| Ionel567 a întrebat:

Buna ziua!
Citisem pe internet ca datele o data ce sunt scrise in memorie ele pot fi recuperate si am experimentat si eu asta folosind recuva pentru a recupera ceva fisiere sterse.
Acuma intrebarea este: daca datele cand sunt scrise in memorie ele practic nu sunt efectiv sterse si doar eliberata zona de memorie respectiva atunci cum functioneaza memoriile de tip RAM ca atunci cand stingem pc-ul tot ce este scris pe ele se pierde?

4 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Pentru că tu confunzi memoria permanentă (discuri, carduri, stick-uri) cu aia volatilă, de lucru.
În RAM, informația rămâne atât timp cât prin circuite există curent care să mențină informația (de aia nu se pierde dacă în loc de shut down alegi stand-by).
Pe discuri, aceasta se conservă fie ca sarcină magnetică remanentă pe un suport fizic, fie ca o sarcină electrică la bornele unor condensatoare aproape ideale (fără pierderi sesizabile).

| anonimg a răspuns:

Pc-ul funcționează ca și omul: una este memoria de stocare (amintirile), alta este memoria prezentă de prelucrare a informației (primite sau oferite).

| PainTech a răspuns:

Îți corectez paragraful :
"Citisem pe internet ca datele o data ce sunt scrise pe Harddisk ele pot fi recuperate si am experimentat si eu asta folosind recuva pentru a recupera ceva fisiere sterse."

Memoria RAM pierde tot ce e scrisă in ea dacă nu are curent. Și nu sunt stocate acolo decât informațiile care urmează să fie prelucrate imediat, nu sunt stocate fișiere pentru păstrare pe termen lung.

Ce e stocat pe Harddisk nu se sterge, că altfel nu ai mai avea nimic când închizi calculatorul. HDD-ul are o lista cu toate fișierele și unde sunt așezate. Când ștergi ceva de pe HDD stergi doar din lista respectiva, fișierul rămânând încă pe HDD, iar spațiul ocupat de vechiul fișier poate fi folosit de alte chestii (fișierele noi suprascriu pe cele vechi). Asta ai făcut tu cu recuva, ai căutat și ai găsit fișierele "șterse". Nu are absolut nicio legătură cu memoria RAM, aia e alta treabă.

| Algo098 a răspuns:

Pe hard disk sau card, cand se sterge un fisier, se sterge doar informatia despre el, nu si fisierul, de aceea, daca in zona unde e scris fisierul nu se scrie altceva peste el, fisierul se mai poate recupera. Cardurile, hard disk-urile sunt memorii permanente: in timpul scrierii se produc modificari fizice care se mentin si dupa intreruperea curentului, dar in memoria ram modificarile nu sunt permanente, sunt doar stari ale curentului electric in memorie (incarcarea sau descarcarea unor condensatoare) si de aceea, la intreruperea curentului se pierde tot.