|

Am un i3-3220 şi 6 GB RAM. Când lucrez la video editing în Sony Vegas la proiecte mai mari, calculatorul merge foarte greu. În task manager pot observa că procesorul nu e super solicitat, dar memoria RAM e plină.

Întrebarea mea este: problema mea ar fi rezolvată dacă aş avea 16 GB RAM?

9 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

De obicei CPU>RAM>GPU. CPU pentru rendering si RAM sa tina ferestrele etc de ce ai tu nevoie cand lucrezi. Normal ca 16 GB or sa te ajute enorm.

| explică (pentru N0xEterniS):

Încă o întrebare totuşi: va fi capabil i3-3220 să folosească pe deplin cei 16 GB RAM în Sony Vegas (sau alt program de video editing)?
Întreb acest lucru fiindcă ştiu că nu are rost să-i pui unei plăci video low end 12 GB VRAM dacă nu e suficient de performantă încât să poată procesa toată informația în timp util. Oare e valabil acest lucru şi în cazul procesorului?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru SonicAndrei):

VRAM si RAM nu sunt aceeasi chestie. VRAM e de la GPU, nu ai cum sa pui mai multi + ca tu nu folosesti GPU in Sony. RAM e memoria care tie iti trebuie, pentru ca ai multe deschise in PC.
Nu se leaga direct CPU cu RAM. Tu ai spus ca iti merge greu, in timp ce procesorul nu-i 100%, pai e de la RAM atunci. CPU se ocupa cu rendering, in timp ce RAM iti tine tie ferestrele deschise si alte software.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru N0xEterniS):

Mă refeream la faptul că pui mai mulți VRAM la placa video dacă ai fi producătorul. E vina mea, nu m-am exprimat destul de clar.
Am, de fapt, 2 probleme:

1) Dacă proiectul (filmul) devine mare cu sute sau mii de elemente în el: În acest caz, se umple memoria RAM şi programul se blochează des şi răspunde greu la comenzi. Ştiu, se face swap de memorie pe HDD, iar cum hard-disk-ul meu are deja 3 ani merge şi mai greu. Un SSD cred că ar ajuta mult. Umplerea RAMilor nu e o problemă cu care mă întâlnesc mereu, dar, când apare, lucrul pe calculator devine chinuitor.

2) Aceasta e problema cu care mă întâlnesc mereu dacă adaug efecte, layout-uri etc... în proiect: imaginea sacadează în timp ce dau play la film. Dacă proiectul nu e mare, doar procesorul e solicitat la 100%, memoria RAM rămânând la 70% să zicem.

De aici am tras următoarea concluzie: Dacă doresc ca programul să nu se mai blocheze în proiecte mari, trebuie să pun mai mulți RAM. Dacă doresc să nu mai sacadeze imaginea, trebuie un procesor mai bun. Deşi la prima vedere 16 GB RAM sună ideal, am impresia că i3-3220 nu va putea profita de ei la capacitatea lor maximă.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
8 răspunsuri:
| a răspuns:

In teorie da. Acum este posibil sa ai ceva virus care iti incarca pcul.
PS Ar trebuii sa iei si un procesor mai bun pentru ca o sa rendez videorui lungi extrem de greu.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru TheNexus):

Nu cred că am virus. Prelucrarea foto-video cere un sistem performant. Momentan nu îmi permit să schimb procesorul şi ar trebui să schimb şi placa de bază (am socket LGA 1155 şi nu vreau să iau un i7 second hand).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru SonicAndrei):

Deci daca faci un upgrade la ram o sa te ajute. Evident un upgrade la procesor nu este necesar, numai daca vrei sa se randeze mai repede. Apropo nu iti recomand sa iti iei piese second hand.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru TheNexus):

Eu cred că ar fi recomandat şi un upgrade la procesor. Pe un proiect în FullHD, dacă pun câteva efecte pe videoclip, procesorul apare solicitat la maxim şi imaginea sacadează.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru TheNexus):

Aş dori să te mai întreb ceva: va fi capabil i3-3220 să folosească pe deplin cei 16 GB RAM în Sony Vegas (sau alt program de video editing)?
Întreb acest lucru fiindcă ştiu că nu are rost să-i pui unei plăci video low end 12 GB VRAM pentru că nu e suficient de performantă încât să poată procesa toată informația în timp util. Oare e valabil acest lucru şi în cazul procesorului?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează