| FreddieM a întrebat:

Salut dragilor. In opinia voastra, cine decide ce este moralitatea?
Pace

28 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Congresul american laughing Nu, nu cred că se poate spune că decide cineva. În Iran e una, în Israel e alta, la chinezi e alta şi tot aşa.

| RAY a răspuns:

Noi suntem fiinte emotionale cu anumite sisteme de gandire, prejudecati, astfel ca adoptam gandirea majoritati, sistemului din tara in care traiesti, dar mai evoluam ca specie si descoperim ce e moral, de exemplu carnea, uni au devenit vegetarieni din mila pentru acele animale si militeaza pentru drepturile lor, moralitatea noastra ca specie e intr o evolutie continua

| T0T a răspuns:

Șefii națiunilor.

| Apokales a răspuns:

Decide ceea ce societatea considerata ca este o valoare, iar aici ma refer la calitatile pe care colectivitatea pune pret.
Daca colectivitatea va decide ca homosexualitatea este in regula, atunci ea devine morala, cam asa vad eu lucrurile.

| doctorandus a răspuns (pentru Apokales):

Moralitatea depinde de epoca, tara, etnie, clasa sociala, religie, avere, educatie, anturaj, varsta, etc.

| StrongHeart a răspuns:

Pai individual,tu decizi, dar trebuie sa te conformezi la legile societatii, deci pana la urma nu tu decizi in totalitate.
In societate esti liber sa faci ce vrei, atata timp cat respecti normele general acceptate.
Aici decide statul, curtea constitutionala, oamenii care voteaza si adopta legi in parlament.

| JicaContra a răspuns:

Asta NU e o opinie, este realitatea:
moralitatea e decisa de societate, cum vede societatea lucrurile morale sau imorale
si hai sa iti dau ceva exemple:

1. GAY, pana acum cateva decenii, gay era PUR ILEGAL, si erau vanati si chiar omorati, de catre sistemul juridic, cel mai mare exemplu este cel mai mare erou din istorie: Alan Turing, care este considerat parintele calculatorului si a scurtat ww2 cu ani buni, salvand zeci de milioane de vieti si zeci de miliarde de $, pentru ca a facut un calculator cu care a decodat transmisiile germane, ei bine era gay, si a fost fortat sa fie castrat chimic, asa ca a murit din cauza asta

2. romanii... in perioada aia, moralitatea era ceva total diferit, daca sexul oral era vazut ca o abominatie, totusi, in afara de gladiatorii care mureau in arena, mai erau o tona de lucruri care erau acceptate si care acum ni se par total imorale, cum ar fi, tot in arena aia erau sodomizati oameni de catre animale (cai, magari, etc.) NU aveau conceptul de gay, marea majoritate a barbatilor erau Bisexuali, NU aveau conceptul de pedofilie, faceau sex cu copii fara nici o problema, chiar Nero a fost unul dintre "pestisorii" imparatului anterior, si asta e unul dintre considerentele din cauza caruia a innebunit

3. in nordul Chinei, exista IN ZIUA DE AZI o societate cu un model total diferit de restul, odata pe an au o festivitate, in care, toti copii care au implinit 13 ani si jumatate, sunt declarati maturi, moment in care pot face sex cu cine vor, iar daca o fata ramane insarcinata, copilul e ingrijit NUMAI de fata si de familia fetei, ori in restul lumii orice fata care se culca, cu mai multi baieti odata e considerata tarfa

| Nilsson a răspuns:

Dumnezeu decide ce este moralitatea.
Pacea Domnului fie cu tine! happy

| FreddieM explică (pentru Nilsson):

De acord cu tine, in cazul tau ca si credincios poate functiona, dar pentru atei? Cum definesc ei moralitatea? Cum se pot ghida pe drumul corect fara Dumnezeu?
Pace

| Dorotheea21 a răspuns (pentru FreddieM):

Daca intri peste mine la dus, unde te uiti mai intai? happy
Esti ateu, sigur vei sti sa imi raspunzi.

| FreddieM explică (pentru Dorotheea21):

Ma uit unde vrei tu.winking

| FreddieM explică (pentru Dorotheea21):

Dar tu?

| troleibuz a răspuns (pentru Dorotheea21):

Cringe. Trecand peste, e ''intri'' si ''vei sti''.

| Dorotheea21 a răspuns (pentru FreddieM):

rolling on the floor Apreciez. Bine.
Trebuie sa apelez tot la religie, ce ciudat! laughing
Care este primul lucru invatat de Adam si Eva cand au trecut de la instinct la constiinta?
Poate, Rusinea? happy
Asa cred ca incepe morala ateilor. Nu stiu cum apare, care ii sunt mecanismele, sunt numai mirata ca trebuie sa raspund eu pentru rusinea ateilor care se zbat la topicul lor, si aici le este teama sau rusine sa raspunda.

| Dorotheea21 a răspuns (pentru FreddieM):

Eu nimic. tongue
M-a facut sa rad autobuzul care a inteles intrebarea mea in farfurie. Oare toti folosesc 'cringe' cand nu stiu ceva?

| troleibuz a răspuns (pentru Dorotheea21):

De ce vorbesti in dodii?

| Dorotheea21 a răspuns (pentru troleibuz):

Pentru ca pot.
Nu era greu de inteles intrebarea mea in contextul intrebarii lui, dar ai preferat sa faci pe nestiutorul ca sa iti plasezi cringele.
Noapte buna.

| troleibuz a răspuns (pentru Dorotheea21):

Am inteles prea bine. Intrebarea ramane cringe.
Noapte buna.

| Nilsson a răspuns (pentru FreddieM):

E dificil și în cazul credincioșilor să discearnă ce e moral, pentru că asta presupune să înțelegi voia lui Dumnezeu, reperul absolut în materie de ce e bine și ce e rău.
Eu nu am nici pe departe pretenția asta, dar măcar avem un îndrumător suficient de util și stabil: Biblia.

În cazul ateilor, moralitatea e destul de subiectivă și schimbătoare.
De exemplu, în trecut avortul era ceva abominabil și respins de societate, acum este ceva acceptabil și chiar justificabil și moral pentru unii, ca să vezi până unde se poate ajunge când oamenii vor să își stabilească propriile norme morale independent de Dumnezeu.

Chiar și cei mai răi oameni pot ajunge să se considere destul de buni, un criminal dintr-o închisoare se consideră mai bun decât un pedofil sau un hoț de buzunare se crede mai decent decât un tâlhar sau bătăuș.

Deci la întrebarea cum se poate ghida pe drumul corect fără Dumnezeu răspunsul este că n-are cum, fără sprijinul divin omul nu poate decât să o ia pe o cale greșită, chiar și când este bine intenționat.

| FreddieM explică (pentru Nilsson):

Moralitatea crestinilor este construita pe fundatia poruncilor lui Dumnezeu. Moralitatea ateilor e fondata aproximativ pe legea,, Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face''.
Statisticile spun ca in inchisorile di America, ateii sunt in proportie de intre 0, 1 si 0, 7 la suta, iar credinciosii (oricare religie, dar etica religioasa e asemanatoare), sunt ceilalti de 99+ la suta.
Acu imi explici si mie cum functioneaza moralitatea la credinciosi?
Pace

PS: sigur vei nega existenta acestui rezultat, ca sa te luminez pun un link https://fivethirtyeight.com/......-atheists/

| Nilsson a răspuns (pentru FreddieM):

Îți pun și eu link-urile astea:

https://www.fastcompany.com/1822354/7-ways-lie-statistics-and-get-away-it
https://en.m.wikipedia.org/wiki/How_to_Lie_with_Statistics

Există prejudecata că cei credincioși sunt naivi, dar nici ateii nu sunt mai prejos daca pun botul la ce zice un pușcăriaș într-un sondaj de opinie ca să pară un om mai bun și eventual să fie eliberat mai devreme, sau pur și simplu au spus religia in care s-au născut fără a avea vreo afinitate cu aceasta.

Pușcăriașii sunt cea mai buna dovadă că oamenii fără religie sunt imorali, pentru că ei se ghidează după regula "Mănâncă sau vei fi mâncat", tu chiar îți imaginezi un pedofil sau un interlop că în timpul săptămânii violează și dă în cap iar duminica se duce la biserica, ascultă cu pioșenie slujba, se împărtășește după ce a postit in prealabil și se închină în fața altarului să îi dea Dumnezeu noroc la agățat copii și fete tinere?
Până la urmă religiozitatea se dovedește prin practică, îți garantez eu că 99% din pușcăriași erau nepracticanti până în momentul în care au fost închiși.

Moralitatea ateilor e fondata aproximativ pe legea,, Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face''.

Sau nu, un ateu se poate ghida după regula "Orice e permis dacă nu există Dumnezeu" pentru că nu este nicăieri nicio regulă care să îi impună vreo moralitate, și că poate să facă orice atât timp cât nu este prins.

| FreddieM explică (pentru Nilsson):

Imi poti explica care e diferenta intre un,, credincios practicant" di unul nepracticant? Chiar nu fac legatura.
Mersi

| Nilsson a răspuns (pentru FreddieM):

Unul practicant arată măcar că îi pasă, merge la biserică măcar o dată pe lună, mai tine un câteva zile de post, se împărtășește, încearcă să cunoască mai mult.
Unul nepracticanti zice că și el crede în Dumnezeu dacă îl întreabă cineva și cam atât, că îi mai aude pe ceilalți zicând "Doamne ajută" și zice și el că crede ceva să nu pară mai prost iar în rest se comportă ca și cum n-ar exista.
E că diferența dintre un pușcăriaș recidivist și unul care se botează in închisoare iar apoi se leapădă de toate moravurile vechi, ba chiar se mai duce și din ușă în ușă să le vorbească oamenilor despre Dumnezeu.
Oricum și sondajele sunt o tâmpenie de multe ori, 96% din români cred în Dumnezeu dar numai 66% în diavol, dar sunt mai multi care cred în îngeri și viață după moarte.
https://stirileprotv.ro/......i-iad.html

| doctorandus a răspuns (pentru FreddieM):

Aia practicanti fac rugaciuni inainte de a porni la furat. Se roaga la Dumnezeu sa nu-i prinda Politia.

| Seba2013 a răspuns:

Legea Naturala a lui Dumnezeu decide ce este moralitatea.
Daca Dumnezeu i-a creat pe Adam si Eva inocenti(casti), iar ei s-au indepartat de aceasta inocenta sau puritate, inseamna ca concupiscenta nu este morala, este o consecinta a pacatului care trebuie urata si raspinsa, pentru ca este in contra inocentei originale. Pana nu li s-au deschis ochii ei nu stiau de aceasta concupiscenta, vezi Geneza 3:7.
Deci moral este sa fim curati nu sa ne murdarim. Trebuie sa ne curatim de natura pacatoasa mostenita de la Adam prin botez, penitenta, convertire, rusine, acoperamant, decenta, etc.

| Dorotheea21 a răspuns:

Este o trasatura psihica.
Oare cine decide la nivel de individ, daca nu chiar domnul Psihic? happy
Fiecare decide in sinea lui, cu Eu'l lui, ce este moral sau imoral, drept, sau nedrept.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Constiinta ta decide. Ea iti spune ce este bine si ce e rau. Mustrarea de constiinta dupa ce faci un rau.

| oz_1736 a răspuns:

Creierul uman spune... ca creierul uman e cel mai destept creier de pe pamant, fiindca el e cel mai in masura sa aprecieze asta. Cam asa e si cu moralitatea. Depinde cine vorbeste despre ea si cum influenteaza pe altii

Întrebări similare