| lalaura94 a întrebat:

As vrea sa stiu avantaje/dezavantaje la aceste 2 monitoare, prin comparare unul fata de celalalt https://altex.ro/......ONG2590FX/ si https://altex.ro/......2717H5Y05/

Rog frumos sa raspunda doar cei ce se pricep. Eu, ce stiu, e ca primul e mai bun pentru jocuri esports din cauza ratei de refresh de 144Hz, iar al doilea are avantajul imaginii mai bune pentru filme si titluri AAA, din cauza panelului IPS. Ce mai e de spus despre monitoarele astea?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| NLS a răspuns:

Al doilea e mai slab la jocuri, si nu numai din cauza ratei de refresh de "doar" 75fps, ci si a timpului de raspuns (6 mersi, fata de 1ms la primul...)

Deasemenea, monitoarele IPS nu sunt prea indicate pentru jocuri, nu ca nu ar merge, dar daca doresti performanta, ai nevoie de un timp de raspuns bun (putine milisecunde ) iar tehnologia IPS e putin in urma la capitolul asta.

Gaming. TN monitors are best for gaming purposes because of how fast they can reproduce images. If you are planning to get a monitor for gaming, TN monitors usually seal the deal. IPS monitors may show quality images but show slower response time compared to TN

Un monitor IPS are doua avantaje:
unghiuri de vizualizare mai largi, dar asta nu te ajuta neaparat la jocuri, caci se presupune ca tu sezi direct in fata monitorului.

Calitate a imaginii mai buna, contrast mai mare, ceea ce il face ideal pentru prelucrarea imaginii, (Photoshop, editare video, etc)
NU NEAPARAT pentru jocuri, unde la 100+ cadre pe secunda afisate pe ecran tu nu mai deosebesti "fineturile".

Pentru jocuri un monitor TN e mai bun, vorbesc despre monitoarele actuale ce au frecvente peste 90Hz, si timp de raspuns de 1-2 mersi, nu de TN-urile de acum 20 de ani.

La fel cum pentru editare foto si video, si orice aplicatie unde conteaza culorile si contrastul, un monitor IPS e mai bun.

Ca fapt divers, un panou VA nu prea coboara sub 10ms,
un panou IPS ajunge cu greu la 4ms, (standard e 6)
iar pe panourile TN se obtine foarte usor 1 mersi.

1 răspuns: