anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Sunt sigur ca cei mai multi dintre voi s-au jucat cel putin o data cu piesele de domino. In afara de jocul propriuzis se pot face tot felul de constructii cu ele.
Sa presupunem un caz in care putem folosi oricate piese de domino dorim. Problema este de a le aseza unele peste altele pentru a ridica o coloana in asa fel incat fiecare piesa de domino sa acopere cat mai putin din suprafata piesei de dedesubt. Sunteti liberi sa mutati fiecare piesa de domino la un capat, cat de putin sau cat de mult doriti, dar coloana obtinuta sa fie indeajuns de stabila ca sa nu se rastoarne.
Cum procedati?

3 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Daca prima piesa este asezata cu suprafata cea mai mica a ei in sus (grosimea x lungimea) iar a doua piesa asezata similar, insa rotita la un unghi de 90% fata de prima, atunci suprafata de contact va fi un patrat ce are laturile egale egale cu grosimea piesei. Presupun ca poti apropia piesa de marginea celeilalte a.i. aria de contact sa fie doar jumatate din aria acestui patrat.
Sau putem roti piesa la un unghi de 45 de grade si sa o apropiem de coltul celei pe care sta :obtine ca arie un triunghi dreptunghic si isoscel. Inaltimea sa este grosimea placii, iar cealalta cateta este tot grosimea. Decia ara va fi 1/2 din aria obtinuta anterior. Din pacate nu putem aplicam modelul pentru mai mult de doua placi.

| sabin89 a răspuns:

Scuze, trebuia sa dau mai multe detalii. Nu, piesele nu se pun pe cant (pe grosime) si nici nu se rotesc. Se pun normal una peste alta, fiecare piesa putand fi mutata numai longitudinal; si toate in acelasi sens (ca treptele unei scari; trepte ne egale, evident).

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Așezate pe înălțime, sub formă de cruce cu brațe egale.