| TTSP a întrebat:

Ventilatorul sursei cam face zgomot, se roteste prea tare... Sursa e Segotep SG_D600 S.C.R 600W si o am de la inceputul lui decembrie. Nu se incalzeste, daca pun mana in spate iese aer chiar mai rece decat temperatura camerei, iar componentele sunt de consum redus. In descriere zice ca are un ventilator de 12 cm silentios si cu control termic. daca pun ceva subtire in grila aia de sub ventilator si il opresc, porneste la turatii mai mari, dar dupa cam 2 minute coboara la turatiile standard.
Specificatiile:
ASRock H110-M R3.0 DVS
i3 7100
Gt 1030
8 gb RAM HyperX Fury ddr4
Hdd WD 1tb
Carcasa e Spire Blackfin V (e putin mai veche, sursa e sus)
Ce as putea face? Nu pot sa o schimb ca nu are nici macar un an... Totusi nu e zgomot suparator, dar totusi cand ma uit pe net sau chestii de genul, fara audio se cam aude ventilatorul si nu e prea confortabil... Funda

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

Zgomotul poate fi de la aerul suflat cu viteza mare sau de la uzura /dezechilibrarea rotorului =mai ales daca s-a incarcat cu praf).

Daca nu scade in timp de la viteza /turatia mare (turatia ramane la maxim), atunci este suspecta comanda electronica a turatiei ventilatorului (tranzistor scurtcircuitat), ceea ce te indreptateste sa duci inapoi sursa in garantie!

| TTSP explică (pentru Bula):

Turatia nu e chiar la maxim, dar sta destul de sus... Deci varianta tranzistorului scurtcircuitat cade... Ma mir ca are praf, are doar aprox. 6 luni, sau poate fi dereglat senzorul? Cam de la inceput se tura asa, dar nu o simteam pentru ca sistemul vechi era destul de galagios, am observat asta doar dupa ce am facut upgrade-ul la piesele mentionate mai sus. Deci cum spuneam mai sus, sursa are un control, opream ventilatorul cu coada unei pensule iar atunci cand il luam suras se tura mai tare, dar revenea la turatiile la care sta de obicei. Un prieten mi-a spus sa pun gheata langa sursa, unde e pozitionat ventilatorul si sa pun alt ventilator sa sufle aerul inauntru la ventilator, ca daca are control termic trebuie sa se roteasca mai putin. Ar fi buna metoda, sau e alta mai bune?
te-am vazut si la alte intrebari, mersi pentru raspunsuri happy

| Bula a răspuns (pentru TTSP):

Presupun ca, ventilatorul din sursa ta sufla aerul spre exterior (ca la majoritatea surselor de PC), iar aerul este absorbit din interiorul cutiei.
Daca se absoarba si se sesizeaza caldura ridicata, atunci si turatia va fi mai mare.

Nu uita sa verifici (in BIOS) temperatura d-inauntrul carcasei! Este posibil ca problema sa porneasca de la proasta ventilatie a carcasei!
Practic, la temperatura din incapere se aduna caldura disipata de electronica din carcasa, care se absoarbe de ventilatorul din sursa (aerul tercand si prin electronica sursei, care si ea incalzeste aerul).
Senzorul de temperatura sesizeaza temperatura finala, dar nu deosebeste de unde vine caldura.

| TTSP explică (pentru Bula):

Am verificat, dar temperatura nu e mare deloc, am doua ventilatoare( unul in fata iar celălalt in spate) care stau pe la 1100 de turații(dar nu ele fac zgomot, am verificat), chiar și după ce mă joc mai mult, daca pun mana in spate la sursa sau dau jos carcasa n-am probleme cu temperatura, ba mai mult sursa chiar sufla aer destul de rece, ar trebui sa o duc la un service sa o curețe? Că dacă o curat eu, pierd garanția.

| Bula a răspuns (pentru TTSP):

La service trebuie dusa doar daca s-a umplut in interior cu praf.
Pana atunci, poti curata praful de pe paletele ventilatorului cu o pensula subtire si lunga, prin orificiile de aerisire. O pensula cu diametru de 3-4mm folosita de copii pentru pictat este perfecta pentru acesta. Paletele se pot bloca cu un al doilea betisor, evident cand sursa este oprita si scoasa de sub curent... happy
Dupa curatire absorbi din exterior si cu aspiratorul, praful cazut in interiorul sursei.

Daca paletele ventilatorului sunt curate, iar turatia nu este la maxim, atunci nu trebuie sa-ti faci griji deosebite.

Un sfat: daca unitatea este asezata pe podea, atunci trebuie curatata de praf la intervale de maxim 1 an. Daca sta pe masa, atunci se curata la maxim 2 ani.

Nu uita, sistemul de ventilatie functioneaza si pe post de ASPIRATOR pentru mediul din jurul lui! big grin

| TTSP explică (pentru Bula):

Voi incerca după ce voi ajunge acasă. Mulțumesc de ajutor!

5 răspunsuri: