct de vedere tehnologic, romanii din epoca recunoscand deschis ca Grecia era net superioara cultural Imperiului.

| a răspuns:

Eu cred ca egiptenii erau mult mai evoluati.
Si chiar, ce s-a intamplat cu civilizatia egipteana, care construia piramide cu tehnologia pe care o aveau atunci, versus egiptenii de azi, care toti mulg oi, si se scobesc prin urechi si nas?
unde a disparut civilizatia egipteana de atunci.
E o mare gaura in istorie, erau plini de aur, construiau piramide in mijlocu desertului, faraoni etc. Unde sunt?
Ceva s-a intamplat, si a ramas o gaura asa in istorie, ca nu scrie nicaieri nimic ce s-a intamplat cu ei.

| a răspuns:

Cred că oemirea trăia foarte bine pâna acum 100 de ani. Am avut impresia că electricitatea ne va oferi o viaţă mai bună şi mai uşoară dar dacă analizăm mai bine constatăm că super tehnologia ne-a prăjit creerele şi încă nu e gata.
Se spune că mama proştilor e mereu gravidă. Le-aş trimite nişte prezervative. E posibil ca nici eu să nu ma fi născut, dar poate era mai bine. Nu vedeam câtă prostie e pe aici.

| a răspuns:

Ce as face daca maine m-as trezi in mijlocul imperiului roman putin inainte de perioada lor de glorie?
m-as duce la Imparat si as deveni cel mai bogat om din imperiu
cum?
simplu, FOARTE SIMPLU, ORICE PERSOANA CARE A FACUT 4 CLASE IN ZIUA DE AZI POATE
ha?
romanii au avut unul dintre CELE MAI IMBECILE sisteme de numeratie care au fost folosite masiv: cifrele romane, care sunt foarte greoaie pentru operatii cu numere mici, si sunt INCREDIBIL DE GRELE la operatii cu numere cat de cat mari
asa ca i-as invata cifrele arabe, care sunt EXTREM DE USOR DE FOLOSIT, si care permit FOARTE, FOARTE USOARE operatii de adunare, scadere si chiar inmultire, impartire, cu numere FOARTE mari

| a răspuns:

Ti-ar rade in fata cu tot cu tehnologia ta laughing

| a răspuns:

Un vibrator. S-ar descurca toate civilizațiile.

| a răspuns:

Nu le-as trimite nimic despre dispozitive, as incerca sa le explic ce este electricitatea.