| sabin89 a întrebat:

Scrisul vs oral.
Lysias nu era doar un orator, ci şi unul care îşi scria discursuri, un 'logograf'. Pentru Socrate (care nu a scris niciodată vreo carte), scrisul anulează dimensiunea de învăţare a discursului oral. Scrisul îngheaţă discursul; el este incapabil să răspundă la întrebările elevului şi să se adapteze la dificultăţile lui. Numai dialogul oral între maestru şi învăţăcel permite celor doi să se ridice împreună la cunoaşterea adevărului.
Cum vedeţi problema?
Oare ce ar zice el despre felul cum comunicăm noi azi? happy

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Cum sa îți spun, înainte matematica era o simpla ramură a științei. In prezent însăși matematica este divizată în atâtea ramuri încât un matematician nu poate să le cuprinda pe toate.
Știința ă avansat atât de mult încât informatia nu mai poate fi transmisa decât prin scris. Daca arta de a consemna informația prin scris nu a r fi apărut, atunci știință ar fi atins un punct terminus prin secolul IX, daca nu chiar înainte. Fără memorie nu exista progres, fara scris nu exista memorie.
Nu poți transmite prin viu grai așa debit informațional.

4 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Http://oldsite.english.ucsb.edu/......theuth.pdf

Cand am citit pentru prima oara despre cum Theuth a inventat scrisul, m-a apucat rasul.

| Dorotheea21 a răspuns:

Din punctul lui de vedere avea dreptate.
Filosofia este singura disciplina care nu are nevoie de foaie si pix. happy

| Teffan a răspuns:

Mi se pare totusi ciduat sa iti scrii discursuri.
Sunt de acord cu Socrate,dialogul este mult mai efectiv si poti prinde ideea mult mai bine daca ai un interlocutor.
Oratoria este deosebit de utila,poti aduce schimbari MAJORE in viata unui om daca esti un bun orator.

De asemenea,tin sa mentionez ca scrisul se prezinta a fi o involutie a umanitatii. Fara gluma,cand omul a inceput sa scrie si sa consemneze traditiile,evenimentele,gandurile etc., a facut-o, printre altele, pentru ca nu mai era in stare sa si le aminteasca.
Pentru mii de ani, omul barbar a tinut minte traditiile transmise prin VIU GRAI. Spre deosebire de el, omul civilizat al Greciei si al Romei a inceput sa le asterne pe foaie.
Nu spun acum sa NU mai citim si sa nu ma scriem nimic.In niciun caz. Spun doar ca scrisul apare cand memoria dispare.Iar in trecut, oamenii erau MULT mai inteligenti happy

| TheWznd a răspuns (pentru Teffan):

Omul a început să scrie în momentele în care au apărut comunitățile unde fiecare individ contribuia la un depozit comun de hrană al comunității de unde se hrăneau toți pe timpuri grele (iarnă, secetă etc.), pentru ca să poată țină o evidentă. Primele izvoare scrise nu sunt altceva decât inventare. Nu erau consemnări ale tradițiilor și evenimentelor.
Scrisul nu a dus la dispariția memoriei. Scrisul a fost inventat ca o unealtă de ajutor. Dacă ai o comunitate de 4 oameni (doar familia) normal că poți să ții minte câte căprioare vânează fiecare, dar când deja ai 200-300 de oameni și trebuie să distribui o cantitate mare de hrană comunității care a adunat-o AI NEVOIE să ții o evidentă.