| JusTPauL a întrebat:

Am internet gratis prin din zona de la mine, doar ca pe laptop merge mai greu ca pe telefon.
Pe telefon incarca video 720p, iar pe laptop se mai intrerupe si la 360p.
Este posibil ca telefonul sa prinda semnal mai bun decat laptop-ul?
Laptop-ul are https://ark.intel.com/......ingle-Band
Iar telefonul este un LG g3.

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Nu upgrade-ul ci o eventuala optimizare al placii wi-fi ar putea eventual ajuta.
Faptul ca-ti arata semnal de nivel full, inca nu inseamna ca merge si repede conexiunea. Sunt multi alti factori care intervin, pe care si un specialist experimentat le poate depista si regla destul de greu (ping prea lung indica tocmai pierderi mari de pachete de informatii si repetare multipla).
Incearca sa masori viteza si ping-l aici:
http://www.speedtest.net
Verifica si prin cablu, si prin wi-fi.
Daca ai Ping peste 20ms, atunci conexiunea de retea e proasta.

12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da. Laptopul are o structura metalica interioara mai mare in interior, care ecraneaza semnalul wi-fi, slabind semnalul. Telefonul are altfel structura, componenele metalice nu atenueaza atat semnalul, antenele interioare fiind optimizate pentru comunicare telefonie si wi-fi.

| JusTPauL explică (pentru Bula):

Cred ca e mult aluminiu pe acolo, oricum eu din cate stiam are antena sau antenele in partea superioara(clapeta) deci nu are trebui sa bruieze cu nimic.
Interesant e ca am semnal full si speed aproximativ 100+/- si totusi abia incarca.
Normal stie doar b/g/n fara AC si 2. 5ghz.
Daca ii pun un adaptor wireless prin usb ceva nou aparut, o sa mearga mai bine decat antena integrata?

| Bula a răspuns (pentru JusTPauL):

Prima data verifica nivelul de incarcare a procesorlui si memoriei RAM (in Task Manager le poti vedea grafic).
Daca CPU sau memoria RAM este mai incarcat de 60%, atunci acesta este o explicatie foarte plauzibila si trebuie redusa incarcarea (folosind mai putine programe deodata, mai ales mari, solicitante de resurse.

Sunt azuri cand un wi-fi exterior merge mai bine, dar asta denota problema de ecranare din carcasa despre care am vorbit.

| JusTPauL explică (pentru Bula):

Am Meter pe desktop, nivelul e mereu low, are 8 core de 3. 3ghz. E printre primele laptopuri aparute cu octa core si 2 sloturi de hard.
105 procese in task, asta nu stiu daca afecteaza cu ceva.
Intre timp m-am informat si se pare ca merge facut upgrade la placa wireles-ul din laptop.
O sa ma interesez mai mult sa vad cine se ocupa de asa ceva.

| JusTPauL explică (pentru Bula):

Peste 200ms.
E o retea gratis, "freewifi", cu un name si pass prind internet de la cei care au internt de la reteaua "free", in unele zone merge mai bine in altele deloc.

| Bula a răspuns (pentru JusTPauL):

E clar.
O retea free wi-fi are raza mare de bataie. Fiind frecvente inalte, ele se propaga fie direct (ca lumina) fie prin reflexii. Problema este cand nu este semnal cu vedere directa intre antene, iar undele se reflecta din m, ai multe directii. In aceste cazuri, nivelul de semnal pare sa fie mare, dar in realitate se suprapun mai multe semnale slabe si DEFAZATE intre ele. Calculatorul ia unul din semnale si incearca sa-l prelucreze. Daca o ramura reflectata este slaba si nu este curata, atunci urmeaza incercari repetate, pana ce informatia trece corect si integral. Acesta insa dureaza in timp, iar cand dam o comanda Ping, adresa accesata va raspunde tarziu. Asta inseamna ca, intreaga transmisie va fi inceata si poate ramane un urma filmului vizionat. Rezultatul este sacadarea filmului urmarit.
Daca masori Ping-ul spre Youtube, atunci peste 20ms semnalul sigur va merge sacadat, mai ales la rezolutie de 470px sau peste.
Ca sa nu fie sacadat redarea filmului, trebuie redusa rezolutia la valoare minima sau apropiata (cum face si playerul telefoanelor mobile in mod automat). De obicei rezolutia de 240px sau 360px rezolva problema sacadarii, chiar si la internet cu viteza mica.

| JusTPauL explică (pentru Bula):

Deci in mare parte ai inteles despre ce e vorba, am o retea la care ma loghez si am net peste tot unde merg, doar ca nu merge peste tot la fel. Iar in zona in care sunt mi merge cam slab. Reteaua este ca in Ro UPS-wifi.
Pana la urma m-ar ajuta un adapot wifi mai performant sau nu?
Ca exemplu acum am semnal full si speed 144mbps maxim, iar internetul nu incarca un film la 360p. Mai ciudat e ca pe telefon il incarca.

| Bula a răspuns (pentru JusTPauL):

Telefonul iti incarca versiune cu rezolutie mult redusa, chiar de 120-160px.
Parerea mea este sa-ti montezi un repetor wi-fi, cu antena exterioara pentru receptia semnalului wi-fi actual. Daca ai o antena bine plasata (eventual chiar una directionata spre host, atunci poti asigura semnal mult mai bun in casa si chiar si in apropiere.

| Nesemnat a răspuns:

Leptopul are nevoie de semnal mai tare sau de mai aproape.

| JusTPauL explică (pentru Nesemnat):

De ce are nevoie de semnala mai tare? Si de ce mai de aprape? Ar trebui sa aiba aceiasi raza.

| CallMeMax a răspuns:

Laptopul consuma mult mai mult net decât telefonul plus că laptopul incarca mai multe lucruri in același timp. Pe telefon intri pe YouTube dai play la video si aia e.

| JusTPauL explică (pentru CallMeMax):

Nu cred ca consuma mai mult. Pune pe laptop o melodie fullhd si una pe telefon, sa vezi cum iti consuma telefonul jumatate de gb.
Cum adica laptop-ul incarca mai multe lucuri in acelasi timp? mie imi pare invers, mai ales daca ai tot felul de aplicatii chat.