| cristi202 a întrebat:

Ai de creat o anumita piesa care necesita o succesiune de operatii tehnologice (debitare, îndoire, sudare, șlefuire, etc). Si intr-un numar sa zicem maricel de 150. Poti crea o linie tehnologică, ca munca la realizarea pieselor sa decurgă mai rapid si mai usor. Poti stabili ordinea operatiilor, poți crea dispozitive care sa ușureze munca (de exemplu, la sudura, creezi unul, sau mai multe de e necesar, dispozitiv care sa prindă piesele încît sudorul sa nu se chinuie sa potrivească el fiecare piesa de sudat, ci ia fiecare piesa, o pune în dispozitiv, si piesa isi ocupa locul ei in mod automat, rapid si fara erori) si poti chiar descoperi nevoia unei scule noi care ajute la realizarea unei operatii anume si sa o si creezi.
Intrebarea e: la ce nivel esti, maistru, inginer, sau mai mult de atat? Si ce educatie ai nevoie sa ajungi la acest nivel? Eu bănuiesc ca minim facultate, dar cum la noi se trece cam usor printr-o facultate, as crede ca e nevoie de mai mult. Voi ce ziceți?

3 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

După părerea mea trebuie să fi la nivelul de a cunoaște aparatele respective, de a ști să lucrezi cu ele, și nicidecum nu ar trebui să țină cont de alte calificative în afară de experiență și îndemânare, lucruri ce pot fi dobândite la locul de muncă sub supraveghere.
Un simplu muncitor s-ar descurca să lucreze cu astfel de mașini. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lipsească maistrul și inginerul, pentru că fiecare are rolul lui; și nici nu înseamnă că aceștia de pe urmă trebuie să primească un salariu mai mare decât primul.
Dar dacă vorbim de roboți, acolo trebuiesc cunoștințe de operare al software-ului respectiv, dar și de construcția robotului, cunoștințe pe care un simplu muncitor nu le-ar dobândi fără ani de studiu și practică. Aici trebuiesc ingineri.

| cristi202 explică (pentru anonimg):

Nu sa lucreze cu acele aparate, ci sa le creeze. Daca cineva stie sa sudeze, daca ai un dispozitiv ce e ca un șablon in care pui piesele de sudat, nu va avea probleme in a pune piesele si a le suda, ca tocmai asta face dispozitivul, ușurează munca, altfel sudorul trebuie sa stie cum vine sudata fiecare piesa, si sa o si puna corect (de exemplu, daca o bara teebuie sudata la 90 de grade fata de o alta, fara dispozitiv, sudorul poate gresi pozitia barei, si ii ia mult mai mult timp pozitionarea ei). Insa crearea unui dispozitiv necesita mai multe cunostinte. De exemplu, trebuie sa ai habar de gradele de libertate, care le inveti doar intr-o scoala tehnica, pentru ca fiecare piesa trebuie ingradita ca sa stea fix, dar totodata trebuie sa o poti pune in dispozitiv, deci presupune si o anumita libertate, si pentru asta nu cred ca un simplu muncitor poate crea un dispozitiv care sa ușureze procesul de sudare.

| anonimg a răspuns (pentru cristi202):

Pai numai un inginer ar putea crea asa ceva. Dar nu unul singur, ci mai multi, deoarece acolo intra mai multe domenii de fabricatie a unui utilaj -la fel ca la un autoturism.
Cei care sunt in domeniul ingineriei mecanice pot sa creeze orice. Bani sa fie; si sa nu distruga pamantul. ^_^