|

Bună, am și eu o întrebare, dau fundă, bineînțeles :



Am cumpărat 2 benzi cu leduri rgb de 5 m. Eu vreau sa tai 1 m dintr-o banda și sa o leg la cealaltă. Deci o banda va funcționa cu 4 m și una cu 6 m. Transformatoarele sunt identice de 2000 mlA și puterea este de 0, 16 W per Led, 30 Leduri / metru.

Vor funcționa normal sau se vor arde?



Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

2 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Depinde de caracteristicile benzii, tensiunea de alimentare.

Nu am folosit benzi cu leduri, dar am inteles ca sunt cate 3 leduri si un rezistor de 100 ohmi in serie, apoi aceste grupari de 3leduri si un rezistor sunt puse in paralel pe toata lungimea benzii. Se alimenteaza la 12V curent continuu. Ce probleme pot sa apara:
1- daca lungimea benzii e prea mare, numarul de leduri e mare, intensitatea curentului e mare si nu poate fi sustinuta de firele de curent din banda cu leduri - in acest caz ar merge ca banda sa fie alimentata in mai multe locuri, nu numai la un capat;
2- sursa de curent de 12V curent continuu, trebuie sa poata da curentul necesar, deci daca sursa da suficient curent, poate alimenta oricat de multe leduri.

Daca sursa e de 12V, atunci ledurile nu se vor arde, indiferent de lungimea benzii cu leduri (se arde sursa de curent daca se pun prea multe leduri).

Ledul se arde daca intensitatea curentului prin el e prea mare si puterea care apare pe led duce la supraincalzirea ledului.

Un led obisnuit, merge bine la o intensitate de 10-30mA. O grupare de 3 leduri in serie cu un rezistor de 100 ohmi conectate la 12V ar trebui sa reziste bine in timp. Daca ledurile sunt puse langa o sursa de caldura sau daca sunt expuse direct la soare, atunci nu cred ca vor rezista prea mult din cauza caldurii. (se pot folosi la umbra, intr-un spatiu bine ventilat).

0.16W*30leduri*6m=28.8W
Daca sursa e de 12V, 2A, puterea data de sursa e 12V*2A=24W, prin urmare puterea sursei e depasita la 6m de banda si e posibil sa se arda sursa.

La 5m avem 5m*30leduri*0.16W=24W
Sursa de 2A si 12V e potrivita pentru o lungime a benzii mai mica sau egala cu 5m.

Se poate masura cu un ampermetru ce intensitate de curent consuma o banda de 5m, de 6m.

O solutie ar fi sa se mai foloseasca inca o sursa(una pentru o banda de 4m, una pentru cea de 5m si una pentru banda de 1m).
Pentru banda de 1m ar trebui o sursa mai mica: minim 400mA/12V curent continuu.

Daca cele 2...2004 - 2242 + Vezi răspunsul întreg

| a răspuns (pentru halogen001):

Daca e alt tip de banda, alimentat la alta tensiune sau cu leduri de diferite culori alimentate separat, trebuie de vazut care e configuratia benzii, cum sunt conectate ledurile, iar pentru schimbarea culorilor, jocuri de lumini, se folosesc controllere.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
1 răspuns: