anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Se poate face o prognoza sau un grafic exact cu cate mere vor cadea dintr-un pom intr-o zi de vara sau toamna pe baza fizicii cuantice? Sau aflarea momentului exact cand a cazut moarta o vrabie pe pamant? sau aflarea motivului exact din cauza caruia a cazut moarta vrabia?

5 răspunsuri:
| mudokins78 a răspuns:

Iar dau de tine mă?
(Glumesc)

| KronstadtResurrection a răspuns:

Nu, pentru că ne izbim de o infinitate de variabile.

| anonim_4396 explică (pentru KronstadtResurrection):

"Nu, pentru că ne izbim de o infinitate de variabile." - DA! asa este. Interesant este ca desi NU se pot face astfel de calcule, se spune "IN MOD SIGUR" cum ar fi aparut si cum s-ar fi format Universul, se fac datari arheologice cu "foarte mare precizie" pentru evenimente ce ar fi avut loc cu zeci sau sute de mii sau milioane de ani in urma.

| Tyberiu2000 a răspuns:

Da. Având în vedere grosimea cotorului mărului, greutatea pe care o exercită mărul pe cotor, forța cu care împinge vântul, cu ce forță trebuie să acționăm ca să rupem cele mai slabe legături dintre moleculele cotorului mărului, câte multe legături trebuie luptă ca să cadă un măr, și aplicăm asta pe toate merele din pom, după un nr. exagerat de mare, pe care un om normal nu le poate face, am putea afla cu exactitate câte mere vor cădea dintr-un măr, într-o zi de vară, dacă acesta e lăsat la voia sorții. cu vrabia e mai greu, deoarece nu știm dacă pasărea îți va pune viața în pericol, sau dacă va face acțiuni care să-i întârzie sau îi grăbească moartea. Diferența e că vrabia acționează pe cont propriu, pe când mărul, în lipsa oamenilor sau a animalelor, se va supune legilor fizicii. ce-i drept că și pomul e o vietate, dar nu pare să fie inteligent, având un sistem nervos, toate acțiunile lui putând să fie ușor precise, fără a introduce o mulțime de variabile, și acum că spun asta, ar putea să fie mai greu și la pom, acum că realizez că poate controla nutrimentele pe care le va consuma, sau care se vor duce spre măr, deci și la prima e cam imposibil. În plus, la ambele apare problema interacțiunii cu alte viețuitoare, la care nici măcar nu ne putem gândii. Oricum aș lua-o, viața nu se supune doar legilor fizicii.

| anonim_4396 explică (pentru Tyberiu2000):

"Diferența e că vrabia acționează pe cont propriu, pe când mărul, în lipsa oamenilor sau a animalelor, se va supune legilor fizicii" - animalele nu iau decizii aleatorii cum fac oamenii. Un animal daca vede doua mere il alege pe cel mai apropiat si nu sta sa rationeze. Animalele se supun legilor fizicii si nu decid nimic. Animalele sunt ca niste roboti biologici care nu rationeaza si nu iau decizii. Un animal daca este suparat nu-si pune problema daca e bine sa se supere sau nu si se supara fara sa stea pe ganduri.

"Oricum aș lua-o, viața nu se supune doar legilor fizicii." - da! asa este. Argumentul este: exista libertate de alegere.