| KaanNoah a întrebat:

Am un laptop i5, 4GB ram, 120GB SSD, 1Terra HDD, 2 placi video ( Intel si nVIDIA), am dat 2000 de lei pe el, acum un an. Se incalzeste cand joc League Of legends. E normal? Adica orice as face pe el nu se intalzeste, dar cand intru in lol sau intr-un proram goarte mare, se incalzeste. e Normal? Ale voastre se incalzesc? Se poate intampla ceva?

10 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

De incalzit e normal sa se incalzeasca, dar cam cat de tare?
Daca se incalzeste pana nu mai poti pune mana pe el, atunci clar este o problema cu racirea.
Trebuie curatat, dar daca e in garantie, cred ca-l poti duce la ei sa il curete de praf.

| Bizon95 a răspuns:

Altul care isi raspunde singur
"2 placi video ( Intel si nVIDIA)"
de fapt ai numai 1: placa video integrata Intel
Nvidia e un accelerator 3D
moment in care EVIDENT ca daca nu te joci, Nvidia nu e folosita deloc, iar cand te joci, EVIDENT ca se incinge, din cauza ca e folsita si Nvidia si au racirea comuna
poti sa verifci temperatura permanent cu Aida64 (care e pe bani) sau hwinfo, sau coretemp (eu pe asta il folosesc, am un nr mic in dreapta jos, langa ceas)

| KaanNoah explică (pentru Bizon95):

Am 2 placi video. Stai calm. Mare destept esti. 1. Intel HD Graphics 620 si Nvidia Geforce 940mx

| Bizon95 a răspuns (pentru KaanNoah):

NU, stai jos, desteptul lui peste care habar nu are
ai O PLACA VIDEO INTEGRATA - Intel
si UN ACCELERATOR GRAFIC - Nvidia

o "placa video" este o componenta de calculator in memoria careia se formeaza imaginea pe monitor, asa zisa "placa video" Nvidia NU face nimic de genul asta, ci doar accelereaza elementele 3D din jocuri pe care apoi placa video REALA - Intel le afiseaza

daca Nvidia are placerea sadica sa umple lumea de confuzie si sa isi declare acceleratorul lor 3D ca fiind "placa video" iar tu NU AI HABAR, nu inseamna ca iti poti permite sa insulti pe cineva care stie mult mai bine ca tine

tot nu ma crezi si tot te crezi tu mai sus, ia de aici:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Plac%C4%83_video
"O placă video, adaptor video sau placă grafică este un card de expansiune a cărui funcție este de a genera imagini către un monitor."

iar in Linux, unde Nvidia NU are nici un cuvant de spus, daca dai un lspci intr-un terminal, o sa vezi ca la Nvidia e NUMAI "3D Accelerator"

desteptule!

| GPA a răspuns (pentru Bizon95):

Sunt două chipseturi video diferite. Unul este integrat în procesor, prin tehnologia Intel HD graphics, celălalt procesor grafic este dedicat pe placa de bază.
Procesorul grafic de la Intel se folosește strict pentru "compunerea" ecranului de pe laptop-uri pentru un consum redus și o durată de viață prelungită a bateriei, urmând ca gpu-ul dedicat să fie utilizat doar în aplicații de randare (jocuri, photo, interfețe grafice complexe în general).

Sunt două tehnologii de procesare video acolo, dacă vrei să folosești doar placa video de la Nvidia pentru întregul ecran, pur și simplu conectezi laptopul prin HDMI la un alt monitor. Portul HDMI este strict legat la placa video dedicată, de cele mai multe ori...

Practic sunt două plăci video /două procesoare grafice în laptop ca să fiu mai specific. Ți-am explicat mai sus și principiul de funcționare.

| Bizon95 a răspuns (pentru GPA):

happy
doua procesoare grafice... DA
doua placi video... NU

am postat un link foarte clar de la wikipedia cu ce inseamna placa video

iar eu personal am facut assembler (limbaj masina) si am vazut cu ochisorii mei mici si porcini ca atunci cand scriam in memoria video, apareau pixeli pe ecran, asta inseamna placa video... lucrul asta NU se intampla, DELOC cu acceleratorul 3D Nvidia

iar dpdv comercial, Nvidia SI producatorul laptopului au interes sus si tare sa declare asta ca fiind placa video (moama, mi-am tras laptoapa cu DOUA placi video... yeeeeeee)

ca sa nu mai vorbim de cliseul ABSOLUT ca tot romanu a auzit de si vrea neaparat laptop cu placa video DEDICATA, asa ca daca Nvidia nu e placa video, atunci nu il mai iau

insa, INCA O DATA, in Linux, unde ei nu au cum sa aiba influenta, daca dai comanda lspci intr-un terminal, o sa vezi un rezultat foarte clar: "3D Accelerator"

iar, daca tu spui ca pe HDMI merge numai "placa video" Nvidia, atunci testeaza singur: intra pe HDMI, du-te in task manager, la GPU1 (Nvidia, GPU0 e Intel-ul) si in momentul in care ai imagine pe HDMI trebuie sa ai o incarcare oarecare pe Nvidia (un 1%)... eu am incercat, NU AM! in schimb pe Intel am tot timpul incarcare (cel putin 1%) si cand am dezactivat de tot monitorul laptop-ului si l-am lasat numai pe HDMI!

Nota Benne: testul de mai sus se face FARA jocuri sau video play (adica, ceva care ar incarca oricum Nvidia, cu sau fara HDMI)

PS eu o cam las balta, chestia asta devine flama (si unii isi permit sa insulte) iar chestia e pur semantica, cui ii pasa ca e laie sau balaie!

| KaanNoah explică (pentru Bizon95):

Tu cu cine vorbesti ma

| KaanNoah explică (pentru Bizon95):

Tu cu cine tot vorbesti?

| Bizon95 a răspuns (pentru KaanNoah):

?
imi pare rau ca ti-am raspuns, se pare ca nu poti sa citesti un text simplu: "acum 5 ore | Bizon95 a răspuns (pentru GPA):"
sau cauti flama, cu tot dinadinsul... tine-o tot asa!

| GPA a răspuns:

Se încălzește pentru că, consumă resurse.

Da, se poate întâmpla ceva. Datorită temperaturii foarte ridicate, laptopul va suferi prin thermal throttling (sistemul de răcire n-o să facă față iar laptop-ul se va închide forțat, dând bsod-uri la pornire sau, în cel mai rău caz, să-ți afecteze componenta în sine, fie că este vorba de cpu sau gpu), adică desprinderea acestora de pe placa de bază.

Bineînțeles, contează foarte mult și sarcinile care sunt executate de Windows. Cu cât sunt mai multe sarcini și servicii care rulează "în coadă" alături de joc, cu atât procesorul va fi utilizat la potențial maxim, crescând temperatura și mai mult. Verifică ce servicii și ce procese sunt active în task manager și inchide-le.
O soluție la această problemă legată de sistemul de răcire ar fi un cooler eficient sau o înlocuire de pastă termoconductoare.