anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Vi se pare botezul o imixtiune in viata personala a nou-nascutului, a dreptului sau de a alege?

24 răspunsuri:
| JeSa a răspuns:

NU, ci Botezul este o datorie a noastră, cu referire la intrarea (noastră) într-o comunitate creştină.

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Categoric DA!
Aproape un an mi-a trebuit de la împlinirea a 16 ani să alerg pentru înlăturarea numelui meu din registrele BOR şi abia după ce am exercitat presiuni puternice şi ameninţări cu procese chiar au rezolvat problema şi mi-au înlăturat numele din registrele instituţiei lor de tip mafiot.
Respect religiile care-şi respectă adepţii.
Mi se par inuman şi tribal că nou-născutul, care nu are nicio vină că s-a născut într-o familie de îndoctrinaţi religios să fie introdus cu forţa în rândul adepţilor respectivei religii.
Mai ales că, odată săvârşit acest ritual (care în realitate are valoare zero) copilului i se vor vîrî în cap o grămadă de minciuni şi greu îi va fi mai apoi să scape de aceste îndoctrinări.
Părinţii mei sunt atei dar nu au fost atât de categorici şi au cedat presiunii neamurilor de a mă boteza. Când am crescut le-am reproşat asta şi le-am reproşat-o până când m-am văzut înlăturat din registrele lor.
Mai apoi m-am îndepărtat de toate neamurile care au insistat ca eu să fiu introdus în mod tribal într-o religie pe care eu nu o doream, nu o doresc şi nu o voi dori şi am început să îndur tirania majorităţii creştine.
Dacă s-ar introduce o lege prin care botezul să fie interzis mai devreme de 14 ani, eu cred că numărul ortodocşilor ar scădea şa un sfert în maxim 50 de ani căci nu de alta dar oricum religioşii se mint pe sinte multă vreme. Pe sistemul: "noi suntem mai mulţi, noi avem dreptate" dar uită că mulţi au ajuns în acel rând gros fără voia lor.
Pe-aici se mai vorbeşte despre tânărul evreu Isus care a fost botezat "deşi era fără de păcat". Partea cu "fără de păcat" nu o comentez căci e o aberaţie prin definiţie.
Totuşi, în cărţulia aia care iniţial avea vreo 300 de evanghelii dar au fost păstrate doar câteva după sinoadele ecumenice, se spune că Isus s-a botezat pe la 30 de ani.
Păi, s-avem pardon: Unu-i discernământul la 30 de ani şi altu-i la 30 de zile.
Nici măcar creştinii nu se mai cred pe ei dar măcar rămân constanţi: Înjură ateii peste tot, exemplu clar "april" care pur şi simplu nu se poate abţine să-şi ţină credinţa personală!

April
| April a răspuns:

Intrebare irelevanta, daca-mi permiti, atata vreme cat nu despre alegere este vorba.La noi, doar evreul Steinhardt a ales botezul si alti cativa mahomedani ajunsi la o varsta constienta pentru a face alegerea.Cunsc personal o familie de turci stabilita intr-un sat de pe langa Bacau de foarte multa vreme si care s-au botezat cu totii inainte de 44.Asa incat, daca nu poate fi vorba despre alegerea copilului abia ivit pe lume, nici despre imixtiune nu poate fi vorba atata vreme cat fiecare popor isi urmeaza credintele si traditiile.Pe de alta parte, nu cred ca exista crestin care sa resimta timpuriul botez ca pe o povara.Nimic nu-l incatuseaza, dar totul il leaga; daca nu de concetatenii contemporani siesi, macar de mosii si stramosii sai.Fiindca fiecare dintre noi nu se iveste din neant:e simpla za a unui lant foarte lung de existente. Te intreb pe tine, cel care pui intrebarea:intrucat resimti botezul ca o imixtiune? Si cat de revoltat esti din pricina asta
? Si cat te tine revolta? Tocmai de raspunsurile la aceste intrebari tine irelevanta intrebarii initiale.Si a raspunsurilor noastre, deasemenea.Numai bine.

| Arthur a răspuns:

Nu pentru că fiind minor, părinţii iau deciziile. Ulterior poate să se boteze şi la mahomedani.

| Parintele a răspuns:

Da! Botezul este un abuz. El poate decide cand va fi major daca vrea sa se boteze in vreo religie sau nu. Parintii pot decide cu ce sa-l imbrace sau cu ce sa-l hraneasca si nu orientarea sa morala.

| danut a răspuns:

Problema este pusa putin gresit, cred ca intrebarea ar fi fost mai relevanta(explicita) daca intrebai: ce inseamna Botezul pentru crestini? De aici aveam posibilitatea de a vedea ce si cum cu botezul la religile traditionaliste (catolici, ortodocsi).
Perioada Ioan Botezatorul, vezi Matei 3, 6. "si, mãrturisindu-si pãcatele, erau botezati de el în râul Iordan.". Observam ca cei botezati de Ioan Botezatorul ERAU IERTATI de pacate la botez, intrebare: care pacate la un nou nascut?
"Matei 3, 11. Cât despre mine, eu vã botez cu apã, spre pocãintã, dar Cel ce vine dupã mine, este mai puternic decât mine, si eu nu sunt vrednic sã-I duc încãltãmintele. El vã va boteza cu Duhul Sfânt si cu foc. "
Ce stie un nou nascut despre pocainta?
Matei 3, 13. Atunci a venit Isus din Galilea la Iordan, la Ioan, ca sã fie botezat de el.
15. Drept rãspuns, Isus i-a zis: "Lasã-Mã acum, cãci asa se cade sã împlinim tot ce trebuie împlinit." Atunci Ioan L-a lãsat. "
Botezul lui Isus s-a facut la cca 30 ani, constient si cunoscator de ce TREBUIE FACUT, nu bebelus inconstient.
Matei 28, 19. Duceti-vã si faceti ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatãlui si al Fiului si al Sfântului Duh.
Oare Isus Hristos a trimis ucenicii sa boteze bebelusi sau oameni mari, puteau pruncii de 3-4 luni sa fie ucenici?
Daca cineva gandeste isi v-a da seama ca tot botezul facut pruncilor este doar "asigurarea" unei gramezi de adepti (prozeliti) facuti crestini fara voia lor, o noua forma de cruciada.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

De ce sa fie o imixtiune, mai ales ca la acea varsta frageda nu are discernamant si, prin absurd, chiar daca l-ar avea, nu il poate exprima.
La majorat va putea alege ce vrea el.

regis
| regis a răspuns:

Nu. Chiar privind din perspectiva unui necredincios, nou nascutul nici macar nu are dreptul de a alege si nu inteleg de unde a aparut moda cu intrebarea asta. Am refuzat mult timp sa ma implic, dar deja ma scoate din sarite.
Indiferent de credinta, prin simplul botez a copilului nu i se influenteaza in niciun fel viitorul. Este liber cand creste sa isi schimbe religia, ba chiar sa devina ateu si nu am auzit inca de vreo religie care sa nu ii primeasca in randurile proprii pe cei care au fost botezati intr-o alta confesiune. Asadar toata tevatura pe tema asta este un nonsens, sunt chestiuni mult mai importante in viata personala a nou-nascutului (si mai tarziu a minorului), decizii ale parintilor care ii pot influenta decisiv destinul si totusi nimeni nu se simte ofensat de asta. Iata cateva dintre ele:
- alegerea bonei, a cresei, a gradinitei si a scolii pe care acesta o urmeaza;
- alegerea limbii straine, a sportului sau a artei pe care copilul le va studia;
- alegerea medicului de familie, a dentistului, a psihologului;
- alegerea meduliui de viata, inclusiv a alimentatiei;
- luarea tuturor deciziilor privind sanatatea si viata copilului, incepand cu acordul pentru operatie sau pentru internarea/externarea din spital si terminand cu vaccinarea;
Nu numai ca astfel de decizii ii influenteaza decisiv viitorul, dar spre deosebire de botez multe dintre ele nu mai pot fi corectate in timp. Cu toate acestea nu am auzit inca pe nimeni sa fie indignat de faptul ca parintii fac aceste alegeri incalcand drepturile copilului, chiar daca o fac impotriva vointei lui, cu doar o zi inainte sa devina major.
Avand in vedere motivele expuse, consider indignarea unora cu privire la botez drept o ipocrizie stupida si dezgustatoare. As fi curios insa cati dintre cei indignati au cerut socoteala parintilor lor pentru aceasta "imixtiune", dupa cum sunt curios cati dintre ei si-au botezat sau isi vor boteza propriul copil.

regis
| regis a răspuns:

@Kronstadt - cum adica cine da dreptul unei persoane? Statutul de parinte. Parintele are nu doar dreptul, ci obligatia de a alege pentru copilul sau, cat timp acesta nu are capacitatea morala si juridica de a o face. Fata de cine? Fata de copilul sau. Inteleg ca dupa tine copilul ar trebui lasat in strada, sa isi aleaga singur calea si sa se caleasca pentru viata asta de rahat?
Repet intrebarea, de ce nu esti la fel de indignat atunci cand parintele alege medicul de familie sau o anumita interventie chirurgicala? De ce nu esti indignat atunci cand parintele alege sa ii faca vaccinul antipoliomelitic? Sunt acestea alegeri mai putin importante decat un ritual crestin de care copilul se poate lepada oricand?

regis
| regis a răspuns:

@Kronstadt - dupa cum poti citi am raspuns cu argumente. Si argumentul este simplu si ti-l repet: copilul nu poate decide, parintii sunt obligati sa ia decizii in numele sau. Iar decizia de a fi botezat nu este nici pe departe la fel de importanta pentru viitorul sau decat multe alte decizii pe care parintii le iau in numele copilului.
La partea cu "din cauza celor ca tine", "traiesti intr-o lume a ta", "esti prea destept si inversunat" samd nici nu cred ca e cazul sa iti raspund. Daca gasesti in raspunsurile mele (si nu ma refer doar la cele de mai sus) basme luate din popor, interpretari ale bibliei aduse ca argumente sau ca dovezi sau incercari de a impune oricui o doctrina in care cred, imi tai singur madularul de care vorbesti. Si daca tot vorbim de offtopic, nu cred ca a arunca cu noroi la adresa mea sau a altora este mai ontopic decat a raspunde unor intrebari puse tocmai de tine. Este insa o caracteristica a oamenilor lipsiti de argumente sa combata persoane, nu idei.
@Parintele - daca parintii nu au dreptul de a decide orientarea morala a copilului, cu ce drept aleg scoala pe care acesta o va urma?

regis
| regis a răspuns:

@kongeriket - exemplul tau este unul edificator pentru faptul ca botezul nu este o imixtiune in dreptul de a alege. Esti exemplul care confirma cele spuse de mine: botezul este un ritual care nu te obliga la nimic, este usor revocabil (ma refer la sufletul tau, nu la un registru care este de fapt o simpla formalitate) si nu iti influenteaza decisiv viitorul, nici moral, nici spiritual, nici material De fapt chiar tu spui ca este un ritual cu valoare zero. Spre deosebire de alegerea scolii pe care o vei urma, unde nu numai ca este imposibil sa iti stergi numele din registre, dar iti influenteaza decisiv si irevocabil viitorul.
In privinta minciunilor si indoctrinarilor la care este supus ulterior copilul, acesta este un alt subiect, care chiar nu are legatura cu botezul. Si iti aduc un singur argument: majoritatea cultelor neoprotestante, in care cel botezat este major, totusi indoctrinarea copilului nu poate fi exclusa. Sa nu fiu inteles gresit, nu acuz pe nimeni, vreau doar sa arat ca indoctrinarea este un cu totul alt subiect, ea putand sa existe deopotriva la cei botezati si la cei nebotezati.
In privinta crestinilor care ii injura pe atei, sentimentul este reciproc. Generalizarile de genul acesta nu fac bine nimanui, procentual nu cred ca sunt mai putini ateii care ii injura pe crestini decat crestinii care ii injura pe atei. Dupa cum nu sunt mai putini fanaticii atei decat fanaticii religiosi sau cei care se cred superinteligenti doar pentru ca nu au citit Biblia decat cei care se cred superinteligenti doar pentru ca au citit-o de mai multe ori.

soothe
| soothe a răspuns:

Botezul este un castig spiritual oricum. Putem vorbi o saptamana despre asta. Fiecare are dreptul al liberul arbitru, insa atunci cand il are, adica atunci cand poate discerne. Botezul este cea mai nevinovata "imixtiune" in viata nou nascutului si pana la proba contrarie una dintre cele mai folositoare. Chiar si prima impartasanie, amorseaza cateva din functiile ficatului (prin ingerarea unei lingurite de vin )care fortifica foarte devreme functiile organismului.
Citseste despre taina botezului si apoi mai vorbim. Sunt credincios insa nu bigot.
Ascult cu egala placere si respect o recitarea traditionala a unei sura din Coran, a unui psalm gregorian, a unui chanting budist sau a unei rugaciuni la Templul Coral, insa de fiecare data cand asist la taina botezului mi se face lumina in suflet.
Mai ales atunci imi simt toti stramosii, cum se ingramadesc in spatele inimii mele facand-si piosi semnul crucii.
Pacat ca nu intelegi!

| Marcian a răspuns:

Intr-un fel da deoarece acel copil nu alege(pentru ca nu poate) dar daca ai fost botezat si vrei sa respecti alta religie exista ritualuri ce anuleaza botezul odata ce te convertesti iar pentru atei nu cred ca mai conteaza.
In ceea ce priveste numele nostru, ca nici la ala n-am avut drept de apel, il putem schimba sau ne putem reboteza. Dar cu familia ca nici pe aia nu ne-am ales-o ce facem? Simplu o parasim.Amintiti-va ca aveti dreptul de a alege, ia invatati sa-l folositi.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| adrian_6103 a răspuns:

Am vazut ca nu vrea nimeni sa vorbeasca despre subiectul acesta si am indraznit sa incep eu sa spun ce cred despre botez.
In primul rand Domnul Isus a fost botezat (desi nu a avut pacat) si mi se pare logic ca sa trebuiasca sa na botezam si noi sau mai ales noi care avem pacate de marturisit si vieti de schimbat. Matei 3:13-17.
In a doilea rand Domnul Isus le-a spus ucenicilor Sai sa mearga in toata lumea sa spuna tuturor despre vestea buna a evangheliei ca prin moartea Lui orice om poate fi salvat si mantuit si sa boteze in numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh, pe fiecare care crede in Fiul lui Dumnezeu. Matei 28:19, 20.
In ce priveste botezul ca o conditie pentru mantuire Marcu 16:16 imi pare foarte clar.Cu toate ca probabil exista si cazuri extreme cand un om si-a incheiat viata pe acest pamant fara sa aiba ocazia sa fie botezat dar D-zeu care cunoaste inima omului si il gaseste vrednic sa fie numit fiul Sau si sa primeasca mantuirea, il poate mantui.
Iar in ce priveste intrebarea "cand trebuie sa fii botezat?" Cred ca momentul in care o persoana are destula maturitate si intelepciune ca sa isi dea seama e pacatele sale si sa se poate pocai de ele atunci este momentul.


Bafta

| Anecherry a răspuns:

Dahappy

| tzugui_3815 a răspuns:

DA.si explicatia ca parintii iau decizia si dup-aia poate sa se boteze la orice cult e aberanta. daca e ateu o sa stie ca a luat parte la un ritual penibil fara a avea discernamant.eu mi-am zis ca atunci cand o sa am copil o sa-l las sa aleaga, mai bine zis sa mediteze ca credinta nu e targ sa alegi, bineinteles avand posibilitatea de a intelege ce gandesc fiecare cult si cat de aberant este fiecare in parte.astfel daca o sa prefere ratiunea nu o sa faca misto de altii care prefera ratiunea in detrimentul miracolelor si a virginei datatoare de viata ca ei au fost botezati si el nu

| aleksy a răspuns:

Nu

| forchan a răspuns:

Da, si eu sunt de acord cu ce zici tu. E dreptul copilului daca vrea sa fie botezat sau nu. In urma cu cativa ani, cand am fost in Kazakhstan, acolo era un obicei sa intrebicopiii daca vor sa fie botezati. De obicei, acestia raspudeau "gaga-gugu", fie "aaaaaaaaaaaaaaa"
In acest caz, cred ca, institutia statului nu deserveste interesulul bebelusilor. Strigator la cer!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

E cam mult spus, pentru ca la virsta aia nu se poate vorbi de o viata personala, el abia ia cunostinta cu lumea inconjuratoare, nu are viata personala. Si nici de alegeri nu poate fi vorba, abia invata sa recunoasca lucrurile si cuvintele, iar discernamint sub nici o forma nu se poate spune ca ar avea. Deci nu poate fi vorba sa faca alegeri. Mintea lui e goala, abia incepe sa se "umple" cu lucruri care in viitor ii vor da posibilitatea sa aiba o viata si safaca alegeri.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu.fiindca in locul lui aleg parintii si nasii. iar pentru nasi a boteza, inseamna sa supravegheze si sa indrume spiritual pe finul lor in viata.si a cununa la fel.este o responsabilitate destul de mare.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

DA! Deoarece este urmat de o crestere si indoctrinare in spiritul acelei religii.
Imi vine acum in minte ideea cu " copiii de trupa ", crescuti de mici la armata si pentru armata ...majori ajungind, puteau ei fi altceva decit ce-au fost crescuti?!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cred ca botezul nu e un simplu ritual ci este un act al credintei de aceea a boteza un copil nu corespunde cu spusa Mantuitorului din Marcu 16:15-16 unde spune "Cine va crede si se va boteza,..." prin urmare botezul trebuie precedat de credinta personala nu a nasilor sau nici macar a parintilor, fiecare trebuie sa decida in dreptul lui. copilul trebuie lasat sa creasca sa decida in dreptul lui, dar oferindu-i o educatie prin care sa ii fie inspirata credinta si dragostea pentru DUMNEZEU.