| Ked a întrebat:

Am o problemă cu artefactele, mai exact placa video la laptop (ASUS X541UVK). Specific că laptopul nu este pentru gaming iar problema a apărut în timp ce jucam CS:GO într-o zi cu temperatură cam ridicată și ultima soluție pe care am să o las la sfârșit este trimiterea în service cât încă este în garanție. Artefactele culmea sunt prezente în toate jocurile de pe laptop dar numai pe Fallout 4 nu. Specific că am reinstalat windows 10 curat, drivere la zi și nimic rezolvat. Aștept propuneri sau dacă cineva știe ce cauzează problema.

Link-uri video cu artefactele, acestea sunt prezente și în NVIDIA preview
https://youtu.be/VdZbZWNqXZQ---Ring of Elysium
https://youtu.be/DU1DAKeipLA---CS:GO
https://youtu.be/I_KOz2uOTaM---NVIDIA preview

3 răspunsuri:
| GPA a răspuns:

Problema artefactelor este cauzată de thermal throttlingul chipsetului video (GPU). S-a supraîncălzit, tu neavând o sursă de răcire externă, l-ai neglijat (laptopul) și astfel s-a produs o fisură în stratul de fludor care etanșează chipsetul grafic de placa de bază. Deseori aceasta este cauza pierderii conexiunii cu placa video (lost OpenGL-ul) sau anunță decesul ei (dezlipirea).
În service, băieții îți vor aplica niște bile de fludor / cositor și-ți vor schimba bilele cu aparatura specială (procesul se numește Reballing/Thermal fix). Această reparație este temporară, în sensul că durata de viață se extinde la cca 2 ani de la momentul reballingului. Apoi același lucru...

| Ked explică (pentru GPA):

Scuze de răspunsul întârziat, dar trebuie să menționez că problema a fost aceasta ca să afle și alții: Placa de bază nu mai făcea conexiunea complet cu mai multe componente ale laptop-ului (și placa video) iar aceasta a fost schimbată, la fel și ventilatorul, acum problema este rezolvata, mulțumesc de atenție!

| Caprademunte a răspuns:

Poți sa îmi instalezi msi afterburner și la placa video sa reduci frecventa de la mghz o reduci cu câte 50 pana vezi ca o sa îmi dispară artefactele. Precizez ca o sa îți scadă performanta cu vreo 2-3 fps. Sper ca ți-am fost de ajutor