| sublime89 a întrebat:

Viata pe planeta noastra a aparut destul de repede, la aproximativ 500 de milioane de ani dupa formare, dar ca sa aparem noi a fost nevoie de aproape 4 miliarde de ani de evolutie, ceea ce e destul de mult, chiar si la scara universala. Oare ce ne spune acest lucru? Sunt civilizatiile doar un accident, sau ele apar mai mult sau mai putin inevitabil pe o planeta care are viata timp de miliarde de ani? Evolueaza viata spre o inteligenta tot mai mare?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Evolutia are propriul ritm, uneori e lent, alteori devine alert. Civilizatia umana poate fi rezultatul unei mutatii, exista si alte specii care au evoluat in urma unui astfel de "accident". Oamenii au inceput sa evolueze cu adevarat in momentul in care a aparut constiinta. Exista doua praguri in evolutia noastra, am evoluat ca si animale milioane de ani, timp in care evolutia noastra s-a rezumat la trasaturi de ordin fizic, nefiind cu nimic diferiti de restul animalelor. Apoi a aparut al doilea prag, cel pe care oamenii de stiinta au probleme in a-l explica, cand un animal a devenit constient de sine. Cand am atins al doilea prag am explodat din punct de vedere evolutiv, am inceput sa ne antrenam si sa ne perfectionam noile abilitati dobandite pana am ajuns la punctul in care ne regasim astazi.

Cand te referi la oameni nu te poti referi doar la evolutia naturala, trebuie sa iei in considerare si evolutia tehnologica. Spunea cineva ca scrisul a contat foarte mult in evolutia noastra. Corect, dar nu scrisul a fost cel mai important ci comunicarea. Inteligenta pe care o posedam ne ofera posibilitatea de a invata de la ceilalti si de a-i invata pe ceilalti. Diferenta dintre anul 0 si anul 2014 nu e facuta de diferenta de inteligenta dintre noi si cei care traiau acum 2000 de ani, ci se datoreaza faptului ca noi avem acces la cei 2000 de ani de informatie. Datorita comunicarii noi nu mai trebuie sa redescoperim focul si roata atunci cand ne nastem, deja avem toate cunostiintele pe care le-a putut absorbi specia umana pana in momentul naterii noastre.

Ca sa iti raspund la intrebare nu cred ca este inevitabila aparitia vietii inteligente pe o planeta dar cred ca este foarte probabila.

Evolutia exista si este de doua feluri. Evolutia fortata si anume trasaturile pe care le capatam pentru a ne adapta cat mai bine la mediu si evolutia antrenata, adica ce facem noi pe bancile scolii. Acesta e inca un lucru pe care il avem in plus fata de animale, noi putem alege ce caracteristici putem sa ne perfectionam. De exemplu progenitura a catorva generatii de atleti cu siguranta va avea aptitudini atletice clar superioare celorlalte progenituri. Am batut atat campii ca sa iti explic de ce nu pot oferi un raspuns clar la "Evolueaza viata spre o inteligenta tot mai mare?". Ca sa evoluam catre o inteligenta mai mare ar trebui sa facem si noi acest pas, daca lasam asta doar pe seama evolutiei naturale, lucrurile se vor petrece extrem de lent. Da, as zice ca evoluam, dar intr-un ritm prea incet. Problema e nivelul de trai, am ajuns sa avem atat de mult comfort incat suntem tentati sa stagnam. Nu trebuie neaparat sa devenim mai buni, deja avem cam tot ce ne putem dori (din punctul de vedere al speciei, nu al individului).

Nu inteleg de ce presupui ca viata apare doar in conditiile oferite de planete ca si pamantul. Pe pamant, intr-adevar, viata necesita oxigen. Dar noi inca nu stim cum functioneaza universul, stim doar aceasta realitate care ne inconjoara. De exemplu eu nu vad iesit din comun ca pe alte planete viata sa functioneze pe baza de azot sau hidrogen. Nu avem de unde sa stim care sunt adevaratele conditii care declanseaza aparitia vietii, cred ca e gresit sa consideram ca totul poate functiona in univers raportat la ce cunoastem noi despre Tera.

In univers exista miliarde de galaxi cu miliarde de planete. Numai sa scriem numarul lor ne-ar trebui o viata intreaga. Nu cred, sunt sigur ca mai exista viata inteligenta in univers, probabilitatea ca noi sa fim singuri e infima.

9 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Nu se stie cand a aparut prima viata si cum a putut aparea din materie in conditile de atunci nu te-as vi vrut acolo sa te vad,era foartte cald,lava peste tot,meteoriti loveau la greu pamantul,chiar nu stiu cum a rezistat acea simpla viata cred ca azi nu stiu cat ar rezista, vb de evolutie nu cred ca ea avea un scop sau ca e o intamplare,pentru ine o civilizatie e din oamenii compusa pentru mine poate fi si mici grupuri de animale asta ca exemplu cine stie,la cum merg lucrurile merg spre sclavi care muncesc sa imbogateasca bogati apoi ne trezim ca murim ce vezi tu inteligent la specia umana? ca ne ucidem intre noi, ne barfim, ne uram, ne faceam rau, sti cate miliarde se dau pe bombe da pentru africani cati se dau, ca ne batem joc de natura asta e inteligenta, e aiurea sa existi sa nu te gandesti la moarte e nimeni nu o ea in considere da toti aduna ce rost are?

| Mădă0611 a răspuns:

Pun aparitia inteligentei umane pe seama mainilor, astfel ca daca mediul nu e favorabil dezvoltarii lor intr-o forma utila scrisului mi-e greu sa cred ca se poate ajunge unde suntem noi acum. Am zis in alt raspuns ce si cum cu scrisul. Sa zicem ca ai o idee, sau descoperi ceva, nimeni din jur nu e capabil sa inteleaga ce ai inteles tu, fara sa scrii acel ceva, informatia se pierde, dar daca scrii, exista posibilitatea ca cineva care intelege sa aiba acces la ea, sa contribuie si el cu ceva, si tot asa, apoi gandeste-te de cate ori viata era pe cale sa dispara si a trebuit s-o ia de la inceput, cat timp trebuie sa treaca pentru ca o rasa noua sa devina specie daca schimbarile sunt insesizabile intr-un timp scurt. Si da, sunt un accident, oamenii strica echilibrul naturii; cei slabi sunt sprijiniti, cei puternici sunt doborati de arme create de ei.

| sublime89 explică (pentru Mădă0611):

Ai dreptate. Importanta scrisului e enorma, si nu doar la asta ne-au ajutat mult mainile, ci si la faptul ca am putut controla mediul cu ajutorul lor. Cu ele ne-am facut arme, sau foc, sau diferite unelte cu care ne-am construit adaposturi, si asa mai departe.

| Mădă0611 a răspuns (pentru sublime89):

Da, pentru supravietuire, dar fara scris, ne-ar fi omorat microorganismele in casa, cu mancarea pe masa si armele la usa. tongue

| Diabolik94 a răspuns:

Buna! Ma bucur ca mai sunt persoane care se intreaba lucruri de acest gen.Ce pot sa spun e ca oamenii sunt fiinte care se adapteaza foarte usor. Suntem intr-o continua evolutie, adica lucrurile care s-au schimbat in decursul anilor au fost :mentalitatea, capacitatea de a analiza lucrurile obiectiv si stiintific si bineinteles intrarea in era informatica.Practic,tehnologia ne-a grabit procesul de evolutie intelectuala si cred ca si cea fizica(ma refer la organe create artificial si alte inventiidin medicina). Asta este ceea ce cred eu. Sper ca imi vei spune si opinia ta. Take care!

| sublime89 explică (pentru Diabolik94):

Eu tind sa cred ca aparitia civilizatiilor e un accident, dar bineinteles, cu cat rezista viata mai mult timp pe o planeta, cu atat sansele ca o civilizatie sa evolueze sunt mai mari. Sunt aproape sigur ca daca exista alte planete cu viata, si sunt sanse mari sa existe, marea majoritate a acestora nu vor avea civilizatii niciodata, indiferent de cat timp va rezista viata acolo. Dar poate ca ici colo mai exista cate o planeta care a fost atat de "norocoasa" ca si Pamantul, si au avut si alte fiinte sansa sa ajunga la inteligenta. Se pare ca sunt 3 etape obligatorii, despre care deocamdata nu intelegem foarte multe lucruri. Prima e sa apara viata, a doua sa devina mai complexa, cum sunt organismele multicelulare, iar a 3-a sa apara o civilizatie. Bineinteles, acea civilizatie trebuie sa supravietuiasca, sa evolueze, sa nu se autodistruga, si sa faca descoperirile stiintifice care sa-i duca spre bunastare si explorarea Universului.
Mersi pentru raspuns happy

| Diabolik94 a răspuns (pentru sublime89):

Sunt de acord cu tine in mare parte dar cred ca nu suntem singura planeta cu viata inteligenta avand in vedere ca universul e infinit.Mi-a placut foarte mult sa schimbam idei.Sunt bucuroasa ca mai sunt persoane interesate de lucruri de acest gen.

| Arsius a răspuns:

A porni de la premisa accidentului sau intamplarii este o greseala capitala care nu are nimic stiintific, mai ales filosific in ea. Sunt de parere, la fel ca si majoritatea marilor filosofi ca divinitatea a avut principalul rol in toate aceste lucruri

| sublime89 explică (pentru Arsius):

Atunci despre care "divinitate" vorbim? Cunoastem noi oare adevarata divinitate, daca exista? Asta tinand cont de cat de mici suntem in Univers si de cat de putine lucruri cunoastem. Si apoi vine urmatoarea intrebare: cum a aparut divinitatea? Trebuie sa avem curajul sa ne-o punem.