| corrida a întrebat:

Buna!
Sunt la inceput cu informatica sau cu informatii despre calculatoare. Imi poate spune cineva ce face mai exact un hard drive? Ce e, din ce e facut, cum e facut? Multumesc mult ca salvati un curios.

2 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Wiki ne "spune" frumos:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Disc_dur

| NLS a răspuns:

Un HDD (hard disk) contine in interiorul sau
mai multe discuri asemanatoare ca forma cu un CD sau DVD,
fixate pe un ax comun,
discuri care se rotesc in general cu 7200 rpm, insa exista si variante mai lente (5400, etc) sau mai rapide (10000).

Fiecare disc are două fețe. Ele sunt impartite mai departe într-un număr de piste (tracks - rosu in imagine) circulare concentrice, fiecare pistă fiind la rândul ei divizată în sectoare (sectors - albastru inchis in imagine).

https://mpng.subpng.com/......965546.jpg

Scrierea pe ele se realizeaza in mod oarecum diferit fata de CD-uri, pentru ca sunt discuri acoperite cu granule de pulbere metalica magnetizata, intr-un strat foarte subtire.

Scrierea pe aceste discuri magnetice se realizeaza cu ajutorul a cate unui cap de scriere magnetic (cate unul pentru fiecare disc),
ce poate "survola" la distanta foarte mica (5-7 nanometri) intreaga suprafata a discului. (nu in mod static, ci ca urmare a faptului ca si discurile se rotesc... capul se misca doar in forma de arc de cerc )

Datele se inregistreaza ca grupuri de aceste granule magnetice, si in functie de polarizarea indusa prin capul de scriere magnetic, se formeaza un 0 sau un 1.
Locul pe care il ocupa un 0 sau un 1 pe disc, se numeste BIT,
si aceasta este cea mai mica unitate de masura a informatiei.

Pentru a stoca o litera, e nevoie de 8 astfel de biti, si aceasta insiruire de biti poarta numele de byte.

1024 de bytes poarta numele de 1kB (1 kilobyte).

1.048.576 de bytes
SAU
1024 de kB poarta numele de 1MB (1 megabyte)

si mai departe sunt convins ca e deja vu.

Pentru a inmagazina mai multi biti pe cm2, e nevoie sa se mareasca densitatea bitilor pe disc. doar ca fapt divers, densitatea s-a marit de ~300 milioane de ori, de la primul HDD produs in 1957 si pana in zilele noastre.