|

Buna TPU,

Am nevoie de o unitate de stocare care sa reziste 10 ani fara a deteriora fisierele in acest timp si fara a fi nevoie sa o conectez la un calculator din nou si din nou.

6 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Salut, iti sugerez 2 metode de a arhiva date pe medii de stocare, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor.
1) Discurile BD-R HTL, avantaje: pot rezista pana la 150 de ani, fara a deteriora fisierele de pe el, desigur, stocate in conditii medii, cele optime fiind intuneric, fara umezeala, vibratii sau campuri magnetice puternice ce pot ridica durata de viata a acestor discuri cu pana la 10 000 de ani. dezavantaje: limita de stocare a acestor discuri este de 25, 50 sau 100gb+ pretul destul de piperat al acestor discuri, pe langa acestea, viteza de scriere/citire este destul de scazuta, 21mb/s.

2) HDD-uri externe. avantaje: ieftine, spatioase(2Tb fiind cele mai populare, insa exista si cu spatiu de stocare mai mare), mai rapide decat un disc, pana la 300mb/s, nu sunt la fel de pretentioase cu conditiile de stocare, in functie de model, unele sunt impermeabile (apa nu poate trece de carcasa protectoare, indiferent de timpul petrecut in apa), rezistente la campuri magnetice extrem de puternice (precum cele generate de magnetii neodymium), singura necesitate fiind vibratiile.
dezavantaje, din cauza modului in care HDD-urile stocheaza date, acestea pierd in medie 1% din datele stocate, daca nu sunt folosite deloc timp de 1 an.

P.S personal asi folosi un servici de tip cloud pentru a stoca date pe o perioada indelungata, astfel te poti asigura ca datele tale nu vor disparea sau ca tehnologia pe care ai folosit-o acum 10 ani de a stoca datele nu se invecheste. De exemplu dischetele cu banda magnetica, cati utilizatori in ziua de azi au un dispozitiv de poate sa citeasca datele de pe o astfel de discheta?

| explică (pentru KanameKuran):

Wow multumesc pentru raspuns!
Doar ca mai am 2 intrebari:
Cam cat ar cost un BD-R HTL de 25 gb?
Si am auzit ca discurile optice in timp se deterioreaza din cauza umezeli si a aerului care intra prin imperfectiuni ale discului, ar trebui sa consider si asta daca vreau sa folosec un BD-R HTL?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru 2mlg4u):

Pretul unui disc BD-R HTL de 25 gb se invarte in jurul a 35 de lei.
Dupa cum am spus, discurile optice au nevoie de un mediu uscat, fara umezeala, soare (radiatii UV) sau vibratii. Sa le feresti in primul rand de vibratii, deoarece acestea pot provoca zgarieturi, prin care umezeala poate sa intre inauntrul discului. Poti sa il pui intr-o punguta ermetica si sa il bagi intr-un sertar. Asa rezolvi toate problemele. De altfel, ai grija cand arhivezi date pe acest tip de disc, deoarece odata scris, nu mai poate fi scris alte informatii pe el.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
5 răspunsuri:
| a răspuns:

Singura modalitate de stocare relativ sigura este stocarea pe mai multe tipuri- si fabricatii de medii, dar si pastrarea aparaturii cu care aceste medii se pot gestiona.

Iti sugerez sa faci stocare pe 3 medii:
- discuri optice (DVD-uri, CD-uri)
- discuri magnetice (hard disk-uri)
- "discuri" electronice (SSD-uri)
Toate sa fie de foarte buna calitate, certificate.
Nu strica daca faci cate 2-3 copii din fiecare, pe fabricatii diferite.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pai daca o conectezi la pc foarte rar atunci te tine si 50 de ani big grin
HDD-urile sunt masurate in ore de functionare nu stiu cate dar oricum foarte multe, deci daca HDD-ul tau va avea ore putine pai atunci ar putea sa tina si 100 de ani...

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru lpavel):

Trebuie sa te contrazic, HDD-urile stocheaza date prin intermediul campurilor magnetice, de aceea un camp magnetic puternic, poate sa stearga datele de pe un HDD. Tot din aceasta cauza, datele se deterioreaza in timp, daca nu pui HDD-ul in calculator timp de 1 an, acesta va pierde 1% din datele stocate, sigur nu pare mult insa acel 1% poate sa fie un singur fisier sau o intreaga arhiva de fisiere.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează