Întrebare recomandată |

Buna ziua / seara TPU. Am 14 ani, asa ca nu sunt cine stie ce in ale "tehnologiei". Vreau sa ma invat sa instalez singur windows-ul, ca sa nu mai dau banii pe la altii ca sa mi-l instaleze. Care este treaba cu Partitiile si cum le impart? Am un harddisk de 250 si habar nu am cum sa impart partitiile. Nu trebuie sa apas acolo pe "new" si dupa imi face el automat impartirea? Orice raspuns e binevenit. Multumesc anticipat!

14 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Partițile astea în Hard-Disk sunt ca niște camere într-o casa. Gandește-te la Hard-Disk ca la o casă fara camere, tu când creezi partiți practi faci 2 sau mai multe camere, ( Local Disk C, D, E, etc.)
Cel mai bine e să îți faci 2 partiții și fiecare sa aibă spațiu egal. Tu cum ai 250GB, poți atribui fiecărei partiții 125GB.

| a răspuns (pentru TheBoyTheCool24):

Partiții *, practic*.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
13 răspunsuri:
| a răspuns:

Ce mai simplu ar fi așa:
ia-ți pe lângă tine un coleg care se pricepe și face o instalare de față cu tine, cu explicații. Altfel nu prea prinzi

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Intai le dai format, le stergi si o sa se faca una singura. Din partitia aia faci doua.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Ca idee, partitionarea te-ar ajuta sa ai Windows si programe instalate pe o partitie (C) si datele pe o alta partitie (D) astfel incat la re-instalare sa formatezi C si sa pastrezi neatinse datele din D.

Problema cu partitionarea este sa gasesti dimensiunea optima pentru C si D. Din experienta, cei mai multi utilizatori isi salveaza datele pe Desktop sau in folder-ele din profil. Rezultatul este ca C-ul se umple in timp ce D-ul sta gol.

Eu am trecut la o alta abordare, fac o singura partitie pe tot HDD-ul si pentru protejarea datelor recomand un HDD extern si backup periodic (minim lunar, ideal saptamanal). Acest backup elimina nevoia de partitionare in cazul user-ilor obisnuiti, nici nu mai ajung cu C-ul plin si D-ul gol si in caz de moare HDD-ul sau iti iei un crypto-malware, tot sistemul este salvat frumos pe HDD-ul de backup (care sta separat, il cuplezi la PC doar cand faci backup). Eu recomand intotdeauna full system backup - Windows + tot - care se reface foarte usor pe acelasi sistem astfel incat dupa un dezastru calculatorul va fi in aceeasi stare ca in momentul in care s-a facut backup.

In cazul tau, la 250 GB HDD, pur si simplu nu merita sa il partitionezi. Exista stick-uri USB de 256 GB pe care poti sa-ti faci full system backup (dar stick-urile sunt mai putin fiabile decat HDD-urile).

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Partitiile sunt parti ale hard disk-ului, adica pentru a folosi hard disk-ul, acesta se imparte in partitii.
Windows-ul in mod obisnuit se instaleaza in 2 paritii, una mica pe care si-o face el automat, de 100-500MB care e partitia de pornire, e ascunsa in sensul ca nu are alocata o litera si de aceea nu se vede in explorer si a 2-a partitie unde isi pune toate fisierele si programele.

Exemplu: pun un hard disk nou, fara partitii si instalez windows-ul. Cand ajunge la instalare, imi arata spatiul liber, dau ok si el face automat 2 partitii, cea mica invizibila in explorer si de restul spatiului face o partitie mare unde-si copiaza fisierele si se instaleaza. In explorer voi vedea o singura partitie C formata din tot spatiul hard disk-ului minus partitia mica ascunsa.

Daca am asa un pc cu windows instalat si reinstalez, la reinstalare ma intreaba unde sa se instaleze si eu trebuie sa-i arat partitia cea mare, deci a 2-a si el se va instala, dar fisierele vechi nu le va sterge ci le va muta pe toate, inclusiw windows-ul vechi intr-un dosar(folder) numit windowsold, deci cu spatiul voi sta prost ca voi avea si fisierele vechi nesterse.
Alta varianta, ca sa scap de fisierele vechi din partitia C, in timpul instalarii cand ajung la partitii, dau format partitiei C si atunci toate fisierele din C, inclusiv windows-ul vechi vor fi sterse si dupa aceea continui instalarea noului windows in C si de data asta voi avea tot spatiul liber.

In mod obisnuit asa se face reinstalarea, se da format partitiei C unde se instaleaza windows-ul si ca sa putem pastra unele fisiere, poze, filme documente, e o idee buna sa avem inca o partitie D.
Prin urmare, o instalare obisnuita se face asa:
daca hard disk-ul e gol, la prima instalare facem 2 partitii, una pentru windows si una pentru "date" sau fisiere unde vom tine poze, filme,... si la o reinstalare cand dam format partitiei C cu windows-ul pentru a o goli ca sa facem loc noului windows, partitia D va ramane neatinsa cu toate...2006 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Nu-ti imparte el trebuie sa tastezi tu si trebuie sa o faci in MB nu in GB, adica un GB are 1024 MB. Deci eu as face asa: prima partitie 100 GB deci tastezi 102400 MB si a doua am impresia ca ti-o ia el automat, adica ar ramane 153600 MB. In cazul in care vrei sa imparti altfel, dar nu mai putin de 100GB prima partitie unde se instaleaza programele, inmultesti cati GB vrei cu 1024. Sper sa-ti fie de folos.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

De obicei se da delete la partitie si apoi "creeate new" apoi instalezi in acea partitie. Nu este greu de instalat un windows, n-are rost sa dai bani pe altii.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică (pentru Codrinn69):

Pai si cum fac sterg toate partitiile si dupa dau create new si mi se pune automat memoria?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Andy_Andy_1999):

Nu ti se pune nicio memorie automat. Uite, un exemplu. Eu am acum windows instalat in partitia "C" iar ce am eu in PC se afla in alta partitie. Tu la instalarea windows-ului o sa formatezi doar partitia "C", nu alta, pentru ca iti va zbura si memoria.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Https://www.youtube.com/watch?v=H2XP4YunUuk

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

La instalarea Windows-ului iti apar partitiile.
Vezi ca HDD-ul este cam mic, ca stocare.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Te sfatuiesc sa rasfoiesti site-ul videotutorial. ro cauta pe google, acolo gasesti tutoriale si despre cum se instaleaza un windows sau cum sa partitionezi un hdd, au tutoriale video si vezi exact ce trebuie sa faci si iti si explica, ''eu de acolo am invatat multe lucruri IT, bafta

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Multumesc pentru informatii. Scuzati-ma ca nu pot oferi 'funda' deoarece cu totii m-ati ajutat! Multumesc frumos!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează