anonim_4396
| Anonim întreabă:

Care aplicatii/servicii preinstalate pe windows 10 vi se par slabe/foarte slabe? Evident ma refer la astea mai recente, nu la vechituri cum sunt Internet Explorer sau Windows Media Player.

8 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

In principiu toate.
Nu doar slabe, in sensul ca ofera putine si foarte putine opriuni, insa si consuma resurse inutil. Majoritatea se conecteaza la serverele MS, sau au live tiles, notificari aiuristice cand nu e cazul.

Eu folosesc AIMP in loc de Groove Music,
VLC si POT Player in loc de Movies and TV,
IrfanView in loc de aplicatia pentru vizualizat imagini,
Windows 10 Old Calculator (de la winaero) in loc de Calc.

Hartile cele mai bune sunt Google Maps (cel putin pe PC, pe telefon folosesc altceva).

Email in browser.

Cortana este primul lucru pe care il opresc cand instalez Windowsul, apoi toate aplicatiile moderne care se pot.
Mai opresc si toate notificarile, totul de la Privacy pe OFF (exceptand camera si microfonul), opresc servicii inutile,. Insa asta e alta poveste.

Singurul lucru acceptabil din Windows este Edge.

Si utilitarul care iti permite sa citesti continutul ISO urilor, desi se putea mult mai bine.

| Anonim explică (pentru NLS):

Dar ce au man Groove Music, Movies and TV, Photos si Cortana? Cortana oricum nu il folosesc pentru ca nu am nevoie de asistenti virtuali.

| Yuoia a răspuns (pentru anonim_4396):

Mie de Cortana imi spune "nu e accesibila in zona dumneavoastra". Ma enerveaza ca nu pot sa o dezinstalez. Din cat am inteles citind despre ea, nici nu cred ca ii trebuie.

| NLS a răspuns (pentru anonim_4396):

Dupa ce o sa folosesti IrfanView, VLC si AIMP in locul lor, si o sa compari toate posibilitatile oferite, o sa te prinzi singur.

Nu folosesc Edge pentru ca ii lipsesc 2 chestii minore, dar foarte utile, in rest sunt de acord ca au facut o treaba foarte buna cu el, in sfarsit au un browser de top 3.

De ce dezinstalez aplicatiile moderne care se pot? (iar pe restum nu le folosesc? )

Pentru ca sunt inutile, incete, si sunt FOARTE sarace in optiuni.

Pe un sistem oarecare, dar bine intretinut, uita-te cum se deschide Movies and TV, sau Groove, apoi uita-te la ce am zis mai sus.
Orice racheta ai avea, aplicatiile MS au nevoie de aproape jumatate de secunda la pornire, agata la inceput, putin de tot, dar suparator.
Acelasi lucru il vezi in Settings, fata de Control Panel, cu toate prostiile alea active, de aceea opresc tot ce am zis ca opresc ( aplicatii moderne, telemetria, cortana, auto updates, totul prin Privacy, servicii, si alte setari inutile, notificari... )

Rezultat?
Am testat pe un laptop mai slab, cu grafica integrata UHD 630.

Consumul de RAM a scazut cu 500MB, procesorul nu mai sta in idle la 12-17%, ci intre 5-10%, si media fps urilor in Minecraft si CS Go a crescut cu 10, de la 39-40, la 49.

| NLS a răspuns:

Nici prea util nu mi se pare, si prin constructia lor, toti asistentii "fura" date, si le urca pe serverele producatorilor. (orice tastezi, si orice spui cand e microfonul deschis, in cazul unor dispozitive - tot timpul).
Doar asa pot invata.

Eu cel putin, tin la intimitatea mea mai mult decat la comoditatea de a intreba niste circuite cum e vremea la Brasov, cand se deschide magazinul y, sau unde gasesc cel mai ieftin produs x.

Da, mi-ar placea o comanda vocala a sistemului de operare, care sa functioneze lacrima chiar si in romana, dar fara nici un cloud sau server implicat.
Ceea ce in zilele noastre n-o sa mai vedem.

| NLS a răspuns:

Pentru mine Media Player este exact la fel de inutil si de dezastru precum si Movies and TV.

Playerele adevarate pentru fisiere video incep cu VLC Player, care e cel mai utilizat, user friendly si totodata complet program pe care ti-l poti dori (in afara de POT Player, desigur).
Nu ai nevoie de nici un fel de codecuri, indiferent ce format video exotic iti trece prin mana.

Exista alte 3 tot cam pe acolo,

MPC-BE (Media Player Classic BE) (a mai existat MPC-HC, dar a murit in "2017")

GOM Player

KM Player (interfata e ciudata, unele pictograme sunt foarte mici)


si POT Player, care e regele absolut, insa e destinat utilizatorilor avansati.
Permite sa instalezi codecuri suplimentare (LAV Filters, madVR) cu care calitatea urca la cer.

Pentru muzica, exista 3 softuri de baza >>> Groove e doar o gluma proasta, din toate punctele de vedere.

Foobar 2000 (interfata ciudata pentru unii, dar foarte customizabila, modulara, suport bun pentru pluginuri, calitate audio la superlativ)

AIMP (tot ce iti poti dori: pluginuri, customizabil, oarecum modular, arata foarte bine, consuma putine resurse, are codecuri pentru numeroase formate, si sunt mereu actualizate)

WinAmp (nu il mai folosesc din 2009 de cand am trecut la AIMP,
a fost inchis proiectul in 2013,
dar incepe de vreun an sa renasca si el, exista o varianta Beta pe site)

| Zuzu1991 a răspuns:

Tot store si ideea de store
in momentul in care ai PC sa ai aplicatii de gen mobile (care nu sunt stabile) si care se suspenda implicit cat nu sunt "in fata" mi se pare o tampenie
iar cea mai mare tampenie a fost Edge, pana cand s-au auto "sesizat" si au facut-o aplicatie de tip desktop (nu avea buton de exit deci nu puteai salva tab-uri in mai multe ferestre, facea crash in draci, chiar iti ingheta tot calculatorul cu i7 si 8 core, etc.)
insa cu IE ai dreptate, dar cu Windows Media Player nu, versiunea clasica inca se mai foloseste in draci pentru ca a fost foarte buna si foarte stabila:
https://mpc-hc.org/
chiar daca s-a incetat proiectul in 2017 k-lite codec pack inca il mai foloseste:
https://codecguide.com/download_kl.htm

| Anonim explică (pentru Zuzu1991):

Microsoft Store se schimba radical, cica vor ajunge aplicatiile de pe Android acolo. Microsoft Edge il folosesc in draci, e incredibil de bun de cand e bazat pe Chromium. Windows Media Player oricum se va inchide. Microsoft te va forta sa migrezi catre Groove Music si Movies and TV, la fel cum te forteaza sa folosesti si Settings in loc de Control Panel si Edge in loc de Internet Explorer.