| Gentlemans a întrebat:

Buna ziua TPU
Am un viteza procesorului meu este de 1200 mhz dar pe cutia lui imi scrie 3000 mhz de ce?

7 răspunsuri:
| ziftode a răspuns:

Oricat de mult NU imi place JackR (e tipul de om caruia daca ii spui ca greseste, si ii si dovedesti, te urmareste si nu se lasa pana ti-o trage, chiar daca tu faci o greseala mica, iar el e complet pe dinafara), dar in cazul are dreptate

si ca sa nu crezi ca am venit aici numai ca sa ii arat lui cat de mult il "iubesc" pe el, o sa iti spun cum sa vezi singur raspunsul la intrebarea ta in propriul calculator:

programul se numeste "Aida64", nu stiu deloc versiunea free, eu mi l-am cumparat, mi se pare mult prea grozav ca sa imi dau seama ce are calculatoru, in el cel mai comod e sa pui frecventa fiecarei core in OSD, sper ca te descurci, in orice caz, te duci in tools/system stability test si (poti sa selectezi numai CPU) apoi inchizi toate celelalte programe din calculator, sa nu mai fie stresat deloc, si te duci pe tab-ul "Clocks" si o sa vezi ca frecventa se duce jos pentru ca daca ai inchis toate programele, procesorul nu mai e folosit, apoi apesi pe start, procesorul va fi folosit la maxim si o sa vezi cum iti creste frecventa (vezi ca ai si alte OSD/taburi, temperatura, voltaje, etc.)
asa o sa iti dai seama ce se intampla cand iti stresezi calculatorul happy

| Salontanul a răspuns (pentru ziftode):

Cu JackR ai dreptate! Am patit-o si eu. De aia zice o vorba populara: "Daca bagi prostul in seama, el se baga in discutie". In consecinta l-am blocat

| JackR a răspuns:

Procesoarele moderne lucreaza in doua moduri: pentru aplicatii uzuale (editare de documente, Internet, email etc.) ruleaza la viteza de "baza" (in cazul tau 1.2 GHz), iar pentru aplicatii in care este nevoie de putere de procesare (jocuri, editare foto, generare de animatii etc.), la frecventa "turbo" (in cazul tau, 3.0 GHz). se in tampla asta din doua motive: economia de energie (la frecvente mai mici, procesorul consuma mai putin curent) si marirea duratei de viata a procesorului (la frecvente mari, procesorul se incalzeste mai mult si migratia electronilor, care este cauza principala a scurtarii duratei de viata a circuitelor integrate pe baza de siliciu, este mai mare).

| JackR a răspuns:

Nea Ziftode, nu am timp de "urmarit", dar cand spui "ciclu de radiatie" cand de fapt era vorba de tranzitie intre doua niveluri de energie, imi aduc aminte ca am absolvit Facultatea de Fizica si reactionez in consecinta (pentru un fizician, eroarea ta nu este mica deloc). Fizician fiind, cand vine vorba de radiatie si nivele de energie, sunt mult mai mult "in problema" decat "pe dinafara", asa ca nu are rost sa prelungim discutia. La LED / OLED, ai avut dreptate si nu am comentat. In rest, fiecare cu ale lui.

Si multumesc pentru aprecierea/confirmarea raspunsului meu la aceasta intrebare!

| JackR a răspuns:

Salontane, spre deosebire de Ziftode, care a avut dreptate cand m-a contrazis/corectat, tu esti un neica nimeni. Tampenia pe care ai spus-o, apropo de pasta termoconductoare, este de referinta pentru ceea ce eu numesc "prost cu ifose".

| IIIshaneIII a răspuns:

Folosesti Speccy un program foarte bun in romana si frumos desentat si iti arata tot ce vrei sa stii despre pc

| ValentinNC a răspuns:

Ce procesor ai?