anonim_4396
| Anonim întreabă:

Buna! Am in minte sa fac un mini ventilator rotativ. Problema este urmatoarea, prima oara nu am facut ventilatorul exact cum trebuie si era cat pe ce sa imi ard laptopul. In loc de bateria de 9V pe care o am in poza, voi folosi 4 baterii de 1, 5V, adica 6V alimentati la placa arduino (nu, nu pot scoate placa arduino din ecuatie ca sa fac tot sistemul mecanic si sa scap de o grija). Tensiunea de alimentare a motorului DC este intre 1, 5 si 6V si consuma 0, 36A, iar servo motorul are o tensiune intre 4, 8 si 6V si consuma 0, 24A la o sursa de 6V si 0, 19A la sursa de 5V.
Intrebarea este urmatoarea, daca adaug un releu care este alimentat de baterii, apoi alimenteaza placa arduino pentru a putea motorul DC sa se roteasca in acelasi timp cu motorul servo este in regula sau se taie prea mult din alimentare?
Pana acum, fara releu, placa arduino era alimentata de o baterie de 9V si servo motorul nu se putea roti in acelasi timp in care functiona motorul DC cand rotea elicea.
PS. Daca imi puteti spune si modul de gandire si calculele pe care le-ati folosit v-as fi recunoscatoare, chiar imi doresc sa inteleg cat mai bine.

5 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Rezolvarea racirii laptop-ului se face simplu:
Cauti /cumperi un ventilator de sursa de calculator, care functioneaza intre 5-12V, consuma doar cca. 150mA.
Alimentat cu 5V de la USB, un asemenea ventilatorpoate ajuta bine racirea laptop-ului.

Atentie!
Orice ventilator exterior vei folosi, laptop-ul se va umple mai repede de praf si trebuie curatat interiorul la intervale de maxim 1 an!

| Anonim explică (pentru Bula):

Ventilatorul nu il fac pentru laptop

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Fa un desen (electric, cu explicarea functionarii) si posteaza-l, sa vedem exact ce vrei sa faci.
Astfel te pot ajuta.

| halogen001 a răspuns:

Bateriile daca sunt AAA, pot avea o capacitate de 1000mAh
https://www.youtube.com/watch?v=3Mr6FOWyYsQ
Daca ventilatorul consuma 300mA, 4 baterii vor putea alimenta ventilatorul doar 3 ore (1000/300 = 3, ...)
Bateria de 9V are o rezistenta interna mare și la un curent mai mare, scade tensiunea și nu mai merge nimic.
Bateriile alcaline AAA au putere mai mare, rezistenta interna mai mica, dar tot nu merg mult timp dacă e curentul mare.
Un curent de 500mA ar fi ok pentru 2 ore de funcționare cu baterii alcaline AAA.
Daca placa arduino consuma 200mA și ventilatorul 300mA ar cam fi 500mA, deci ar trebui sa meargă. Trebuie măsurat consumul cu un aparat de măsură.
https://www.youtube.com/watch?v=GP-0DgPLC5A
Bateriile de 9V sunt foarte slabe.

Daca bateria de 9V zinc carbon are rezistenta interna de 35 ohmi si accept o scadere a tensiunii de 2V, deci sa am tensiunea la borne de 7V, curentul pe care-l pot folosi va fi 2V/35ohmi = 57mA, ceea ce e prea puțin.

Un releu de 5V ar putea consuma 100mA. Trebuie masurate toate cat curent consuma. (În paralel cu releul trebuie pusa o dioda care sa anuleze curentul autoindus in releu la oprirea curentului prin bobina.)