| LoverMusic a întrebat:

Am fost dintotdeauna curioasa in legatura cu procesoarele telefoanelor cu touch (nu Nokia sau alte chestii xD). Care sunt cele mai bune si care cele mai proaste? Depinde pentru ce vrei sa le folosesti? Procesorul unui S8 (care probabil e bun pentru gaming) s-ar compara cu cel al unui P10? Etc. etc.
Explicati-mi cu exemple, va rog. Funda! :3

Răspuns Câştigător
| LoverMusic explică:

Smartphone-urile folosesc in general procesoare bazate pe arhitectura ARM.

Cel mai bun procesor ARM la ora actuala ar fi Cortex-A75 dar nu stiu daca s-au lansat produse cu el.

Cel mai prost ar fi probabil unul dintre Cortex-A5, Cortex-A7 sau Cortex-A8 (as merge pe ultimul, numerele la ARM sunt inselatoare).

Ai aici mai multe informatii despre harta procesoarelor ARM Cortex-A: http://www.arm.com/products/processors/cortex-a

Ca lucrurile sa fie cu adevarat interesante:
- ARM nu face procesoare ci design de procesoare;
- vin apoi unii care cumpara design-ul si fac procesorul: Qualcomm, MediaTek, etc;
- firmele producatoare de telefoane cumpara apoi procesorul de la cei care il fac.

Asadar in telefon ai un procesor sa zicem MT6735. Nu stii ce e. Cauti si afli ca e un MediaTek bazat pe un design quad-core ARM Cortex-A53 (minimul pe care l-as recomanda pentru un telefon utilizabil in ziua de azi, cu minim 2GB RAM si 16GB storage dintr-o bucata, neimpartit in 2x8GB).

Ca sa fie si mai interesant, unii producatori de telefoane nu folosesc procesoare existente (facute de altii) ci cumpara si ei design de la ARM si isi fac propriile procesoare. Cel mai de succes exemplu este Apple. Procesorul din iPhone 8 se numeste Apple A11 Bionic si s-ar putea sa fie cel mai bun procesor de mobil dar nu il poti compara pe hartie cu nici un procesor standard ARM (adica nu poti sa zici ca e un Cortex-A53 sau Cortex-A75) pentru ca design-ul Apple este proprietar. Doar testele real-life permit comparatii de performanta.

Pana si Intel a incercat marea cu degetul si au licentiat design ARM si au produs ceva dar au iesit din zona pentru ca nu au avut succes. Si AMD a facut ceva in zona. A nu se confunda cu procesoarele bazate pe arhitectura x86 (cele din laptop-uri si pc-uri).

La final, procesorul din smartphone nu e singur, vine intr-un SoC (System on Chip) la pachet cu placa video din motive de miniaturizare.

| LoverMusic explică (pentru LoverMusic):

Multumesc! M-ai ajutat mult big grin

3 răspunsuri:
| Mattias1 a răspuns:

Nu se compara procesorul lui S8 cu cel de la P10, pentru ca cel de la S8 are frecventa de 4000 iar cel de la P10 are frecventa de 2400

| flixbuster a răspuns (pentru Mattias1):

Ce ai scris are tot atata relevanta ca si cum ai compara turatiile de la un motor pe benzina cu turatiile de la un motor pe motorina.

Are sens sa compari frecventa la doua procesoare daca sunt din aceeasi clasa doar modele diferite. Exemplu: doua procesoare quad core pe arhitectura ARM Cortex A53, unul la 1GHz si unul la 1. 25GHz pot fi comparate. Daca unul e dual core la 1.3 GHz si unul e quad core la 1.1 GHz, comparatia nu mai are sens.