| Kasya a întrebat:

Buna! Pana la urma am reusit sa-mi salvez tot ce trebuia si am reinstalat windowsul. A mers bine dar apoi am observat ca dureaza prea mult pana se deschide si se bloca cam des. Iar acum tacane ceva înauntru.Am miscat putin unitatea apoi a început sa piuie. Iar la monitor îmi arata acele punctulete de la windows cum ca se încarca si atat.

13 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

Daca-ti cumperi (si eu cred ca este HDD-ul) ia-ti un SSD! Nici nu-ti poti inchpui ce diferenta este intre un HDD si un SSD! Este cu mult mai rapid SSD-ul.

| Kasya explică (pentru Salontanul):

Ma gandeam sa am si hdd si ssd dar si eu cred ca e mai bine un ssd, nu se compara cu un hdd.

| AllMight a răspuns (pentru Kasya):

E bine. Pune-le pe amandoua daca ai banuti.
Pe SSD instalezi windowsul, iar HDD-ul il folosesti ca spatiu de stocare, asa am si eu si mi se pare cel mai optim.

| Salontanul a răspuns (pentru Kasya):

AllMight are dreptate! Daca pui si una si alta merge. Pe laptop (n-ai spus ce computer ai: desktop sau laptop) este mai complicat. Ori renunti la unitatea media, ori pui un HDD extern.

| Kasya explică (pentru Salontanul):

Am desktop.Nu-mi place sa folosesc laptopul, are ecranul mic. De aceea mi-am cumparat un monitor cu diagonala putin mai mare fata de cel anterior. Doar mai am nevoie de o unitate buna si atat.

Bula
| Bula a răspuns:

Simptomele indica mare probabilitate ca hard disk-ul sa aiba probleme.
Deseori, aceste fenomene (tacait, fluierat) sunt cauzate de contact inperfect la alimentarea hard disk-ului.
Deschide capacul calculatorului si misca firele si mufa de alimentare a hard disk-ului (cel cu 2 fire negre + 1 rosu + 1 galben), chiar in timpul functionarii si vezi daca zgomotele nu dispar (cel putin pentru timpi scurti).
In cazul ca zgomotul se opreste la anumite miscari al mufei sau a firelor, atunci - cu calculatorul oprit (!) scoate mufa de alimentare si conecteaz-o inapoi sau conecteaza o alta mufa in locul ei.

Daca cablul de alimentare are adaugire cu mufe, atunci verifica si contactul de acolo, prin miscarea firelor din mufa, in timpul functionarii. Daca acolo are tendinta sa faca semne de zgomot hard disk-ul, atunci desfa mufarea si pune-l inapoi, dar cu calculatorul oprit.

| Wr3nch a răspuns:

Componente interne, probabil hard-ul. O tura la service sau un prieten care se pricepe si se rezolva.

| Kasya explică (pentru Wr3nch):

Nu vreau sa-l mai repar ca e prea vechi. Mai bine cumpar unul nou si gata, nu mai am probleme.

| Zuzu1991 a răspuns:

Tacane... PAAAAAAA si PUSIIIIIIIIII
hdd are bad-uri, ADIO, iti trebuie alt hdd
si sper ca salvarea aia ai facut-o pe alt storage...

iar data viitoare nu mai da cu picioarele in unitate, sau cumpara ssd care nu are componente in miscare si nu e afectat de un sut "cinstit"

| Kasya explică (pentru Zuzu1991):

Nu am dat cu picioarele în el, doar l-am miscat putin cu mana ca se blocase.
Oricum vreau sa-mi cumpar altul. Ma gandeam ca poate mai functioneaza 2, 3 zile. Am avut noroc si a mers data trecuta. Asa am putut sa-mi salvez tot ce aveam în pc pe stickuri.Asta e. Oricum e mai vechi si n-am de gand sa-mi cumpar alte componente la el, apoi ma trezesc ca s-a stricat iar nu stiu ce si trebuie schimbat. Îmi iau un sistem it cu placa video dedicata, 16gb ram, SSD de 512 si nu am probleme.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Kasya):

"Nu am dat cu picioarele în el"
bad-uri se fac NUMAI de la socuri, mai ales in timp ce merge, de aia exista birouri cu o locatie speciala pentru unitate, e o idee relativ proasta dpdv al racirii, dar foarte buna ca sa fie ferit de a fi luat in picioare
odata ce are niste bad-uri, singurul lucru pe care poti sa il mai faci e sa iti salvezi datele, imi e cam lene sa iti explic de ce or sa tot apara alte bad-uri noi, chiar daca nu il mai atingi, dar poti sa ma crezi pe cuvant
oricum tehnologia hdd-urilor e pe duca, acum sunt folosite pur ca storage, si nu ca live (sa pornesti windows/joace de pe ele)
deja a aparut ssd de 100T, care incape in buzunarul de la camasa, care inainte insemna o cutie cu 24 de hdd-uri in ele

| Kasya explică (pentru Zuzu1991):

Eu am salvat tot ce aveam pe el. Îmi doream sa mai mearga cateva zile pentru ca am nevoie de pc. Este singurul pe care-l am. Poate sa se strice, sa nu se mai deschida, nu am treaba. Am nevoie de unul nou, asta nu mai face fata. Are componente slabe, versiuni vechi etc.
Nu stau sa-l reînnoiesc cumparandu-i ce îi trebuie. Asta ar însemna sa cumpar tot ce este în interiorul lui. De aceea prefer unul nou.Iar în ziua de azi toate pc-urile au ssd-uri. Au microcipuri si sunt mai rezistente la socuri, este mai rapid si are un consum redus de energie fata de un hdd. E cam greu cu recuperarea de pe un ssd. Nu mai e la fel ca la hdd.Dar din cate am înteles te anunta cand ssd-ul e pe duca si asa îti poti salva datele.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Kasya):

Hmm, daca ai nevoie numai cateva zile, si nu te deranjeaza faptul ca nu ai windows, iti recomand... knoppix:
http://www.knopper.net/knoppix-mirrors/index-en.html
are 4G+ (deci se pune binemercic pe un stick de 8G
se poate pune pe stick cu rufus
https://rufus.ie/
si contine un sistem Linux live de aproape 12G (sistem de fisiere compresat) in care ai de toate, browser, office, muzica, filme, jocuri, etc. si booteaza doar de pe stick, nu iti trebuie nici un hdd
singura problema pe care o ai e ca trebuie sa il pregatesti (iti trebuie un alt pc, sa downloadezi iso, rufus, scris pe stick) si evident un stick gol

PS, am 3 ssd-uri vechi de 7 ani si merg de nu au nici pe dracu', la inceput intr-adevar s-a spus ca vezi doamne se duc in timp, dar dupa aia au garantat asa de mult timp, ca le schimbi cu mult inainte de data de expirare