| DDCC a întrebat:

Salutare!
Am o nelămurire, este legată de folosirea mobilului în timpul furtunilor.
Am citit răspunsul de aici https://www.quora.com/Is-it-safe-to-use-cell-phones-duri ng-lightning și aici https://geeks.eurogsm.ro/......adevarate/

În articole apare "The myth of lightning striking you while talking on a mobile phone is like going to a jungle talking on a mobile phone in front of a wild animal & saying that the animal attacked because you’re talking on the phone! Let’s talk about a fact!"

și "Mobile phones are very less powered devices and the metals present in it are not enough to attract the lightning. Well it’s true that there is a fear of lightning striking you, but it’s not related to mobile phones at all rather you can say that it’s true in case of a landline phones."

"Acest mit a aparut din cauza ca multi cred, in mod gresit, ca electricitatea ar putea cumva sa circule prin undele radio. De fapt, undele radio nu sunt conductoare de electricitate si atat timp cat telefonul nu este conectat la o priza, niciun fulger nu va putea ajunge la telefonul mobil aflat in interiorul unei cladiri."

Mie tatăl vitreg mi-a spus și acum, în timp ce fulgera, să închid telefonul, căci ascultam muzică prin căști bluetooth.
Am încercat să îl întreb pe el de ce e pericol să folosesc celularul în astfel de condiții, deși știam că nu știe să explice ci doar zice ce știe și urlă (nu el e scopul întrebării, căci știu să mă descurc cu el).
Mama mi-a spus, ca și exemplu, că ni s-a ars un televizor în timp ce se uitau la el.
Asta e de înțeles, căci era conectat direct la priză, deci un fulger a reușit să ajungă până la el (asta am înțeles din articol).
L-am întrebat dacă știe caz clar unde pe cineva l-a fulgerat în casă, și mi-a zis că în timp ce vorbea cineva la telefon a fulgerat în grindă.
Nici el nu cred că știe exact ce telefon era (cu cablu să fără) căci a zis doar "telefon fix" și cred că era perioada când telefonul fix era strict cu cablu.
Nu mă pot lua după vorbele lui, căci doar prezintă "ce a auzit de la alții".

Revin la scopul întrebării:
Știind că fulgerele nu sunt atrase prin undele radio de transmisie a datelor către satelit, și nici de partea metalică din baterie sau din telefonul propriu-zis (al doilea citat din întrebare), cu ce diferă faptul că ești în casă, cu faptul că ești afară, și folosești mobilul în timpul furtunilor? Căci singurul motiv pe care îl văd este că nu fulgeră în casă, căci casa nu este construită din metal ci mai mult din lemn și ciment, decât dacă ar exista strict lângă pereții casei garduri de metal.
Pe net găsesc cazul ăsta,(omul lovit de fulger, nu doar a trecut fulger pe lângă el) https://www.google.com/......id=3682050
Și menționez partea asta "Medicii legisti nu au incheiat necropsia barbatului de 54 ani, insa specialistii in fizica spun ca este foarte putin probabil ca telefonul mobil sa aiba legatura cu decesul acestui om. Astfel de aparate contin componente din metal mult prea mici sa sa poata atrage un fulger.
Explicatia ar fi alta: pe timp de ploaie si mai ales daca se afla in camp deschis, corpul uman actioneaza ca un paratrasnet."

Știind că apa conduce energia electrică iar mobilul nu are apă în el, ci extrem de puțin metal, dar omul are apă în corp, eu aș fi de părere că acei oameni care au fost fulgerați afară în timp ce vorbeau la telefon, puteau la fel de bine să fie fulgerați în timp ce nu vorbeau la telefon. Telefonul a fost doar un obiect acolo. Omul doar s-a aflat în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
Conform acestei deducții, cred că nu are importanță dacă folosești telefonul (strict mobil, cu bluetooth, date mobile activate) nici în casă, nici în afară ci doar trebuie să nu te afli în apropiere de fulgere sau de alte obiecte ce atrag fulgerele (locuri înalte, porți sau stâlpi de metal, robinete și orice alte obiecte unde există apă).
Greșesc undeva?

3 răspunsuri:
| InvatamProgramare a răspuns:

Avand in vedere ca telefonul contine metal in exterior el poate deveni punct de descarcare electrica. Avand in vedere ca in casa pana la telefon mai sunt multe alte obiecte metalice ( acoperis, antena, etc) nu prea sunt sanse sa ajunga un fulger la telefon. Pe cand, avand in vedere ca TV-ul este direct conectat cu antena iar antena este in exterior sunt foarte multe sanse ca un fulger sa atinga o antena si sa atinga TV-ul.
Dar afara sunt sanse mai mari sa te ajunga un fulger doar prin simplul motiv ca il ai la tine in buzunar.

| DDCC explică (pentru InvatamProgramare):

Tv-ul s-a ars acum vreo 10 ani, pe când nu exista antenă de satelit în exteriorul casei. Aveam maxim tvr1, deci era antenă chiar lângă tv, în interiorul casei.
Iar legat de ce ai scris că "telefonul conține metal în exterior și atrage fulgerele" este în contradicție cu "Medicii legisti nu au incheiat necropsia barbatului de 54 ani, insa specialistii in fizica spun ca este foarte putin probabil ca telefonul mobil sa aiba legatura cu decesul acestui om. Astfel de aparate contin componente din metal mult prea mici sa sa poata atrage un fulger.
Explicatia ar fi alta: pe timp de ploaie si mai ales daca se afla in camp deschis, corpul uman actioneaza ca un paratrasnet."

Mă interesează subiectul fiindcă folosesc extrem de mult celularul.
Ce am găsit pe internet am scris în întrebare.

| InvatamProgramare a răspuns (pentru DDCC):

"pe timp de ploaie si mai ales daca se afla in camp deschis, corpul uman actioneaza ca un paratrasnet." Exact asta se intampla, iar telefonul are o mica influenta, poate 1-2 %. Dar o influenta oricat de mica ar fi, o are. In special telefoanele cu carcasa de aluminiu.