| Meme10Memu a întrebat:

Sunt oarecum dezamagit de stiinta pentru ca conditiile de trai nu s-au schimbat prea mult in bine fata de cum era inainte de Einstein. Ce e de facut?

43 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Poti oricand sa faci tu mai multe ca ei daca munca lor te a dezamăgit

| Meme10Memu explică (pentru suntserios):

Macar eu nu ma laud ca am facut si ca am dres cand de fapt nu am facut mai nimic. Moare lumea pe capete in continuare. Lumea nu e cu nimic mai buna fata de cum era inainte de Einstein. Aceleasi gloate de oameni. Inainte oamenii purtau sabie la bracinar, iar acum telefoane.

| suntserios a răspuns (pentru Meme10Memu):

Nu e vina lor ca 99% din noi nu inteleg munca lor...

| StrongHeart a răspuns (pentru Meme10Memu):

"Aceleasi gloate de oameni. Inainte oamenii purtau sabie la bracinar, iar acum telefoane pe post de sabii."
Asta se numeste generalizare.

| Meme10Memu explică (pentru suntserios):

Ce sa inteleg? Omul e ca animalul, vrea hrana, sanatate vesnica, femei si cam atat.

| suntserios a răspuns (pentru Meme10Memu):

Astea sunt nevoile de baza ale omului, dar daca toti erau asa limitati in gandire ca tine azi nu aveam avioane, internet, masini samd

| Meme10Memu explică (pentru suntserios):

Hai sa o luam pe rand. Daca omul ar trai vesnic nu ar avea nevoie de avioane si ar lua-o linistit la pas. Omul are o sete de a trai vesnic pe care avioanele nu i-o satura. Internetul e plin de stiri rele. Masinile polueaza. Dupa o zi de stat in fata calculatorului pompa adica inima nu mai lucreaza la capacitatea ei nominala miscarea fiind tot mai putina. Degeaba zburda ca vitelul dupa 8 ore de stat la munca in fata calculatorului. In cele 8 ore de stat in fata calculatorului sangele e deja statut.

| suntserios a răspuns (pentru Meme10Memu):

"DACA" doar ca nu traim vesnic, ghinion.
Si tu ce cauti pe net?

| Meme10Memu explică (pentru suntserios):

Caut sa ma relaxez.

| Celcestietot a răspuns:

Si ia uite ca stiinta nu este solutia la tot! Pai, ce facem, mai trebuie sa avem incredere in ea?

| TristanTzara a răspuns (pentru Celcestietot):

Acum, hai să fim sinceri, noi comunică acum întocmai datorită unor descoperiri științifice. Deși există o diferență, pe care user-ul ce a pus întrebare pare să nu-l înțeleagă, anume una e știință care are scopul de a descoperi și înțelegere fenomene și alta e investiția sau ingineria care folosește acele descoperiri pentru a găsi soluții la probleme reale.

Dar, da, în cazul de față nu e știință nu e soluția, pentru că nu e o problemă de natură științifică. E o problemă de natură economică, căci tehnologia a avansat, la fel și medicina, însă problema e că nu toți au acces la aceste dezvoltări și la fructele lor.

| Celcestietot a răspuns (pentru TristanTzara):

Da, este adevarat ca de aceea comunicam. Sincer sa fiu, nu stiu daca puteam sa avem un progres tehnologic asemenea zilelor noastre daca nu existau Razboaiele Mondiale, poate ca da, poate ca nu, va ramane un mister. Este pacat ca doar din asemenea tragedii omenirea sa realizeze mari progrese tehnologice si sa nu ne sprijinim unii pe altii puternic in developarea unor echipamente complexe si de ultima generatie, fara dezastru.

Este o problema de natura economica, dar am putea spune ca este vina stiintei, pentru ca stiinta este cea care realizeaza totul la puterea ei (instabila) care este. Sa vedem si de ce. Nu s-au dezvoltat thenologii care sa inlocuiasca munca omului complet in lume si sa preia toata economia tuturor tarilor ca sa fie bine pentru intreaga planeta, sa nu mai izbucneasca conflicte ca in trecut, sa fie tensiunile politice din prezent sau sa o ducem mai bine cu totii, intr-un cuvant. Ar putea sa se uneasca toate tarile si sa duca lumea intr-o noua era cum nu s-a mai vazut pana acum, dar progresele tehnologice si stiinta sunt intr-o faza de proiect, momentan este o versiune indie, individuala, cel putin aratata publicului, una instabila care nu poate asigura un viitor sigur al omenirii la momentul actual, stiinta pe langa micile avantaje aduse, nu a facut decat sa aprinda frica ca rasa umana ar putea disparea de pe planeta la apasarea unui buton. Din moment ce stiinta nu a adus la momentul de fata o lume cu niste conditii de trai pe masura progreselor, poate fi pusa o eticheta pe care sa scrie dezamagire, ea nu lucreaza la capacitatea adevarata si corecta.

| TristanTzara a răspuns (pentru Celcestietot):

Nu, nu poate fi categorizata ca dezamăgire, defat nici utilizatorul ce a pus întrebarea nu pretinde asta. Poate că în ultimul secol nu s-au schimbat chiar așa de multe, dar e indubitabil că descoperirile științifice au ajutat viața omului: nu se mai moare pe capete datorita unor infecții, nu se mai pierd mâini și picioare de la răni minore, nicio pandemie nu mai poate elimina 1/3 din populatia lumii (coronavirus e nimic tot pe lângă ciuma bubonică), foametea e o problemă de distribuție nu de lipsă în zilele noastre. Cât despre războaie, tehnologia e putere și ca orice putere, arată adevărata natură a individului, dacă acesta e predispus la a fi corupt, îl va corupe.

| Celcestietot a răspuns (pentru TristanTzara):

Este adevarat ca stiinta ne-a ajutat, dar nu la capacitate optima, la una adevarata, exact asa cum am spus, iar daca este sa inclinam balanta pentru a-i arata,, adevarata fata'', rezulta in dezamagire. Ce crezi, ar fi bine ca omenirea sa fie condusa de o inteligenta artificiala care este corecta si buna cu noi?

| PainTech a răspuns:

Avem acces la cea mai mare retea din lume pentru transmiterea informatiilor. Avem calculatoare mai puternice in buzunar decat existau in toata lumea combinat pe timpul savantului. Avem sisteme medicale mult mai bune decat erau in secolul trecut (bine, nu noi, dar altii au).

Ce ti-ai mai dori?

| Meme10Memu explică (pentru PainTech):

Cu toata stiinta oamenii continua sa imbatraneasca si sa moara. Imi doresc sa fiu mereu tanar. Am auzit ca Dumnezeu ne poate salva de la moarte, dar stiinta nu ne poate salva de la moarte.

| PainTech a răspuns (pentru Meme10Memu):

Poti avea mereu un suflet tanar.

"Am auzit ca Dumnezeu ne poate salva de la moarte, dar stiinta nu ne poate salva de la moarte."
Clar. Vaccinurile, radiografiile, aparatele de respiratie artificiala, stimulatoarele cardiace, MRI-ul, insulina, mii de medicamente si operatii, pana chiar si banala anestezie - toate astea sunt inutile.

| Meme10Memu explică (pentru PainTech):

Da, inutile pentru a trai vesnic.

| PainTech a răspuns (pentru Meme10Memu):

De ce ai vrea un trai veșnic?

| Meme10Memu explică (pentru PainTech):

Pentru ca nu vrea niciun om sa moara si pentru ca Dumnezeu a pus in inima omului aspiratia spre viata vesnica.

| StrongHeart a răspuns:

Ce salarii? Ba frate de-aia nu mai dormi tu noaptea ca si-a luat Hawking salariul si nu ti-a spus tie secretul universului?
Ai citit toate publicatiile facute de Einstein? Ai inteles toate formulele? Contributia lui Einstein asupra omenirii nu poate fi contestata in special descoperirea teoriei relativitatii, ne ajuta sa intelegem mai bine universul din care facem parte de la cele mai mari obiecte pana la atomi.
Progresul stiintific si tehnologic dureaza ani de zile, e nevoie de generatii ca sa schimbe lumea, nu asa peste noapte.

| Meme10Memu explică (pentru StrongHeart):

Cu toata teoria relativitatii generale tot generali si in bezna de cunoastere suntem. Ce e general e general si nu detaliat sau exact.

| StrongHeart a răspuns (pentru Meme10Memu):

Asta pentru ca era un vizionar si vedea imaginea de ansamblu. Teoria relativitatii si multe alte teorii sunt folosite in lumea stiintifica de altii.
Nu poate un om sa le faca pe toate,de asta exista specializari,progresul vine cand miliarde de oameni lucreaza impreuna.
Nu suntem in bezna,multumita lui Tesla,daca nu era el poate si acum eram in bezna. Avem elecricitate,avem masinarii care lucreaza in locul nostru,avem fabrici,avem agricultura.
Acum normal ca e nevoie si de mana de lucru,oameni care sa munceasca, dar lumea nu e deloc in bezna si confortul la nivel global a crescut.
Aproape oricine isi permite gaz, electricitate, internet si toate beneficiile care vin atasate, lucruri la care daca te-ai fi nascut acum 200 de ani nici nu ai fi visat.

| Meme10Memu explică (pentru StrongHeart):

Foarte corect ai spus.

Oamenii nu mai muncesc pe ogoare ci in sali de sport. Asadar ce avantaj aduce tehnologia? In salile de sport stau oamenii inghesuiti in spatii inchise in loc sa iasa in aer liber sa munceasca pe ogoare.

Eu iti spun simplu ca nu e nevoie de tehnologie in conditii ideale. Daca omul ar trai in rai nu ar avea nevoie de tehnologie. Daca vrea sa vorbeasca cu cineva de la capatul celalalt al pamantului o va putea face mergand pe jos avand timp nelimitat, traind vesnic nu-si va pune problema timpului. Daca vrei muzica iei un cimpoi si dai la toaca.

| mastadont a răspuns:

Problema nu e la știință ci la caracterul umanității. Acum 200 de ani fiecare sat avea boier iar oamenii munceau pe pământurile lui aproape pe gratis. Țăranii nu aveau bani, nu aveau case ca lumea, doar colibe din chirpici, nu aveau apă potabilă la robinet, nu aveau canalizare, nu aveau baruri și nici magazine. Totul se făcea în gospodărie, mâncarea, hainele, etc. Dacă aveai rude la 100 km de tine îți lua vreo 3 sau 4 zile să ajungi la ele cu calul, nu aveai telefon și internet să vorbești cu ei. Dacă ți se făcea rău sau dacă aveai o problemă nu exista dispensar în fiecare comună și spital în fiecare oraș, nu exista serviciul 112 la care doar suni și vine salvarea, nu exista poliție care să vină dacă te atacă cineva. Un om pe la 50 de ani era deja considerat bătrân și înțelept dacă ajungea la acea vârstă. Acum avem televizoare, avem internet și putem vorbi cu oricine, dacă ne doare capul sunăm la 112 sau mergem la o farmacie și luăm o pastilă de cap, în 12 ore suntem în america, pe cealaltă parte a globului, Ai nevoie de o pâine, de o pungă de zahăr, sare, etc, mergi la magazinul din colț și o cumperi nu trebuie să aprinzi cuptorul și să frămânți aluatul, acum putem citi milioane de cărți pe când atunci singura carte care se găsea peste tot era biblia, avem filme, jocuri și prea mult timp liber și tot nu ne ajunge. Omul nu o să fie niciodată mulțumit pentru că tot timpul o să vrea mai mult.
Cât despre nemurire, este un mit. Chiar dacă o să se inventeze ceva tehnologie, niște nanoboți care să mențină organismul tânăr de exemplu, tot putem muri. Să zicem că am trăit bine-merci 10000 de ani și sunt tot tânăr și plin de viață, mă bucur de nemurirea pe care am atins-o datorită tehnologiei și am bani cu lopata. Dar într-o seară când vin mai cherchelit sau atins de cine știe ce drog al viitorului și dau să intru în viloiul meu de 10000000 de euro mă împiedic, cad pe scări și îmi rup gâtul sau îmi fac capul terci. Ce se întâmplă atunci cu nemurirea? S-a dus. Oricât de avansată ar fi tehnologia nimeni nu ne poate vindeca de prostie și neglijență.

| AnastasiaK a răspuns:

Daca dai tu edit la intrebare, dau si eu la răspuns: ce e de făcut? Să faci tu ce te astepti sa faca altii ca nu ti-ai luat sclavi. Fii tu geniul, daca ti se pare ca toti ceilalti au fost fraieri.

| Meme10Memu explică (pentru AnastasiaK):

E = m*c^2. Energia nu are nevoie de masa ca sa existe. In fizica se spune gresit ca energia nu poate exista fara masa.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Meme10Memu):

Ce studii ai?

| Meme10Memu explică (pentru AnastasiaK):

La big bang nu era nici o masa.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Meme10Memu):

Din nou, ce studii ai? happy

| Meme10Memu explică (pentru AnastasiaK):

Liceu de matematica si fizica. Facultate politehnica terminata si profesie inginer IT si electric.

| Meme10Memu explică (pentru AnastasiaK):

Https://ro.wikipedia.org/wiki/Energie

"Cea mai generală definiție, prezintă energia ca măsură a mișcării materiei." De parca daca nu ar fi materie nu ar fi nici energie. Materia e doar energie concentrata.

https://www.descopera.ro/......-esentiala

Calcule noi şi detaliate arată că doar 9% din întreaga greutate a protonului vine de la masa particulelor constitutive.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Meme10Memu):

Aha, deci facultate terminata si ne facem documentarea pe Wikipedia... Mult succes cui o avea rabdare sa dezbată subiectul cu tine că eu după ce am văzut asta nu mă mai bag happy

| Meme10Memu explică (pentru AnastasiaK):

Si ce, wikipedia e gresita? Pana la manual gasesti mai multe pe wiki si mai la indemana.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Meme10Memu):

Wikipedia e atat de PROASTA incat nu o mai folosesc din liceu. La facultate deja mai bine nu faceam proiectul decat sa avem Wikipedia in bibliografie (din respect fata de noi insine in primul rand). Da, pe Wikipedia sunt FOARTE MULTE informatii gresite. Chiar si cand citezi unele corecte, spune multe despre tine ca prezinti acea sursa. La indemana e si vecina care n-are nici liceul finalizat...ai invatat fizica si de la ea?

| Meme10Memu explică (pentru AnastasiaK):

Nu ma intereseaza studiile tale sau ce faci tu la scoala. Nu ma intereseaza parerile tale despre wikipedia si nici despre vecina ta imaginara. Parerile tale nu conteaza pentru mine.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Meme10Memu):

Pai am zis deja CLAR ca din momentul in care ai prezentat Wikipedia ca sursa, eu nu am ce dezbate cu tine pe teme serioase. Daca nu puneai intrebarea aia ca si cand Wikipedia ar fi vreo sursa academica, nu o sursa pentru copiii de gimnaziu, nici eu nu mai dezvoltam. Dar cat timp imi comentezi (mai ales ca venisei cu o intrebare), iti raspund.

La intrebarea initiala, foarte stupida si editata de altfel, ti-am raspuns din prima, pe subiect, deci nu am venit sa ma bag aiurea. Ca tu ai incercat sa te dai destept dupa si sa intri in subiecte care pare ca te depasesc si eu nu am vrut sa-ti dau apa la moara...aia e altceva.

P.S. Ar fi de bun simt fata de interlocutori sa nu-ti mai editezi atat de mult raspunsurile pe parcurs.

| Meme10Memu explică (pentru AnastasiaK):

Da si tu macar un raspuns inteligent.

| TristanTzara a răspuns (pentru Meme10Memu):

Care facultate politehnica? ce specializare? ca mari dubi am ca cineva cu studile alea ar spune ca zero e, si citez, "un infinit mic" laughing))

| TristanTzara a răspuns (pentru Meme10Memu):

Atunci, o intrebare, in lucrare de lincenata ai pus surse wikipedia? laughing)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce treaba are stiinta? Si ce treaba are Einstein aici? Parca Einstein se insurase cu o femeie care ii facea problemele la matematica, parca numele Einstein se punea pe munca a sute de profesori, iar el nu era nici un profesor, ci doar o vedeta pentru ziaristi si "stiri false". Asta se intampla acum, oamenii astia continua sa aiba putere asupra tuturor cu minciunile lor. Stiinta exista de mii de ani, dinainte de Hristos. Daca te referi la traiul modern, la tehnologie, cauzeaza multe probleme, plus pacalelile in care suntem obligati sa traim. Vorbind despre scoli in care se preda filme de groaza la istorie si religie, iar copiii sunt speriati si trebuie sa invete tot felul de ciudatenii spuse de vedete precum Einstein, aceasta educatie face modul de gandire, si apoi comportamentul este afectat de acest mod de gandire, facand multe probleme. "Omul s-a transformat din maimuta" nu este stiinta, ci o gluma proasta care ne afecteaza si ne face sa ne comparam cu aceste maimute. Stramosii nostri nu erau maimute. Tehnologia care o avem, este periculoasa si cauzeaza multe probleme. Oamenii sunt foarte agitati in cercul magic al banilor care da putere unora, iar cei care nu-i au, sunt pedepsiti in acest cerc magic de incurcaturi. Pentru unele persoane religia e un fel de inchisoare psihologica de a il vedea pe dumnezeu in tot ce nu le merge, acest dumenzeu sunt banii care ei nu-l pot avea in vietile lor.
Dezamagit fi de asemenea vedete precum Einstein si cei care ii "sustin".

| TristanTzara a răspuns:

Un non-sequitur clar: Ce legătură are una cu cealaltă?

| IonutViciosul a răspuns:

Mă amuză foarte tare implicarea voastră emoțională în această problemă atât de frivolă.
Aia cu "ne ajută să înțelegem Universul" e mortală. Și dacă îl înțelegem ne influențează asta viața în cel mai mic sens? Vă dau eu răspunsul, nu. Nu îmi pasă (mie personal) și nu mă afectează (și nici pe voi) în niciun fel dacă Universul a apărut din beșina spațială aka Big Bang sau dacă trăim de fapt într-o simulare. Nu îmi schimbă viața în niciun fel dacă știu că Pământul este o sferă, un geoid, o gogoașă sau este plat. Nope.
Și acum să fim serioș, oamenii ăștia de știință pot să zică ce vor ei, că doar sunt oameni de știință, nu? Studiile sunt făcute de către ei. Pe aparatele lor cărora doar ei le pot interpreta rezultatele. Dacă mâine apare un nou "studiu" (care la fel de bine ar putea să fie o speculație fictivă care să dorească să demonstreze că fac și "oamenii de știință" ceva și nu primesc bani moaca) care spune [studiul] că pe Marte s-au găsit oase de dinozaur, cine suntem noi să-i contrazicem, nu? Ne va face viața mult mai frumoasă să știm că acum x miliarde de ani pe Marte existau reptile, nu? Eu cel puțin aș fi în extaz. Nu aș putea să îmi compar viața anterioară descoperirii acesteia fantastice cu ceea ce i-a urmat. Va fi ca o iluminare spirituală de ordinul gigatonelor de ciuperci.
Serios oameni buni? Ca idee, progresele tehnologice ale secolului actual (alături de cele ale secolului trecut) nu sunt și nici nu au fost influențate de descoperirile făcute de Einstein (care au o aplicabilitate practică nemaipomenită), de Hawking (idem) sau de oricare altul. Pentru că noi, oamenii, încă trăim pe planeta Pământ iar restul Universului este la zeci de ani lumină, la propriu.

Întrebări similare