| SonicAndrei a întrebat:

Am o placă de bază ASRock H61M-DGS care cred că are defecte porturile SATA. HDD-ul și unitatea optică nu sunt recunoscute întotdeauna (depinde și în ce mufă le conectez). Aș dori să știu și părerea voastră în legătură cu posibila cauză a problemei.

Amănunte:
Acum 1-2 ani, HDD-ul a început să nu mai fie detectat uneori de calculator (nici măcar în BIOS). Câteodată își revenea dacă mișcam carcasa. Cam același lucru a început apoi să se întâmple și cu DVD Readerul. Problema se rezolva de obicei dacă deconectam cablul SATA din placa de bază și îl puneam la loc (mereu HDD-ul în mufa 1 și DVD-ul în mufa 2). La un moment dat, problema nu s-a mai rezolvat și am conectat HDD-ul în mufa 4, în care este și astăzi. Nu prea am mai avut de atunci probleme cu detectarea HDD-ului, dar unitatea optică a început să fie detectată tot mai rar, indiferent în ce mufă o conectez (din celelalte 3 rămase).

Posibile cauze pe care le-am găsit și pe internet:
a) Conectorii SATA ai plăcii de bază sunt defecți. - e posibil, dar totuși uneori funcționează...
b) Metalul de pe conectorii SATA ai plăcii de bază a ruginit/oxidat, iar curentul nu mai circulă corespunzător din cauza acestei folii subțiri de „rugină". Această ipoteză explică un lucru: în momentul în care deconectam și reconectam cablul se zgâria folia de rugină, iar curentul putea apoi să circule corespunzător.
c) Sursa mea, care e de slabă calitate, nu oferă suficient curent pentru toate componentele. E un Floston FL 500 Extra, dar am doar un i3.

Cablurile SATA sunt bune; problema persistă și cu un cablu nou. Eu cred că ipoteza b) ar putea fi cauza acestei probleme. Voi ce credeți?
PS: mulțumesc pentru răbdarea acordată!

6 răspunsuri:
| adrianmihailescu a răspuns:

Ideal ar fi sa apelezi la un specialist pentru remedierea problemei.
Din punctul meu de vedere, nu este ipoteza b), ci, mai aproape de adevar, varianta a.
Ca sa te convingi, mergi la un service si roaga-i sa puna o sursa de alimentare de proba sa iti dai seama daca problema este de acolo

| Ironwin a răspuns:

Am avut probleme asemanatoare, le-am rezolvat inlocuind cablurile Sata, pentru cazul tau (daca nu vrei sa inlocuiesti placa de baza) iti recomand sa cauti un adaptor de la PCI, PCIe, IDE, USB la SATA si sa vezi daca asa merge.
Asa ceva :
http://www.atexpc.ro/produs/34758-adaptoare-pci-pci-e-gembird-sata-3
https://www.emag.ro/......D2XBCKBBM/
https://www.emag.ro/......DBWG12BBM/

| SonicAndrei explică (pentru adrianmihailescu):

Cred că așa voi face. Mersi!

| SonicAndrei explică (pentru Ironwin):

Am cumpărat un cablu SATA nou pentru a verifica dacă cablurile sunt de vină, dar nu am rezolvat nimic.
Adaptorul de la PCI la SATA e o idee bună! Dar acum nu voi face o investiție de 50 de lei deoarece anul viitor iau un calculator nou... deși mi-ar prinde bine un SSD până atunci. [Nu pot cumpăra un SSD dacă nu o să mai pot folosi și HDD-ul - momentan doar o mufă SATA din placa de bază funcționează fără probleme.]
Mersi pentru răspuns!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Thanx. Si la mine se intampla la fel, exact aceleasi de-astea (figuri + componente). P.S. Ai PC serioux?

| SonicAndrei explică (pentru anonim_4396):

E Myria. Următorul îl fac pe bucăți happy.