Întrebare recomandată | radu32 a întrebat:

Buna ziua, am si eu o intrebare. Fac referire la vagoanele construite in Romania, cele de calatori, cunoaste cineva care sunt clasele dupa care se diferentiaza si date tehnice ale acestora? Am cautat pe google dar nu am avut mult noroc. Daca aveti ceva link-uri sau carti scanate care sa se gaseasc online, as fi recunoscator. Multumesc si o zi buna

4 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

In Youtube gasesti maniatici pasionati. O sa isi dea cu parerea din auzite. Stim ca e clasa 1 - business ambele rosii pe exterior clasa 1 are priza si scaune mai comode mai curat si nimeni nu se prea duce acolo. La business e un mic ecran in fata feicarui scaun dvd poate sau tv prin wireless scaune mai bune ca la clasa 1 si priza inclusa. Bar bistro vagon gri exterior unde bagi haleala si te imbeti, prinzi o curva sa dai la buci. Vagon pentru biciclete nu stiu daca era gri sau albastru. Cel de cuseta gri cu mov si clasa 2a supraetajata si normala unde se inghesuie cei care stau prost cu banii si studentii. Inainte clasa 2a era verde in exterior vagonul. Acum au ramas albastre

| Demidol a răspuns (pentru mgtow):

Si tu ti-ai dat cu parerea. Prost!
Stii ca acum circula un vagon din ala supraetajat in cursa lunga de la Cluj la Bucuresti (via Craiova) cu regim de interregio? Asa ceva e o anomalie. Si totusi... exista. E o "garnitura" de tren cu un singur vagon.

| mgtow a răspuns:

Demidol sa-mi iei pùla la masaj... frustratu zilei ce esti

| Demidol a răspuns:

In caile ferate (romanesti, straine) circula doua clase de trenuri. Clasa I-a are un confort mai bun. Teoretic. Pentru ca in afara de 6 locuri pe rand in loc de 8 cum sunt la clasa a II-a, nu mai este nici o diferenta.
Inainte de '89 circulau alt fel de vagoane. Toate erau compartimentate. In fiecare compartiment erau 6 locuri la clasa I-a si 8 locuri la clasa a II-a. La clasa I-a scaunele erau tapitate cu catifea rosie. La clasa a II-a banchetele erau acoperite cu stofa verde, albastra, maro.
Uite, cam asa aratau cele de clasa a II-a: http://www.transira.ro/bb3/viewtopic.php?f=110&t=1840&p=32504
Din pacate, nu se gasesc imagini cu vagoanele vechi.
In afara de astea, mai sunt vagoanele de dormit (cl. I si cl II) si vagoanele cuseta (dormitor) cu 4 sau 6 locuri in cuseta.
Vagon cuseta 6 locuri: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vagon_cu%C8%99et%C4%83