| xPaulFTWYT a întrebat:

Care e diferenta dintre CL17 si CL16 la memoriile ram?

Răspuns Câştigător
| Sekim a răspuns:

La memoriile RAM, CL reprezinta viteza de raspuns a memoriei, cu atat mai mica, cu atat mai bine.
Pretul pentru CL 15 spre exemplu sau mai jos este mare si nu merita sa cumperi CL sub 16. *Nu sunt sigur de asta, s-ar putea sa fie gresit* Acel 16 de la CL daca imi aduc aminte bine sunt milisecunde, viteza de raspuns.

3 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Latenta, o latenta mai mica este mai buna, pentru ca ramul raspunde mai repede la comenzi.

Daca te gandesti sa schimbi ramul sau sa adaugi, sa te uiti in primul rand la frecventa, sa fie la fel. Dupa la CL. Daca ai doua CL-uri diferite, sa incerci sa pui CL-ul mai mare in primul slot de ram, astfel incat pe aceasta sa o citeasca prima data, si dupa latenta cealalata.

| NLS a răspuns:

Latenta (CL) reprezinta timpul de acces între doua cicluri, și împreună cu frecventa (viteza efectiva de lucru a memoriei), determina performanta memoriei ram.
Performanta ce e mult mai importanta în cazul procesoarelor Ryzen.

O memorie la o anumita frecventa, poate exista în mai multe variante de latenta.
Cele cu latenta mai mica vor fi mai scumpe și mai greu de găsit decât memoriile cu latenta mai mare.
Atenție, unele placi de baza nu suporta cele mai mici latente, de aceea e bine sa folosești memorie ce apare în lista memoriilor suportate de placa de baza.

Rata de transfer se calculează astfel:
latenta / frecventa * 1000

16/3200*1000=5 ns (nano-secunde)

| Raull32 a răspuns:

Cl reprezinta latenta, practic timpul de asteptare intre doua cicluri, nu e foarte important, importante sunt cantitatea si frecventa, spre exemplu un procesor ryzen v-a lucra mult mai bine cu un ram de frecventa mare.
ps. ideal ar fi sa alegi un ram cu frecventa cat de mare si doar latenta cat de mica, majoritatea au oricum cl16 si e ok